Skattefradrag for ENK og AS

Visste du at du kan få skattefradrag på flere ting i bedriften din? Du har stort sett rett på de samme fradragene i et enkeltpersonforetak, som i et aksjeselskap.

Post-thumb

Visste du at du kan få skattefradrag på flere ting i bedriften din? Du har stort sett rett på de samme fradragene i et enkeltpersonforetak, som i et aksjeselskap.

skattefradrag for enk og as


Bedriften din kan få skattefradrag på nesten alle utgifter. Det er stort sett de samme fradragene som gjelder for enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS), men det finnes også egne regler for de to foretaksformene. 

Hva er skattefradrag? 

Skattefradrag er utgifter du kan trekke fra inntektene dine, slik at du bare betaler skatt av overskuddet. Jo flere utgifter du har, desto mindre skatt betaler du. 

Du registrerer fradragene dine når du skal levere skattemelding og næringsspesifikasjon (tidligere Næringsoppgave 1 og 2).  Det gjør du ved å føre kostnader og utgifter i regnskapet slik at overskuddet blir mindre. Du skal altså ikke trekke fra skatt noe sted. Det skjer av seg selv når du bokfører kostnader i regnskapet ditt. 

For å få skattefradrag er det viktig at du har dokumentasjon på utgiftene dine slik at du kan bokføre dem. Derfor er det viktig at du har tatt vare på alt av fakturaer og kvitteringer. 

Med kvitteringsappen til Conta kan du ta bilde av alle kvitteringer eller papirfakturaer og sende det rett til regnskapet! Da har du alle kvitteringer samlet, og det går fort å bokføre dem. Last ned appen gratis fra App Store eller Google Play.

Enten du er innehaver av ENK eller eier av et AS, kan bedriften din få skattefradrag på alt fra bil, jobbreiser, pensjon og forsikring, kontor og lignende. Kjøpene du får fradrag for må selvsagt være knyttet til bedriften og kunne forklares. 

Alle kjøpene dine skal registreres i regnskapet, da legger du ved kvittering eller faktura som bilag. Dette er du pliktig til å gjøre for å ha korrekt regnskap. Det vil også sette skattegrunnlaget ditt og hva du kan få fradrag på. Skatten din blir regnet ut etter du har levert skattemelding og næringsspesifikasjon. Du skatter basert på det skattemessige overskuddet, så det meste du har ført som kostnader blir trukket fra.

Hvilke skattefradrag kan du få i et ENK? 

Du kan få skattefradrag på de fleste utgifter i et enkeltpersonforetak, men det er noen regler som skiller seg ut fra reglene som gjelder for aksjeselskap. 

Du og enkeltpersonforetaket ditt regnes som en og samme juridiske enhet. Det vil si at skattemeldingen du leverer privat, også er skattemeldingen du leverer for enkeltpersonforetaket ditt. 

Lever næringsspesifikasjonen direkte fra Conta til Altinn →

Disse skattefradragene kan du få i et ENK: 

 • Du kan få skattefradrag på hjemmekontor eller leie av arbeidslokaler. For å få fradrag på hjemmekontor må du ha et eget rom for det, og ikke jobbe fra stuen eller gjesterommet. Du kan få skattefradrag for leie av kontorlokaler eller arbeidslokaler.

  Med hjemmekontor kan du få et standardfradrag på 2050 kroner i året. Du kan også velge å få fradrag for faktiske kostnader. For faktiske kostnader må du regne ut hvor mye av blant annet strømregningen din som hører inn under hjemmekontoret. Les mer om skattefradrag på hjemmekontor for ENK.
 • Du kan få skattefradrag for kostnader du har til mobil, bredbånd, telefon og internett. Hvis du kan bevise at kostnaden kun angår jobben, kan du få fradrag for hele kjøpet. Dette kan for eksempel være hvis det dreier seg om internett i et eget kontorlokale.

  Hvis du har mulighet til å bruke tjenesten privat, skal kostnader for privat bruk opp til 4392 kroner, tilbakeføres fra kostnadskontoen og du må skatte av det. Du får fradrag for alt over denne beløpsgrensen. Les mer om fradrag for mobil og bredbånd.
 • Du kan få fradrag for bruk av bil i arbeidet. Med privatbil får du fradrag på et satt beløp per kilometer du kjører i arbeidshverdagen, på opp til 6000 kilometer per år. Kjører du mer enn det som gjennomsnitt i tre år, regnes bilen som en næringsbil og du får i stedet fradrag for faktiske kostnader, slik som bensin eller diesel, verkstedkostnader osv.

  Hvis du bruker bilen både privat og i næring, må du tilbakeføre og skatte av en del av kostnadene. Hvor mye du må skatte av regnes ut fra bilens listepris som ny, eller 75 prosent av faktiske kostnader hvis det er et lavere tall. Les mer om fradrag for bruk av bil.
 • Du kan få fradrag på programvare du bruker i arbeidshverdagen. Som for eksempel faktura- og regnskapsprogram, redigeringsprogram og mailsystem. 
  
 • Du kan få fradrag på kontorutstyr som PC, permer, ark, penner og notatblokker. Dette gjelder også møbler til kontoret.
  
 • Du kan få skattefradrag hvis du sparer til pensjon. I et ENK er du ikke ansatt og har ikke lønn, men du kan sette opp en frivillig pensjonsordning. Da kan du få skattefradrag på innskudd på opp til syv prosent av inntekten din mellom én og tolv ganger grunnbeløpet i folketrygden.
  
 • Du kan få fradrag for sykeforsikring og ulykkesforsikring, opp til 700 kroner per forsikring per år. Det føres på  konto 2077 Premie til egen syke- og ulykkesforsikring i regnskapet til bedriften, og trekkes fra på din personlige skattemelding (selvangivelse).
  
 • Du kan få skattefradrag på diett, reise og overtidsmat. I et enkeltpersonforetak kan du ikke bruke statens satser for diett og reiseutgifter. I stedet kan du få fradrag for faktiske kostnader så lenge du har kvittering og du skriver på hvem som var med og hva som var målet med reisen. Les mer om fradrag for diett og reise for ENK.

I tillegg kan du også få skattefradrag på disse utgiftene: 

 • Bompenger, parkering og fergekostnader du har i forbindelse med jobb.
 • Gaver til ansatte eller forretningsforbindelser (gaven må koste mindre enn 275 kroner).
 • Fornyelse av førerkort.
 • Videreutdanning innen ditt fagfelt på jobb.
 • Aviser og fagliglitteratur med formål for bedriften din.


Hvilke skattefradrag kan du få i et AS? 

Du kan få skattefradrag på de fleste utgifter i et aksjeselskap, men det er noen regler som skiller seg ut fra reglene som gjelder for enkeltpersonforetak. Du regnes som eier av aksjeselskapet ditt, og dere er to ulike juridiske enheter.

Det vil si at du leverer en skattemelding privat, og aksjeselskapet leverer en egen skattemelding med vedlegg. Du betaler skatt av det skattemessige overskuddet. 

LES OGSÅ: Hvordan levere skattemelding og næringsspesifikasjon for AS

Dette kan du få skattefradrag for: 

 • Du kan få skattefradrag for oppstartskostnader. Det kan være alt fra registreringsgebyret i Brønnøysundregistrene, revisorhjelp hvis du har tingsinnskudd eller oppstartshjelp fra advokat eller regnskapsfører.

  Les  mer om oppstartskostnader.
  
 • Du kan få skattefradrag for leie av kontor eller hjemmekontor. I et aksjeselskap får du ikke samme standardfradrag som i et enkeltpersonforetak, men kan få fradrag for leie av kontor.

  Har du hjemmekontor, må du leie kontor i egen bolig og bruke markedspris. Et krav er at det skal kunne vært leid ut til andre, og må derfor ha egen inngang og sanitærfasiliteter.
  
 • Du kan få skattefradrag for bruk av bil. Bruker du privatbilen din på jobb, kan du få fradrag basert på hvor mange kilometer du kjører. Du får ikke fradrag på bensin, reparasjon og lignende. Dette må også rapporteres i a-melding når det betales ut og føres i regnskapet.

  Er det en firmabil får du fradrag fra alle kostnader, inkludert kjøpspris. Dette må avskrives hvert år. Er firmabilen en varebil med grønne skilt får du samme fradrag, og i tillegg MVA-fradrag. 
 • Du kan få fradrag for mobiltelefon, bredbånd og internett. Brukes det i privat, må også legge til 4392 kroner på personinntekten din og skatte av det som privatperson. Dette skal rapporteres på a-meldingen.
  
 • Du kan få fradrag for pensjon, forsikring og sykepenger. Har bedriften din mer enn en ansatt (ikke eier) som jobber mer enn 75 prosent, er du nødt til å ha pensjonsordning. Du må minst betale inn 2 prosent av årslønn. Les mer om pensjon i AS.

  Alle aksjeselskap skal også tegne yrkesskadeforsikring for arbeidstakerne sine, det får du fradrag for. Sykepenger rapporteres med lønn, og aksjeselskap kan få fradrag på penger som går med til sykepenger. 
 • Du kan få fradrag for møter med kunder og gaver så lenge det møter visse krav. Møtet må være knyttet til bedriften. Det kan ikke serveres brennevin, og skal ikke koste mer enn 468 per person. Du kan få fradrag for gaver til forretningsforbindelser så lenge de koster under 270 kroner. 

Du kan også få skattefradrag for

 • kurs som er relevant spesialisering
 • aviser og bøker til kontoret
 • verneklær og uniformer
 • velferdstiltak, som for eksempel leie av treningsrom
 • gaver til ansatte
 • bedriftsreise
 • programvare som for eksempel regnskapsprogram
 • veldedighet
 • konsulentkostnader

Når skal skattemelding og næringsspesifikasjon leveres inn? 

Skattemelding og næringsspesifikasjon skal leveres innen 31. mai hvert år. Det kan likevel være lurt å gi seg god tid til å levere det du skal. Før du leverer skattemelding og næringsspesifikasjon, må du sjekke at regnskapet er riktig. Det er viktig at regnskapet er riktig, for det er her du henter ut tallene som blir grunnlaget for skattemeldingen. 

LES OGSÅ: Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!