Regler for leveringsadresse på faktura

Alle som sender faktura til bedrifter plikter å oppgi en gyldig leveringsadresse og leveringsdato på fakturaen.

Post-thumb

Alle som sender faktura til bedrifter plikter å oppgi en gyldig leveringsadresse og leveringsdato på fakturaen.

Det er mange ting en faktura må inneholde for at den skal være gyldig. En av dem er leveringsadresse.

I Conta sitt fakturaprogram er det et eget felt på hver faktura for leveringsadresse og leveringsdato. Systemet foreslår automatisk forretningsadresse og dagens dato (hvis du ikke har spesifisert en egen leveringsadresse på kundekortet).

Se hvor enkelt det er å lage en gyldig faktura med Conta:

Det er Bokføringsforskriften § 5-1-1 som krever at informasjon om leveringen må stå på fakturaene.

Hvorfor må du ha lovlig leveringsadresse?

Påbudet kom etter at Skatteetaten oppdaget at flere og flere svindlet med å kjøpe varer på firmaet men bruke dem privat. Dette gir bedriften lavere skatt, samtidig som privatpersonen slipper å betale merverdiavgift slik vedkommende egentlig skulle ha gjort. Dermed taper staten penger.

Eksempler på ting som er ulovlig:

  • En musiker blir bedt om å spille i bryllupet til direktørens datter. Direktøren får fakturaen stilet til bedriftens forretningsadresse, istedenfor privat slik den skulle ha vært.
  • En entreprenørbedrift med forretningsadresse i Oslo bestiller sement som leveres i Trysil, der den brukes til firmaeierens private hytte.

I begge disse tilfellene er det korrekt av selger å tydelig merke fakturaen med leveringsadresse (det faktiske, fysiske stedet for leveransen) slik at myndighetene har en sjanse til å oppdage svindelen.

Det må påpekes at firma som fakturerer en bedrift men er kjent med at det de leverer skal brukes privat, selv gjør seg skyldig i lovbrudd. I vårt første eksempel visste musikeren om at han spilte på et privat arrangement og ikke på en firmafest. Dermed skulle han enten ha nektet å sende faktura til bedriften, eller avstått fra å ta oppdraget på slike vilkår.

Prøv fakturering gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!