Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Ny MVA-sats fra nyttår

Fra midnatt på nyttårsaften inneholder Conta Faktura en ny momssats for deg som selger varer og tjenester til utlandet.

Post-thumb
- 1 min lesing
Denne artikkelen har ikke blitt oppdatert på 3 år og kan inneholde feil.

Fra midnatt på nyttårsaften inneholder Conta Faktura en ny momssats for deg som selger varer og tjenester til utlandet.

Endringen har sammenheng med de nye MVA-reglene som gjør at den gamle omsetningsoppgaven for merverdiavgift forsvinner fra 2017. Den blir erstattet av en ny oppgave som har fått det klingende navnet «Skattemelding for merverdiavgift», eller «MVA-meldingen».

Nytt valg når du lager faktura

I motsetning til hva man kunne ønske seg, har det nye skjemaet er hel del flere poster enn før. Men de fleste gjelder innkjøp, og er ikke relevante for Conta Faktura.

Relevant er imidlertid den egne satsen for eksport, eller utførsel som Skatteetaten kaller det. Satsen er null prosent som før, men det nye er at du må rapportere inn hvor mye av totalen salgene dine til utlandet utgjør.

For at Conta skal kunne få med dette tallet i den nye MVA-meldingen, må du heretter velge «Eksport» i nedtrekksmenyen når du lager en fakturalinje med varer eller tjenester som leveres i utlandet. Tidligere måtte du velge «Unntatt».

Ny MVA-melding i Conta 2.0

Siden en ny utgave av Conta Faktura skal på lufta før den første nye MVA-meldingen må sendes inn til Skatteetaten, kommer vi ikke til å gjøre endringer i den gamle MVA-rapporten i dagens system.

Når ny versjon av Conta Faktura lanseres, vil du se at den gamle MVA-oppgaven viser for omsetningen til og med 2016, mens den nye MVA-meldingen vil vise for alle inntekter fra 2017 og framover.

Prøv Conta gratis nå, uten forpliktelser