Slik finner du riktig regnskapskonto

Når du fører regnskapet ditt registrerer du alle transaksjoner i firmaet på ulike kontoer. Vi forklarer hva en regnskapskonto er, hvilke kontoer du skal bokføre hva på og hvor du finner dem i Conta. 

Post-thumb

Når du fører regnskapet ditt registrerer du alle transaksjoner i firmaet på ulike kontoer. Vi forklarer hva en regnskapskonto er, hvilke kontoer du skal bokføre hva på og hvor du finner dem i Conta. 

regnskapskonto

Når du fører regnskap registrerer du alle transaksjonene for bedriften på ulike kontoer. Hver transaksjon blir bokført på en plusskonto (debet) og minuskonto (kredit) for å få balanse i regnskapet. 

Hvis du for eksempel har en telefonregning på 399 kroner, bokfører du den sånn: 

+ 399 kroner på konto 6900 Telefonregning

– 399 kroner på konto 1920 Bankkonto

Trenger du hjelp med å velge riktig regnskapskonto?


Med Conta sin splitter nye gratistjeneste Kontohjelp er det lekende lett å finne riktig regnskapskonto. Søk etter det du har kjøpt, som for eksempel «drill» eller «drivstoff», og få øyeblikkelige anbefalinger for relevante kontoer.


I tillegg til å bistå deg med å velge riktige kontoer, gir Kontohjelp detaljerte beskrivelser av hvordan kontoene skal brukes med praktiske eksempler.

 

Prøv Kontohjelp – det er gratis!


Hva er kontoklasser?

Det er åtte kontoklassene du må forholde deg til i regnskapet. Det første sifferet på kontoen beskriver hva slags type transaksjon det er. Har du valgt en regnskapskonto der det første tallet stemmer overens med det du skal bokføre, er du sikker på at transaksjonen vil bli behandlet riktig. 

I hver hovedkategori (kontoklasse) finner du underkategorier som spesifiserer transaksjonen (kontogruppe og kontokode). Med riktig underkategori viser transaksjonen akkurat hva du har brukt penger på.  

kontonummerDe åtte kontoklassene skiller på eiendeler og gjeld, inntektskontoer og kostnadskontoer. Dette er så du får bokført riktig i regnskapet ditt, og gjør det også enklere å finne tilbake til hva du har bokført ved et senere tidspunkt. 

Dette er kontoklassene du må huske:  

1. Eiendeler

2. Egenkapital og gjeld

3. Salgs og driftsinntekter

4. Varekostnader

5. Lønnskostnader

6. og 7. Andre driftskostnader 

8. Finansinntekter og finanskostnaderSlik tilpasser du kontoplanen i Conta

Når du har logget inn i regnskapsprogrammet kan du gå til INNSTILLINGER > REGNSKAP > VEIVISER KONTOPLAN. Her kan du huke av på relevante bokser for ditt firma. Da opprettes det automatisk kontoer som passer for din bedrift. 

Du kan alltids komme tilbake og redigere kontoplanen din senere. 

I kontoplanen som du finner under INNSTILLINGER > REGNSKAP > KONTOPLAN vil du finne en totaloversikt over alle kontoer. Alle som er aktivert er markert med en grønn hake. 

Ønsker du å legge til flere kontoer trykker du på VIS ALLE TILGJENGELIGE KONTOER og huker av de kontoene du ønsker å ha i din kontoplan. Hvis du vet hvilken kontoklasse den aktuelle kontoen tilhører vil det også være enklere å finne frem. Bruk listen lenger oppe i artikkelen for å finne riktig kontoklasse. 

Prøv Conta gratis

Finn riktig regnskapskonto når du bokfører

Når du bokfører en transaksjon fører du beløpet på kontoer for pluss og minus. Noen ganger kan du kanskje oppdage at kontoen du søker opp ikke dukker opp. Det kommer rett og slett av at den ikke er aktivert i din kontoplan. 

Ved å trykke på NY KONTO til høyre i boksen får du opp totaloversikten for kontoer og kan søke opp kontoen du trenger og legge den inn. Du må søke opp kontoene etter nummer, så bruk listen lenger oppe i artikkelen til å finne riktig kontoklasse og bla deg deretter frem til riktig underkategori. Denne kontoen blir da aktivert til senere og du slipper å søke den opp neste gang. 

Last ned PDF med oversikt over kontoklassene.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!