Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Inkassogjelda økte til 69,5 milliarder kroner

Tallet på nye inkassosaker har økt med 14 prosent siden i fjor. Nordmenn har nå 69,5 milliarder i inkassogjeld, fordelt på mer enn en halv million uoppgjorte krav.

Post-thumb
- 1 min lesing
Denne artikkelen har ikke blitt oppdatert på 3 år og kan inneholde feil.

Tallet på nye inkassosaker har økt med 14 prosent siden i fjor. Nordmenn har nå 69,5 milliarder i inkassogjeld, fordelt på mer enn en halv million uoppgjorte krav.

En restriktiv kredittpolitikk og gode inkassorutiner har aldri vært viktigere. Den totale norske inkassogjelda var 4,1 prosent høyere ved utgangen av første halvår 2014 enn på samme tidspunkt året før.

Pågående utvikling

Det høye tallet på inkassosaker og inkassogjeld føyer seg inn i en utvikling som har pågått en stund. Det sier administrerende direktør Frode Ekeli i Bank2 til Dagens Næringsliv.

Tallene stammer fra Finanstilsynets statistikk som ble publisert denne måneden. Ekeli mener det er behov for å få på plass et nasjonalt gjeldsregister, noe de rødgrønne foreslo, men som den sittende regjeringen ikke har fått behandlet ennå.

1,4 milliarder til inkassobyråene

Inkassoforetakene fikk hele 3,8 millioner nye inkassosaker til behandling første halvår 2014. 1,435 milliarder kroner gikk rett i inkassobyråenes lommer for inndriving av kravene.

– Disse pengene kunne gått rett til kreditorene selv hvis de hadde brukt egeninkasso, sier daglig leder i Conta Systemer AS, Jonny Lium.

Den totale inkassogjelda på landsbasis tilsvarer nå rundt 14 000 kroner for hver eneste nordmann, ung eller gammel. Inkassosaker fra egeninkasso, advokater og Statens Innkrevingssentral er ikke med i statistikken, noe som tilsier at gjelda er langt høyere i realiteten.

Bare 4 av 10 nordmenn klarer å betale gjelda før saken går til rettslig inkasso. Resten trenger mer tid på å gjøre opp, og blir dermed utsatt for langt høyere gebyrutgifter.

Kilder: NRK.no, P4, DN. Foto: iStockphoto.

Prøv Conta gratis nå, uten forpliktelser