Snarveier

Derfor bør du sende EHF-faktura

EHF-faktura er allerede standarden i det offentlige, og det blir mer og mer vanlig å sende elektronisk faktura i det private. Med Conta er du klar for fremtiden.

Post-thumb
- 5 min lesing

EHF-faktura er allerede standarden i det offentlige, og det blir mer og mer vanlig å sende elektronisk faktura i det private. Med Conta er du klar for fremtiden.

Hva er EHF? Kort forklart: EHF står for «Elektronisk handelsformat» og er en digital måte å sende faktura til bedrifter på. Mottakeren får EHF-fakturaen rett i regnskapsprogrammet.

Det er et godt alternativ til brevpost eller e-postvedlegg, og bokføringen blir mye mer automatisk.

Les også: Spørsmål og svar om EHF-faktura

Fordelene med EHF-faktura

Mange titalls tusen norske bedrifter har takket ja til å motta EHF gjennom regnskapssystemet sitt. 

Sjansen er derfor stor for at flere av kundene dine kommer raskt på banen med å fortelle deg at de ønsker fakturaer i EHF-format. 

Dette er de største fordelene med EHF-faktura:

  1. Det er enklere for kundene
  2. Det er kortere vei til betaling
  3. Det går raskt å sende
  4. Det er trygt
  5. Du kutter kostnader og sparer miljøet
  6. Det er enkelt å bokføre

Ved å motta EHF-faktura kan kundene dine spare tid på å slippe å lete etter fakturaer, og på å taste KID, fakturanummer og leverandøropplysninger manuelt. Mange bedrifter vil foretrekke å motta EHF-faktura av disse grunnene, og kan du etterkomme dette vil det gjøre deg til en mer attraktiv samarbeidspartner. Det viser også at du er en proaktiv og seriøs leverandør.

I tillegg, hvis du ønsker å delta i offentlige anbud eller skal levere tjenester til stat eller kommune, har du ikke noe valg: Der gjelder kun EHF.

At det sparer miljøet for unødvendig sløsing av papir er en kjempefin bonus!

Les mer om fordelene med å sende EHF-faktura.

Å sende EHF har også mange fordeler for bedriften som er avsender. Det går raskt å sende EHF-faktura. Du gjør det på samme måte som når du skal lage en vanlig faktura, men velger i stedet «EHF» som sendemetode. 

Den største fordelen med å sende EHF-faktura, er at du er sikker på at den kommer fram til mottakeren. Fakturaen havner rett i regnskapsprogrammet, og du slipper å bekymre deg for om den havner i søppelpost eller forsvinner på veien. 

I tillegg får bedrifter som sender EHF-faktura ofte raskere betalt. Mange regnskapsprogram har nemlig bankintegrasjon, som gjør at mottakere av EHF kan betale fakturaen direkte fra regnskapsprogrammet. Kunden slipper å logge inn i nettbanken og kan betale deg samtidig som de bokfører fakturaen. 

Du sparer også tid og penger: null postlegging, ingen porto og du trenger ikke å sende avgårde e-poster hit og dit.

Visste du at du også kan sende eFaktura i Conta? Det er det elektroniske fakturaformatet som brukes når du skal fakturere en privatperson. Finn ut mer om eFaktura.

Hvordan sende EHF-faktura

For å lage en EHF-faktura, klikker du på «Lag en faktura» fra startsiden i Conta, eller går til FAKTURAER > LAG EN FAKTURA.

Her får du opp en ferdig fakturamal som du kun trenger å fylle ut informasjon i. Husk å få med all informasjon en faktura må inneholde for å være gyldig

Å sende EHF-fakturaer fra Conta er like lett som å sende faktura med e-post. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn firmanavnet eller organisasjonsnummeret til mottakeren når du skal sende fakturaen, og systemet vil sjekke om de har støtte for EHF eller ikke.

Kort tid etter at du sender fakturaen, har mottakeren fått den inn i systemet sitt. Du kan også sende kreditnota som EHF.

Med Smart-abonnement i Conta, kan du sende ubegrenset med EHF-fakturaer uten ekstra kostnad. Det er den beste løsningen for deg som sender mye EHF.

Det er også mulig å sende EHF-faktura med Standard-abonnementet, mot en liten ekstra kostnad per faktura. 

Prøv Conta gratis

Er de ikke registrert, får du heller ikke opp muligheten om å sende fakturaen som EHF.

Motta EHF og få bedre flyt på regnskapet

Når du bruker regnskapsprogrammet til Conta kan du si fra til leverandørene dine at du vil ha fakturaer på EHF.

Når du har Smart-abonnement koster det ikke noe ekstra å motta EHF-faktura.

Du trenger ikke å lete opp papirfakturaer eller PDF-filer, EHF-fakturaen ligger klar til deg neste gang du skal føre regnskap. 

Alle feltene i regnskapet blir ferdig fylt ut for deg, og du trenger kun å velge regnskapskontoen kjøpet skal føres på.

For å kunne motta EHF i Conta må du gå til BILAG > EHF og klikke «Ja, aktiver». Da blir du søkbar for de som skal sende EHF:

Kom i gang

Hvordan bokføre EHF-faktura

Når bedrifter sender EHF-faktura med Conta, bokføres den automatisk i regnskapet. Har du i tillegg KID på fakturaen, registreres innbetalingen automatisk når mottakeren har betalt. Du slipper rett og slett å forholde deg noe mer til det. 

For å bokføre EHF-faktura du har mottatt, går du til BILAG > EHF for å se en liste over EHF-er du nylig har mottatt. Klikk på bilaget du ønsker å følge opp under «Følg opp»-kolonnen, og du kan registrere dette bilaget akkurat som et hvilket som helst annet bilag.

Den store fordelen med EHF, er at de fleste feltene i bokføringen er forhåndsutfylt, fordi informasjonen allerede ligger i EHF-filen. 

I tillegg vil den kunstige intelligensen i Conta, Kaia, hjelpe deg med å finne riktig regnskapskonto for det du har kjøpt.Det gjør at bokføringen går både kjapt og enkelt for seg. Regnskapet blir enda smartere med AI

Les også: Slik hjelper Conta sin AI deg i regnskapet

Betal EHF-faktura fra regnskapsprogrammet 

Aksjeselskap og MVA-registrerte enkeltpersonforetak, kan aktivere bankintegrasjonen i Conta og betale EHF-fakturaer fra regnskapsprogrammet

For å komme i gang velger du «Betal med Conta» som betalingsmåte når du registrerer et kjøp i regnskapet. Du kan også aktivere tjenesten under INNSTILLINGER > MINE KJØP.

Etter du har aktivert tjenesten, kan du legge EHF-fakturaer til betaling samtidig som du bokfører dem ved å velge «Betal med Conta».

Du kan legge til inntil i betalinger til godkjenning før du bekrefter med BankID for å betale. Gå til BILAG > BANKBETALINGER > TIL GODKJENNING for å godkjenne betalingene. EHF-fakturaene blir betalt fra bankkontoen og med forfallsdatoen du har valgt. 

EHF-faktura gjør rett og slett at alt i regnskapet går mye mer automatisk og fjerner manuelle prosesser for den som skal føre regnskap for bedriften. Det hele får en sømløs flyt med elektronisk faktura, automatisk registrering av innbetaling (KID) og bankintegrasjon.

Slik fungerer bankintegrasjonen:

Har du ikke prøvd regnskapsprogrammet ennå? 

Med Conta kan du føre regnskap selv. Få fortgang på bokføringen med EHF-fakturaer, gode veivisere og ferdig utfylte MVA-meldinger.


Prøv Regnskap gratis

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv Regnskap gratis.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!