Har bedriften din mottatt et forsikringsoppgjør? Det må bokføres i regnskapet. I denne artikkelen går vi gjennom hva du må tenke på når du skal bokføre forsikringsoppgjør.
Bedriften din kan motta erstatning eller forsikringsoppgjør på for eksempel vannskade i kontorlokaler eller butikklokaler, stjålet mobiltelefon, skade på firmabil eller brann på varelager.
Tapet av eiendelen, forsikringsoppgjøret, og en eventuell nyanskaffelse skal i utgangspunktet bokføres hver for seg. Det regnes å være selvstendige hendelser i regnskapet, selv om de henger sammen.
Tapte eiendeler kan avskrives, forsikringsoppgjøret kan inntektsføres og nyanskaffelsen bokføres som et vanlig kjøp.
Det kan også forsikringsoppgjøret og nedskrivingen av den skadede/tape eiendeles ses under ett slik at gevinst eller tap nettoføres. Dette er det som er norsk praksis for forsikringsoppgjør.
NB! Forsikringsoppgjøret kan ikke bokføres før det er konstantert at det foreligger et krav, og kravets størrelse må estimeres
Bokføre forsikringsoppgjør
Når du mottar et forsikringsoppgjør i bedriften din, skal dette bokføres i regnskapet. Vi anbefaler at du bruker leverandørreskontro når du bokfører, slik at får en bedre oversikt i regnskapet ditt.
Vi skiller mellom kostnadsførte eiendeler og balanseførte eiendeler i regnskapet.
Les også: Slik bokfører du forsikringsoppgjør i Conta.
Kostnadsført eller balanseført eiendel
I regnskapet skiller man mellom kostnadsført eiendel og balanseført eiendel. Alle utgifter som er under 30 000 kroner er vanligvis en kostnadsført eiendel. Dette kan for eksempel være en kontorstol eller en mobiltelefon.
Er utgiftene større enn 30 000 kroner må det vurderes om det skal balanseføres i regnskapet. Balansen er en oppstilling av den bokførte verdien av alle eiendelene til firmaet, satt opp mot firmaet sin egenkapital og gjeld.
MVA på forsikringsoppgjør
Dersom bedriften din har fått en ødeleggelse eller skade på en eiendel, og det opprettes en forsikringssak vil forsikringsoppgjøret anses som en erstatningsutbetaling fra forsikringsselskap til forsikringstaker.
Erstatningsutbetaling fra forsikringsselskap anses ikke som en erstatning av levering av vare. Det skal derfor ikke beregnes merverdiavgift på slike erstatningsutbetalinger, se mval. § 1-3 (1) a og § 3-1 (1), og det skal heller ikke inkluderes i MVA-meldingen.
Siden det ikke skal beregnes merverdiavgift på erstatningskrav er det viktig å ha tungen rett i munnen, og passe på at du har all dokumentasjon du trenger når du legger inn forsikringskrav. Eiendelen du har fått forsikringsoppgjør for, har du mest sannsynlig betalt MVA for.
Les også: Hva er merverdiavgift.