Foreldelsesfrist på fakturaer

Ubetalte fakturaer blir foreldet etter tre år hvis du ikke foretar deg noe for å kreve inn pengene. Det betyr at fakturaen ikke lenger er gyldig etter en foreldelsesfrist.

Post-thumb

Ubetalte fakturaer blir foreldet etter tre år hvis du ikke foretar deg noe for å kreve inn pengene. Det betyr at fakturaen ikke lenger er gyldig etter en foreldelsesfrist.

foreldelsesfrist

Foreldelsesfristen sier at krav som er eldre enn tre år etter første forfallsdato, må slettes. Dette reguleres i foreldelsesloven §2.

Merk deg at hvis kunden foretar en innbetaling som ikke dekker hele kravet, løper nye tre år før det resterende kravet blir ugyldig.

Foreldelsesfristen brytes og en periode på tre nye år begynner derfor når:

  • Skyldneren vedkjenner seg kravet skriftlig i posten eller på e-post, for eksempel ved å be om nedbetalingsavtale eller betalingsutsettelse, eller ved å betale renter. Riktignok gjelder også muntlig vedkjennelse, men dette er naturligvis vanskeligere å bevise. Skriftlig er derfor det tryggeste.
  • Skyldneren foretar en hel eller delvis innbetaling på kravet.

Foreldelsesfrist kan forlenges til ti år

Fristen på tre år er generell, og har flere unntak. I praksis gjelder den kun hvis ingen steg blir tatt for å kreve inn pengene.

Ifølge foreldelsesloven forlenges fristen til ti år når:

  • Du har et gjeldsbrev på kravet. Et gjeldsbrev er et dokument som gir uttrykk for et pengekrav. Et eksempel på dette er et lånedokument, fordi den som låner ut penger som regel krever at den som tar opp lånet undertegner et gjeldsbrev.
  • Du går til rettslige skritt for å drive inn pengene, som for eksempel en forliksklage til forliksrådet, eller utleggsforretning hos namsmannen.

Tiden begynner å telle ned fra første dag etter at du hadde rett til å få betalt, det vil si selve forfallsdatoen på fakturaen. I Conta vil forfallsdatoen på fakturaen legge grunnlaget for dette i systemet når du tar saken videre til inkasso.

Slik lager du en faktura:

Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!