Regler for gaver til ansatte

Du kan gi gaver inntil 5000 kroner per ansatt helt skattefritt. Se reglene for hva du kan gi i gave til ansatte og hvordan du bokfører gaver i regnskapet. 

Post-thumb

Du kan gi gaver inntil 5000 kroner per ansatt helt skattefritt. Se reglene for hva du kan gi i gave til ansatte og hvordan du bokfører gaver i regnskapet. 

regler for gaver til ansatte

Planlegger du å gi gaver til de ansatte? Det kan være hyggelig å gi en julegave eller i en annen sammenheng til de ansatte, styremedlemmer eller forretningsforbindelser. Bare ikke glem reglene for gaver og hvordan de skal bokføres. 

Spar penger

Gaver til ansatte

Gaver til ansatte er skattefrie inntil 5000 kroner per ansatt. Grensen økte fra 2000 til 5000 1. januar 2021.

Hvis gaven har en verdi på over 5000 kroner samlet, må den ansatte selv skatte for dette. Det er derfor vanlig å holde prisen på gaven under 5000 kroner. 

Vær obs på at den skattefrie grensen på 5000 kroner gjelder per år, ikke per gave. Hvis de ansatte har fått gaver tidligere det året, må du altså trekke fra prisen for eventuelle andre gaver når du skal kjøpe gaver.

Gaver til under 5000 kroner skal heller ikke rapporteres som lønn eller naturalytelse, nettopp fordi de ansatte ikke skal betale skatt for dem. 

En gave til ansatte kan ikke være rene penger, men det er lov å gi gavekort som ikke kan veksles inn til penger. 

Bedriften får skattefradrag for gaver til ansatte, men har derimot har ikke rett på fradrag for MVA for disse. 

Gaver til ansatte skal bokføres på konto 5900 Gave til ansatte. Se hvordan du registrerer kjøp i Conta

Fri telefon som gave

Nå som beløpsgrensen er hevet til 5000 kroner per ansatt, er det også mulig å gi både fri telefon og internett som gave. Fri telefon og internett som gave vurderes til å ha en verdi på kr 4392 kroner uansett hvor mye som dekkes.

Det betyr at hvis du gir fri telefon eller internett i gave til en ansatt, har du kun 608 kroner igjen å bruke på andre gaver, for eksempel julegaver. Det gjelder uansett om du har gitt fri telefon til en faktisk verdi på under 4392 kroner.

Arbeidstaker sparer skatt av 4392 kroner ved å få fri telefon som gave fremfor en naturalytelse. Du som arbeidsgiver sparer også arbeidsgiveravgift ved å gi fri telefon som gave fremfor en naturalytelse.

Gaver til styremedlemmer

Reglene for gaver til ansatte gjelder også for gaver til styremedlemmer. 

Du kan kjøpe gaver inntil 5000 kroner skattefritt per styremedlem, det kan ikke være rene penger og bedriften kan ikke få MVA-fradrag. 

Gaver til styremedlemmer skal bokføres på konto 5900 Gave til ansatte. 

Gaver til innehaver av enkeltpersonforetak

Hvis du driver et ENK, kan du ikke kjøpe skattefri gave til deg selv fra bedriften. Det er rett og slett fordi du og enkeltpersonforetaket rent juridisk er samme “person” og du regnes ikke som ansatt i bedriften

Hvis du har et aksjeselskap har du derimot muligheten til å ansette deg selv i eget selskap, og dermed få gave på lik linje som andre ansatte. 

Les mer om forskjellen på ENK og AS

Gaver til forretningsforbindelser

Hvis du skal gi gaver til forretningsforbindelser som for eksempel en leverandør eller kunde, er reglene litt annerledes. 

Du kan faktisk få både skattefradrag og MVA-fradrag for gaver til forretningsforbindelser. Kravet er at de har en verdi under 100 kroner. 

Gaver til forretningsforbindelser under 100 kroner bokføres på konto 7420 Gave, fradragsberettiget, med MVA-kode 1 (25 % MVA). 

Hvis du kjøper gaver til forretningsforbindelser til en verdi mellom 100 og 275 kroner, kan du få skattefradrag. Du har ikke rett på fradrag for MVA på gaver som er dyrere enn 100 kroner. 

Gaver til forretningsforbindelser mellom 100 og 275 kroner bokføres på konto 7420 Gave, fradragsberettiget, med MVA-kode 0 (ingen MVA). 

Hvis du kjøper gaver over 275 kroner til en forretningsforbindelse, får du hverken fradrag for skatt eller MVA. 

Aksjeselskaper skal bokføre gaver til forretningsforbindelser over 275 kroner på konto 7430 Gaver, ikke fradragsberettiget. 

Enkeltpersonforetak skal ikke føre gaver over 275 kroner til forretningsforbindelser i regnskapet. Alt du fører i regnskapet ditt som ENK får du skattefradrag for, så det er ikke nødvendig å bokføre kostnader du ikke får skattefradrag for.  

Andre typer gaver fra bedriften

Ingen regel uten unntak – det gjelder også reglene for skattefrie gaver til ansatte. 

Du kan gi gaver inntil 8000 kroner til ansatte som har jobbet lenge i bedriften, så sant dette er en generell ordning dere har i bedriften. Dette gjelder første gang når den ansatte har jobbet i firmaet i 20 år, og deretter hvert tiende år. 

Du kan også gi en gave på inntil 4000 kroner når

  • den ansatte gifter seg
  • den ansatte fyller 50 år. Etter det kan du gi gave inntil 4000 kroner hvert tiende år. 
  • den ansatte pensjonerer seg eller slutter etter å ha jobbet i bedriften i minst ti år. 
  • bedriften i seg selv fyller 25 år eller et antall år du kan dele på 25 – for eksempel 50 eller 100

De ansatte skal ikke betale skatt for gavene nevnt over.

Når du bruker regnskapsprogrammet til Conta kan du enkelt bokføre julegave til ansatte med bare noen få klikk. Den smarte mobilappen lar deg skanne kvitteringene med det samme du har handlet, så ligger de klare og venter på deg i regnskapsprogrammet. 


Se hvor enkelt det er:


Les mer om mobilappen vår her.

Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!