Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Hva er inkasso og kan det hjelpe bedriften din?

Når du ikke får inn betaling på en faktura kan du sende den til inkasso. Da vil et inkassobyrå prøve å få inn pengene for deg.

Post-thumb
- 2 min lesing

Når du ikke får inn betaling på en faktura kan du sende den til inkasso. Da vil et inkassobyrå prøve å få inn pengene for deg.

Kvinne som arbeider på en PC

Å kreve inn penger når en faktura har forfalt kalles inkasso. Med Conta kan du lage faktura gratis og enkelt sende den til inkasso hvis det viser seg at kunden ikke betaler.

Hvorfor bruke inkasso?

Det er viktig å få inn betaling på fakturaene du sender ut slik at du har penger til å dekke regningene til bedriften din, og sitter igjen med fortjeneste for arbeidet du gjør.

Tall fra Lindorffanalysen viser at ubetalte fakturaer er et voksende problem. Det blir stadig flere inkassosaker mot privatpersoner: I første kvartal av 2019 var det 15 prosent flere saker enn i 2018.

Mange kvier seg gjerne for å purre på kunden og ta saken videre via et inkassobyrå, men det er helt vanlig å gå til inkasso når kunden din har latt være å betale. 

Før inkassosaken starter

Det finnes regler for hvordan penger kan kreves inn, fastsatt i inkassoloven og inkassoforskriften. Du må, blant annet, sende et inkassovarsel to uker før inkassosaken kan starte.

Hvis du bruker Conta til å fakturere kan du sende inkassovarsel selv, eller sende rett til inkasso og la inkassobyrået Contando ta seg av det for deg.

Du kan selvfølgelig sende fakturaen på ny først, for å gi kunden en vennlig påminnelse, men det er vanlig at bedrifter sender inkassovarsel hvis de ikke får betalt.

Spar tid ved å sette bort inkassoen

Noen bedrifter velger å ta seg av inkassoen selv, men det kan bli en tidkrevende prosess, spesielt hvis du ikke har erfaring med inkasso.

Ved å bruke et inkassobyrå kan du:

  • frigjøre tid som du kan bruke på å drive bedriften din
  • få inn penger raskere fra kunder som ikke betaler
  • være sikker på at lovverket følges og at pengene kreves inn i tråd med god inkassoskikk

I Conta kan du enkelt sende forfalte fakturaer til Contando, som er autorisert av Finanstilsynet.

Contando vil først ta kontakt med kunden din for å prøve å få inn betalingen, og eventuelt sette opp en betalingsplan. Hvis det ikke fungerer, går de via namsmannen, hvor de kan få inn penger med blant annet pantsetting.

Hvis det viser seg at kunden ikke har noen mulighet til å betale, legger Contando saken til overvåkning slik at den kan gjenopptas senere. 

Contando tar kun betalt for løste saker. Sjekk prisene.

Vær tryggere med Conta

I Conta er det enkelt å sende til Contando så fort fakturaen har forfalt. 

Hvis du har Pluss-abonnement, kan du også sette på automatisk oppfølging av fakturaene dine slik at forfalte fakturaer sendes til inkasso. Du kan også velge at fakturaen skal sendes på nytt fem dager etter fristen, og at purring sendes etter 15 dager.

Se også 8 tips til å få raskere betalt.

Sist oppdatert 23. april 2020.

Prøv Conta gratis nå, uten forpliktelser