Topp Afrika-gründer: – Folk får en «wow»-opplevelse

Turoperatøren Topp Afrika AS ble startet av David Lilleheim og Stein-Erik Trælnes, og satser på unike reiseopplevelser til Sør-Afrika, Tanzania, Botswana og flere andre destinasjoner.

Post-thumb
Masaier

Turoperatøren Topp Afrika AS ble startet av David Lilleheim og Stein-Erik Trælnes, og satser på unike reiseopplevelser til Sør-Afrika, Tanzania, Botswana og flere andre destinasjoner.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta-tjenestene, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter. Legg igjen et tips i kommentarfeltet om det er noen Conta-brukere du mener vi burde snakke med!

Begge grunnleggerne av Topp Afrika har et nært og langvarig forhold til Afrika. David bodde 11 år i Kenya og Tanzania ved Lake Victoria, i Arusha, såvel som Serengeti og Nairobi. Han snakker også flytende Kiswahili og har studert reiselivsledelse ved Universitet i Stavanger.

Stein-Erik på sin side forlot jobben i NORAD som hadde brakt ham til flere land i Afrika, for å starte Topp Afrika sammen med David. Han har besteget Mt. Kilimanjaro over 60 ganger, og spesialiserer seg blant annet på turer til dette majestetiske fjellet som går under kallenavnet «Afrikas tak».

Noe mer enn vanlig turisme

Stein-Erik Trælnes

Medgrunnlegger Stein Erik Trælnes på Kilimanjaro. Foto: Topp Afrika

Sammen arrangerer de turer til hele sørlige Afrika, bl.a. Tanzania, Sør-Afrika, Botswana, Zambia og Seychellene. Hovedkvarteret er i Stavanger.

Kunnskapen de har tilegnet seg med over 15 år i Afrika bruker de nå til å gi reisende opplevelser som går utover det å bare være en «vanlig turist», som de beskriver det.

– Vi slo oss sammen i 2012, og det ble starten på Topp Afrika AS, forklarer David.

– Siden den gangen har det bare økt år for år!

De startet Topp Afrika med sin egen startkapital, og hadde en omsetning på i underkant av 17 millioner i året som gikk. Etterspørselen etter unike turopplevelser har økt såpass at de nå har ansatt en person til, slik at de er tre.

Skreddersydde reiser

På Safari med Topp Afrika

Kenya er en av hoveddestinasjonene til Topp Afrika. Foto: VIK Foto/Topp Afrika

Et av de viktigste skillene mellom andre turoperatører og Topp Afrika er skreddersydde turer der kundene ofte er par eller familier som ønsker en litt mer tilpasset og annerledes opplevelse.

– Det finnes såklart andre turoperatører med destinasjoner i Afrika, men de klarer ikke skreddersy på samme måten, sier David.

– Vi har hatt kunder som har fått en gepard på taket på bilen som kikker ned i kjøretøyet. Folk får ofte wow-opplevelser, og da er vi fornøyde, fortsetter han.

Topp Afrika ønsker å tilby noe mer enn ferdige reisepakker der store grupper stues inn i samme buss. På safariene deres bruker de egne biler med egen sjåfør til hver reisegruppe.

– Vi syr sammen turer for alt fra familier som vil på safari, til bryllupsreiser, sier David.

Det omfattende kontaktnettverket de har bygget seg opp er en av fordelene som gjør at de kan levere det de lover. David og Stein-Erik har brukt mye tid på å skaffe seg gode kontakter og samarbeidspartnere på de ulike destinasjonene, og de reiser ofte dit selv for å holde seg oppdatert. De er også medeiere i et selskap i Tanzania som bistår med turene.

– Lett å få oversikt i Conta

Medgrunnlegger David Lilleheim. Foto: Topp Afrika

Grunnleggerne av Topp Afrika oppdaget Conta-tjenestene gjennom et tips fra en bekjent som også var bruker. De har ikke sett seg tilbake.

– Det viste seg å være veldig lett å få oversikt, sier David.

– Vi brukte noen andre før, men vi har aldri sett oss tilbake. Det er lett å bruke, og veldig brukervennlig.

Som turoperatør med mange kunder trekker han spesielt frem hvor praktisk det er å følge opp alle kundene. I Conta kan du nemlig sette opp gjøremål for hver kunde for å minne deg selv på viktige oppgaver.

– Vi bruker nettopp gjøremålsfunksjonen veldig mye for å holde orden på kundene og følge dem opp underveis, fortsetter David.

– Det er også veldig lett å få ut rapportene vi trenger.

Hekta

Besøk fra en uventet gjest. Foto: Topp Afrika

Topp Afrika har flere tilbakevendende kunder, og mange blir ifølge David rett og slett hekta på reisemålene og turene som Topp Afrika tilbyr.

– Vi har kunder som kommer tilbake fordi de har blitt bitt av basillen. Vi har til og med hatt en kunde som har vært på tur med oss tre ganger på samme år!

Det er heller ingen tvil om hva som er mest populært akkurat nå, ifølge David.

– I starten var det mange som var interessert i Kilimanjaro, men nå i senere år har det blitt veldig populært med Safari i Kenya og Tanzania.

Ikke en billig destinasjon, men…

Majestetiske syn på safari. Foto: VIK Foto/Topp Afrika

Via hjemmesiden deres er det lett å komme i kontakt med David eller Stein-Erik. Du kan velge blant de ulike destinasjonene og så spesifisere litt mer om hva du ønsker.

– Prisen på reisene er kanskje ikke direkte billige, men det skyldes en rekke faktorer, sier David.

– Afrika er en dyr destinasjon, og parkavgiftene (avgifter for å ferdes på, og benytte seg av av nasjonalparkene – journ.anm.) har økt. Men de skal jo tjene penger de også, og naturen deres og turismen er jo veldig viktig for økonomien.

Det skorter ikke på service-nivået heller. Her hjemme er representanter fra Topp Afrika også tilgjengelige 24 timer i døgnet for å hjelpe eller svare på spørsmål som måtte dukke opp under turen.

Turene som Topp Afrika tilbyr er for de som vil oppleve noe unikt, noe som kan gi dem et minne for livet. Og det kommer David og Stein-Erik til å fortsette med å levere til alle som er ute etter noe annerledes og spennende.

Vi takker så mye for praten og ønsker David og Stein-Erik lykke til videre! Hakuna Matata!

Toppbilde: VIK Foto/ Topp Afrika

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!