Hva er IBAN

IBAN er en forkortelse på engelsk for International Bank Account Number og er en internasjonal standard for bankkontonummer. Skal du overføre penger over landegrensene må du ha et IBAN nummer.

IBAN er en forkortelse på engelsk for International Bank Account Number og er en internasjonal standard for bankkontonummer. Skal du overføre penger over landegrensene må du ha et IBAN nummer.

Når du skal overføre penger over landegrensene er det som regel nok å bruke IBAN sammen med BIC. BIC står for Bank Identifier Code, ofte kalt SWIFT. Etter 2016 var det ikke nødvendig å bruke BIC innenfor EØS. 

LES OGSÅ: Sende faktura til utlandet med Conta.

Hvordan finner jeg IBAN for min konto? 

Banken din kan gi deg IBAN-nummeret ditt når du skal overføre penger til et annet land. De kan hjelpe deg med alle spørsmål du har om overføringer fra Norge til utland, og motsatt.
 

Hvordan bokfører jeg en faktura med IBAN nummer? 

Betaling til et IBAN nummer kan foregå i valutaen til mottakeren. Eller så kan den være i norske kroner og bli omgjort til riktig valuta. Ved omgjøring til valuta kan du få en valutadifferanse i regnskapet. Har du ført en faktura fra utenlandsk leverandør som er mottatt med for eksempel EURO, så må du regne om til norske kroner på fakturadatoen. 

Hvis du betalte samme dag som du fikk fakturaen, kan du se hvor mye du betalte i norske kroner i kontoutskriften din.

Hvis du valutakursen var forskjellig den dagen du fikk fakturaen og den dagen du betalte, vil det ofte bli en differanse på prisen. Den differansen bokfører du på konto 8060 Valutagevinst eller 8161 Valutatap i regnskapet.

LES OGSÅ: Hvordan bokføre kjøp og salg til utlandet i Conta.

Før regnskapet ditt med Conta, Norges smarteste regnskapsprogram. Du kan enkelt gjøre all bokføringen på egenhånd hvis du ønsker det.


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!