Hvordan fakturere til utlandet

Hovedspørsmålet når du skal fakturere til utlandet er om du skal plusse på merverdiavgift (MVA) eller ikke, og hvilken valuta du skal bruke. Dette er reglene.

Post-thumb

Hovedspørsmålet når du skal fakturere til utlandet er om du skal plusse på merverdiavgift (MVA) eller ikke, og hvilken valuta du skal bruke. Dette er reglene.

Det er flere ting du må tenke på når du skal selge varer eller tjenester til kunder med en adresse utenfor Norges grenser. Det de aller fleste lurer på, er om de skal legge til MVA på fakturaen eller ikke.

Grunnregelen er at det ikke skal være MVA på salg til utenlandske firma eller privatpersoner. Men dette forutsetter at produktet eller tjenesten du selger skal brukes helt og fullt utenfor Norges grenser. I slike tilfeller skal du alltid velge «0 % – Eksport» fra nedtrekksmenyen for MVA i hver fakturalinje. Vær klar over at Skatteetaten kaller eksport for «utførsel».

Hvis du selger til utenlandske kunder, men leveringsadressen er i Norge, skal du fakturere MVA, hvis varen eller tjenesten er MVA-pliktig i seg selv.

Et eksempel er et tømrerfirma som bygger hytte i Norge for en tysk familie. Selv om fakturaen blir betalt fra en tysk bankkonto skal salg av tømrertjenestene faktureres med MVA fordi jobben er utført i Norge.

I Conta ordner du den situasjonen ved at kundens navn og adresse i utlandet står som kundeinformasjon, mens leveringsadressen er i Norge.

Prøv fakturering i Conta →

Oppdrag utenfor Norges grenser

Det er også fritak fra MVA på oppdrag som utføres i sin helhet utenfor landegrensene, selv om kontraktøren er et norsk foretak. Hvis arkitekt Gundersen reiser til Valencia i to måneder for å tegne et bygg for et lokalt selskap der, fakturerer han altså ikke merverdiavgift.

Kravet er at det står tydelig på fakturaen hvor og når oppdraget ble utført. Gundersens salg vil vanligvis utløse spansk merverdiavgift for det spanske firmaet, men dette får ikke noe å si for ham.

Les mer om fritak og unntak for MVA.

Vær obs på at du kan bli skattepliktig og MVA-pliktig i landet du leverer en tjeneste. De er ulike regler fra land til land, og du må derfor sjekke opp hva som gjelder i landet du skal arbeide i.

Fritak for fjernleveringer

Fjernleverbare tjenester og produkter, det vil si alt du kan sende i posten eller på e-post, eller som kunden kan laste ned fra nettet, er fritatt for merverdiavgift i Norge. Dette er gjort for å unngå at det blir dobbel avgiftsbelastning både i Norge og i kjøperens hjemland. Derfor følges prinsippet om at merverdiavgiften skal betales i landet der varen leveres og brukes.

Hvordan fakturere til utlandet fra Conta

I Conta kan du lage fakturaer på norsk eller engelsk, med norske kroner som valuta. Det er også mulig å lage faktura med utenlandsk valuta.

Har du mottatt en faktura med utenlandsk valuta? Slik bokfører du den.

Trenger du et regnskapsprogram? I Conta kan du fakturere og føre regnskap. Prøv regnskapsprogrammet gratis!

Når du skal fakturere en kunde i utlandet, lager du faktura på vanlig måte, men du trenger også noen tilleggsopplysninger:

På fakturaen fra Conta finnes det felt for IBAN-nummer og BIC/SWIFT i firmainnstillingene. Dette kommer med på fakturaen slik at en utenlandsk kunde kan betale til norsk bankkonto.

For å kunne motta betaling fra utlandet trenger du IBAN-nummer og BIC/SWIFT-nummer. Det finner du i nettbanken din. Når du skal legge inn dette i Conta går du til INNSTILLINGER, finner BANKKONTOER i menyen og legger de inn der.

Denne videoen viser hvor enkelt det er å lage fakturaer i Conta:

Fakturere i utenlandsk valuta

Det er enkelt å sende faktura med utenlandsk valuta fra Conta.

Når du legger til en kunde med utenlandsk leveringsadresse på fakturaen, vil du få opp mulighet til å bytte valuta på fakturaen. Etter du har valgt valuta vil du også se dagens vekslingskurs fra Norges Bank.

Det vil som regel være kursvariasjoner fra det du fakturerete ut når kunden betaler i en annen valuta enn norske kroner. Kanskje har du tjent litt eller kanskje har du tapt litt i forhold til hva verdien var på fakturadatoen. Kursvariasjonen blir automatisk håndtert av systemet når du registrerer innbetaling av en faktura i utenlandsk valuta laget i Conta.

Prøv Conta gratis nå

Hvordan fakturere til utlandet i NOK

Du kan også fakturere utenlandske kunder i norske kroner fra Conta.

Da er det tre måter du kan informere kundene om hva og hvordan de skal betale.

  1. Du kan du skrive inn litt informasjon samt summen de skal betale i for eksempel USD eller EUR i beskjedfeltet i øvre del av fakturaen. Husk vekslingskursen.
  2. Du kan bruke meldingsfeltet i e-posten som sendes fra Conta til å gi kunden informasjon om betalingen.
  3. Du kan legge ved et vedlegg i Conta som spesifiserer valutaomregningen (kursen, dato for kursomregningen og så videre), innholdet i fakturaen og betalingsinstruksjoner

Når du skriver en fakturalinje til en utenlandsk kunde skal du i de fleste tilfellene velge «0 % – Eksport» fra nedtrekksmenyen over MVA-satser hvis varen/tjenesten er MVA-pliktig i utgangspunktet. «Unntatt» skal du bare bruke dersom varen/tjenesten ikke er MVA-pliktig i Norge.

Les mer om forskjellen på unntak og fritak fra MVA.

Trenger du en regnskapsfører til å hjelpe deg? Conta har mange dyktige regnskapspartnere som står klare til å hjelpe deg.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!