Hva er kontoklasse

I et regnskap plasseres alle kostnader og inntekter på ulike kontoer. Alle kontoene hører til i kontoklasser som igjen kan deles inn i kontogrupper. 

I et regnskap plasseres alle kostnader og inntekter på ulike kontoer. Alle kontoene hører til i kontoklasser som igjen kan deles inn i kontogrupper. 

Det finnes åtte kontoklasser i regnskapet. Kontoklassene kategoriserer kontoene etter hva slags type transaksjoner som skal plasseres der. De åtte kontoklassene skiller på eiendeler og gjeld, inntekt og kostnader

Last ned oversikt over kontoklassene

Alle kontoer i regnskapet inneholder fire siffer. Det første sifferet spesifiserer hvilken kontoklasse den hører til. De neste tallene er underkategorier som spesifiserer kontogruppe og kontokode. Med riktig underkategori viser du akkurat hva slags transaksjon det er snakk om. 

LES OGSÅ: Slik finner du kontoene i regnskapet

Trenger du hjelp med å velge riktig regnskapskonto?


Med Conta sin splitter nye gratistjeneste Kontohjelp er det lekende lett å finne riktig regnskapskonto. Søk etter det du har kjøpt, som for eksempel «drill» eller «drivstoff», og få øyeblikkelige anbefalinger for relevante kontoer.


I tillegg til å bistå deg med å velge riktige kontoer, gir Kontohjelp detaljerte beskrivelser av hvordan kontoene skal brukes med praktiske eksempler.

 

Prøv Kontohjelp – det er gratis!


Kontoklasser og kontoer i Conta

Kontoklasser og kontoer i Norge er satt etter en standard, og vil derfor være de samme uansett hvilket program du fører regnskapet i. Bruker du et regnskapsprogram vil du kunne finne en kontoplan som inneholder alle kontoer. 


Når du logger inn i Conta kan du endre kontoplaner ved å gå til  INNSTILLINGER > REGNSKAP > VEIVISER KONTOPLAN. Her kan du huke av de relevante boksene nedover, da vil det automatisk legges til de kontoene som passer din bedrift. 

I kontoplanen som du finner på INNSTILLINGER > REGNSKAP > KONTOPLAN vil du finne en oversikt over hvilke kontoer som er aktive i regnskapet ditt. De er markert med grønn hake. Ønsker du å legge til flere, kan du trykke på VIS ALLE TILGJENGELIGE KONTOER og huke av. 

Bokfør med Conta – Norges smarteste regnskapsprogram!


Prøv gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!