Hva er inkasso og kan det hjelpe bedriften din?

Når du ikke får inn betaling på en faktura kan du sende den til inkasso. Da vil et inkassobyrå prøve å få inn pengene for deg.

Post-thumb
- 2 min lesing

Når du ikke får inn betaling på en faktura kan du sende den til inkasso. Da vil et inkassobyrå prøve å få inn pengene for deg.

Kvinne som arbeider på en PC

Å kreve inn penger når en faktura har forfalt kalles inkasso. Med Conta kan du enkelt sende en faktura til inkasso hvis kunden ikke har betalt innen forfallsdato. Vi anbefaler å gå rett til inkassovarsel, i stedet for å sende purring i forkant. Dette gjør ofte at du får raskere betalt.

Hvorfor bruke inkasso?

Det er viktig å få inn betaling på fakturaene du sender ut slik at du har penger til å dekke regningene til bedriften din, og sitter igjen med fortjeneste for arbeidet du gjør.

Tall fra analyse gjort av Intrum viser at ubetalte fakturaer er et voksende problem. Det blir stadig flere inkassosaker mot privatpersoner: I første kvartal av 2019 var det 15 prosent flere saker enn i 2018.

Mange kvier seg gjerne for å purre på kunden og ta saken videre via et inkassobyrå, men det er helt vanlig å gå til inkasso når kunden din har latt være å betale. 

Før inkassosaken starter

Det finnes regler for hvordan penger kan kreves inn, fastsatt i inkassoloven og inkassoforskriften. Du må, blant annet, sende et inkassovarsel to uker før inkassosaken kan starte.

Hvis du bruker Conta til å fakturere kan du sende inkassovarsel selv, eller sende rett til inkasso og la inkassobyrået Kravia ta seg av det for deg. Kravia er Conta sin inkassopartner, og hjelper deg med å få pengene tilbake.

Det er selvfølgelig mulig sende fakturaen på ny først, for å gi kunden en vennlig påminnelse, men det er vanlig at bedrifter sender inkassovarsel med en gang hvis de ikke får betalt. Du trenger ikke være redd for å ødelegge kundeforhold ved å sende en faktura til inkasso. Kunden har kjøpt en vare eller tjeneste, og avtalen er da at de skal betale for seg. Kunden har derfor ikke fulgt opp sin del av handelen før de har betalt for seg.

Spar tid ved å sette bort inkassoen

Noen bedrifter velger å ta seg av inkassoen selv, men det kan bli en tidkrevende prosess, spesielt hvis du ikke har erfaring med inkasso.

Ved å bruke et inkassobyrå kan du:

  • frigjøre tid som du kan bruke på å drive bedriften din
  • få inn penger raskere fra kunder som ikke betaler
  • være sikker på at lovverket følges og at pengene kreves inn i tråd med god inkassoskikk

Se også 8 tips til å få raskere betalt, 6 og ½ tips til god likviditet eller færre faktura til inkasso med eFaktura.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev