EHF: Hva er EHF-faktura og hvordan fungerer det?

EHF er en type faktura som du kan sende fra et regnskapsprogram, slik som Conta, og rett inn i mottakerens regnskapsprogram. Det sparer tid, og du kan få betalt raskere.

Post-thumb

EHF er en type faktura som du kan sende fra et regnskapsprogram, slik som Conta, og rett inn i mottakerens regnskapsprogram. Det sparer tid, og du kan få betalt raskere.

hva er ehf

Kort fortalt, så står EHF for «elektronisk handelsformat», og formatet brukes for å sende fakturaer til bedriftskunder. 

Fakturaen sendes elektronisk rett fra ditt regnskapsprogram til kundens regnskapsprogram. Kunden må ha registrert seg for å kunne motta denne fakturatypen.

Send EHF-faktura med Conta sitt fakturaprogram.

Lag EHF-faktura nå

Hva er fordelene?

Staten, kommuner og stadig flere bedrifter krever å få tilsendt fakturaer på denne måten. Men hvorfor det? 

Først og fremst er det mindre arbeid med EHF-fakturaer. Du trenger ikke å postlegge fakturaen eller sende en e-post, og mottakeren får fakturaen inn i regnskapsprogrammet for mer eller mindre automatisk bokføring.

Det er dermed også en sikrere metode fordi fakturaen alltid når frem til riktig mottaker. Si farvel til spamfiltre, fulle innbokser eller feil e-postadresse – organisasjonsnummeret brukes som “adresse” slik at det aldri er tvil.

EHF-formatet er vanlig i det offentlige og en selvfølge for mange store bedrifter. Det ser med andre ord ofte mer profesjonelt ut å sende EHF enn en faktura på e-post.

Det er som regel billigere med EHF-faktura: Se prisen i Conta. Har du Smart er EHF inkludert.

Det er rimeligere å sende en EHF-faktura enn å postlegge. I tillegg så kan du, ved å sende fakturaen rett inn i mottakernes økonomisystem, få i gang betalingsprosessen raskere slik at du får pengene fortere på konto.

Denne sendemåten kan altså være bra for likviditeten til bedriften din.

LES OGSÅ: 8 tips til å få raskere betalt.

I Conta sitt regnskapsprogram kan du også motta EHF-fakturaer. Da trenger du aldri mer å bruke tid på å lete frem papirfakturaer eller PDF-filer. Fakturaene dukker opp rett i regnskapsprogrammet. Bokføringen går også mye kjappere. 

Interessert i å prøve elektronisk fakturering? Med Conta kan du lage faktura og føre regnskap selv

Og du kan spare masse tid og penger ved å:

  • sette på automatisk oppfølging av forfalte fakturaer
  • ta bilde av kvitteringer på farta og sende rett til regnskapet med en gratis mobilapp

Slik kan Conta hjelpe deg:

Kom i gang med Conta

Allerede Conta-bruker? Logg inn og start bokføringen.

Hvem kan motta EHF?

EHF-fakturaer et elektronisk format for bedrifter. Det vil si at du kan sende EHF til bedriftskunder.

Bedriften din kan sende EHF-faktura til bedrifter som har takket ja til å sende og motta EHF i sitt eget regnskapsprogram. Om de ikke har det, vil du ikke kunne sende EHF.

Når du sender en faktura til en kunde for første gang, kan det være lurt å avklare med dem hvordan de ønsker å motta faktura.

Før måtte bedriften din registreres i ELMA-registeret for å kunne motta elektroniske fakturaer (EHF). Conta sin EHF-tjeneste registrerer ikke firma i ELMA-registeret, fordi det ikke lengre er lovpålagt at norske firmaer er registrert der.

ELMA-registeret er et særnorskt register som stammer fra da ELMA var den eneste godkjente Peppol SMP-leverandøren i Norge. Det var derfor lovpålagt at alle firma som skulle sende og motta EHF-er måtte være registrert der.

Oppslag kun i ELMA-registeret er ikke lenger en gyldig måte å søke opp firma på i Peppol-nettverket. Du kan finne mer informasjon om dette her. Vil du søke opp firmaet direkte med organisasjonsnummer, kan du gå inn på Peppol her.

Noen aktører sender kun EHF-er til firma som er registrert i ELMA. Dette kan skape utfordringer. Løsningen er å be leverandøren din om å sjekke opp med sin systemleverandør, for å se om det finnes en løsning i systemet.

Hvordan sendes en EHF-faktura?

Du lager fakturaen på akkurat samme måte som en vanlig faktura. Det som gjør en faktura til en EHF-faktura er sendemåten.

Slik lager du faktura i Conta

Deretter velger du EHF som sendemåte.

Fakturadataen sendes digitalt fra bedriften din til mottakeren. Det er i form av en datafil med fakturainformasjonen din. Den tradisjonelle PDF-en legges ved som vedlegg.

Hvordan kan bedriften din motta EHF-faktura?

Hvis du fører regnskap i Conta kan du også motta EHF. Det er ganske enkelt. 

Start en gratis prøveperiode med regnskapsprogrammet fra Conta, gå deretter til MENY > EHF-MOTTAK og velg «JA, AKTIVER»:

aktiver ehf-mottak

Firmaet ditt blir søkbart, og det er bare å gi beskjed til de som skal fakturere deg om at de kan bruke denne metoden. 

Når du mottar en elektronisk faktura dukker den opp i EHF-mottaket neste gang du logger deg inn i regnskapsprogrammet. Gå til MENY > EHF-MOTTAK for å registrere en mottatt faktura.

Hva koster det å sende en EHF-faktura? 

Med Smart-abonnementet kan du sende og motta så mange EHF-fakturaer du vil uten ekstra kostnad. EHF er inkludert i abonnementet.

Med Standard-abonnementet er det en liten stykkpris når du velger å sende eller motta EHF. Se gjeldende priser.

Du kjøper Conta-kreditt ved å gå til INSTILLINGER > CONTA-KREDITT. Du kan også kjøpe Conta-kreditt når du skal til å sende fakturaen.

Hvis du ikke har Conta-kreditt og noen sender deg en EHF, sørger vi selvfølgelig for at den når frem – vi legger til 50 Conta-kreditter på kontoen din og sender deg en faktura.

Selv om det altså er en liten kostnad knyttet til å sende og motta denne fakturatypen, kan du som sagt spare både tid og penger på å velge dette formatet. 

Det er billigere enn å postlegge fakturaen og kjappere enn å sende på e-post. I tillegg så kan du få raskere betalt. Det er fordi fakturaen aldri forsvinner på veien, men sendes fra fakturaprogrammet og rett inn i mottakerens regnskapsprogram. Betalingsprosessen kan også gå fortere.

Betal elektronisk faktura fra Conta

EHF-fakturaer blir enda nyttigere sammen med bankintegrasjonen i Conta. Når du har skrudd på mottak av EHF og aktivert bankintegrasjonen, kan du betale de elektroniske fakturaene direkte fra regnskapsprogrammet uten å måtte logge inn i nettbanken.

Alt du trenger å gjøre er å velge «Betal med Conta» mens du bokfører fakturaen. Slik fungerer det:

Er EHF det samme som eFaktura?

Nei, EHF-faktura brukes for å sende digitale fakturaer til en bedrifts regnskapsprogram. Mottakeren må ha godkjent det i regnskapsprogrammet.

eFaktura brukes for å sende digitale fakturaer til en nettbank, enten til privatpersoner eller til bedrifter, men mottakeren må ha godkjent det i nettbanken sin.

LES OGSÅ: Forskjellen på EHF-faktura og eFaktura

I Conta sitt faktura- og regnskapsprogram kan du altså både sende og motta EHF.

Du får også med en rekke nyttige funksjoner:

  • Gratis regnskapskurs slik at du har full kontroll.
  • Gratis mobilapp for å ta bilde av kvitteringer og sende til regnskapet.
  • Fiks ferdig MVA-melding og alle rapportene du trenger.
  • Automatisk bokføring av alle fakturaene du lager.
  • Regnskapspartnere som kan hjelpe deg inne i programmet.
  • og mer!
Kom i gang med Conta

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!