Priskalkyler

Den enkleste formen for priskalkyle er å ta utgangspunkt i innkjøpsprisen eller kostnadene med å produsere en vare, og plusse på prisen slik at du sitter igjen med fortjeneste når du videreselger.

Post-thumb

Den enkleste formen for priskalkyle er å ta utgangspunkt i innkjøpsprisen eller kostnadene med å produsere en vare, og plusse på prisen slik at du sitter igjen med fortjeneste når du videreselger.

Marginen som plusses på kalles avansen, og regnes vanligvis i prosent. En avanse på f.eks. 300 prosent er vanlig. Avansen skal dekke direkte og indirekte kostnader med å omsette varen, og fortjenesten du ønsker.

Mange ferske næringsdrivende er redde for å ta skikkelig i, og selger varer og tjenester som er så billige at det på sikt ikke er bærekraftig. Med en skikkelig priskalkyle og mot til å ta en like skikkelig avanse, unngår du å selge for billig. Selv om det er viktig å følge normene i bransjen din, er det like viktig å ikke selge med tap. Ellers kan du like godt finne noe annet å gjøre på.

Eksempler på priskalkyler:

Selvkostkalkyle

Varekostnad
+ Indirekte kostnader
= Selvkost

+ Fortjeneste _____ %
= Salgspris eks. mva.

Varekostnaden gjelder hva det koster å produsere eller kjøpe inn varen og få den på lager. De indirekte kostnadene er lett for ferskinger å glemme. Dette er hva det koster å drive apparatet rundt. Lønn, sosiale kostnader, kontorlokaler, strøm, og andre driftskostnader, som f.eks. markedsføring. Ved å summere varekostnaden med de indirekte kostnadene får man varens selvkostpris.

Deretter legger man til fortjeneste, og får ut salgsprisen.

I mange tilfeller er dette regnestykket for omstendelig (f.eks. hvis du har en hel butikk full av varer du må prise), så da gjør du det på en enklere måte:

Bidragskalkyle

Varekostnad
+ Avanse _____ %
= Salgspris eks. mva.

I denne kalkylen inneholder avansen både indirekte kostnader og fortjeneste. Kalkyler av dette slaget omtales gjerne som «2,5» eller «3» alt etter som hvor mye man ganger varekostnaden med for å få salgsprisen. Bidragskalkylen kan brukes til å finne til minsteprisen du må selge varen for, dersom du f.eks. skal gi rabatt.

Hvis du selger til privatpersoner må du ta med merverdiavgift i regnestykkene.

Kalkyle for timer og prosjekter

Timepriskalkulatoren lager en kalkyle for din timepris, basert på blant annet hvor store indirekte kostnader du har, og hvor mange dager du har fakturerbart arbeid i året. Siden fortjeneste, dødtid o.l. allerede er bakt inn i timeprisen, gir den et rimelig godt bilde av hvor mye du må ta for et oppdrag som tar X timer å fullføre.

Trenger du et verktøy for timeregistrering?

Timeregistrering fra Timerabbit er brukervennlig og enkel. Prøv det her!

Saken var opprinnelig publisert på Timepriskalkulatoren.no

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Black Month i Conta! Spar opptil 70% rabatt som ny kunde.