– Vi må bryte janteloven!

Møt tre damer med guts, som har satset på en drøm som selvstendig næringsdrivende. 

Post-thumb

Møt tre damer med guts, som har satset på en drøm som selvstendig næringsdrivende. 

8. mars markerer vi kvinnedagen. Gratulerer med kvinnedagen til alle damer der ute, gründer eller ei! 

I Norge er bare én av tre gründere kvinner. Omtrent 40 prosent av de som starter enkeltpersonforetak er kvinner, mens andelen kvinner som starter aksjeselskap er helt nede på 20 prosent. 

Selv om det blir flere og flere kvinnelige gründere for hvert år som går, er næringslivet enda langt fra likestilt. I Conta heier vi på alle som går med en gründer i magen og har en drøm om å drive for seg selv. Næringslivet har alltid godt av mangfold!

Det er kvinnedagen og vi har snakket med tre tøffe damer som har turt å satse på drømmen og driver egen bedrift. Møt dem her:

Marie Eikemo Larsen

Motivasjonsforedragsholder

Hva jobber du med?

Jeg startet mitt enkeltpersonforetak i starten av 2019 da jeg studerte engelsk i USA. Jeg holder motivasjonsforedrag om å anerkjenne seg selv som menneske for studenter og unge som sliter psykisk og føler seg ensomme.

Nå driver jeg bedriften samtidig som jeg er barnevernspedagog, men drømmen er å drive med foredrag på fulltid. 

Hva inspirerte deg til å starte for deg selv? 

Året før jeg startet firmaet studerte jeg i Norge, og da tok jeg en anonym nasjonal undersøkelse om hvordan studenter hadde det psykisk. Resultatene på undersøkelsen kom året etter, og viste at det var mange studenter som følte seg ensomme. 

Jeg levde på dette tidspunktet mitt beste liv i USA, og hadde i grunn ingen planer om å flytte hjemover ennå. Men jeg ble så grepet av den undersøkelsen og resultatene, og tenkte at jeg måtte gjøre noe med det. Så da jeg var ferdig med studiene, reiste jeg tilbake til Norge. 

Hva er det beste med å holde foredrag? 

Det beste er at jeg får lov å inspirere med min historie og komme i kontakt med folk fra hele landet. Det er utrolig givende, og det er mange der ute med en historie verdt å fortelle. 

Hva synes du om at kun én av tre gründere er kvinner?

Jeg blir møtt med mange som kommenterer at jeg er modig som tør å gjøre dette, mens jeg mener de som tør å dele sine historier med meg er minst like modige! Vi kvinner kan kanskje være litt harde mot oss selv, og ha litt tøffe krav. Vi må velge å tro på oss selv, ideen vår og det vi kan. Og så må vi bryte janteloven! Det tror jeg er viktig for å lykkes. 

Hvilke tips har du til andre som vil starte bedrift?  

Jeg har lagt opp hele livet mitt for å kunne satse på drømmen min, og vet at man må stole på seg selv og tro på at man kan. Folk vil ha en formening om det du gjør eller ikke gjør, så det er viktig å stole på sin indre stemme. 

I tillegg så bør ikke alt det administrative slik som frister, fakturering og regnskapsføring være et hinder. Det er faktisk ikke så skummelt som det kan høres ut som. I tillegg finnes det masse god hjelp i tjenester og eksperter der ute, så ikke vær redd for å følge drømmen din! 


Jeanett Rogne Johansen

Personlig trener og kostholdsveileder i Din Framgang

Hva jobber du med? 

Jeg er personlig trener, kostholdsveileder og mental coach, og dette har jeg drevet med fulltid siden slutten av 2019. I tillegg til å ha enkeltkunder, er jeg også gruppetreningsinstruktør, innimellom resepsjonist på det lokale treningssenteret og jeg holder en god del foredrag og workshops om alt fra styrketrening og kosthold, til bruk av treningsapparater og mentalt trening. 

Jeg er stadig under opplæring og tar alle kurs jeg kan, innen både trening og kosthold. Halve jobben min er jo egentlig å følge med på forskning innen feltet mitt og jeg kan gjerne sitte en hel arbeidsdag å lese rapporter. Heldigvis synes jeg det er gøy! Jeg er litt nerd, og det tror jeg du må være som selvstendig næringsdrivende. 

Hva inspirerte deg til å starte for deg selv?

Jeg jobbet som personlig trener ved siden av jobben min i 2015, og da fikk jeg så mange forespørsler at jeg ikke hadde mulighet til å ta på meg alle. Derfor har jeg lenge visst at det har vært et marked for dette, og at jeg mest sannsynlig kunne leve av det dersom jeg satset. 

Mamma var absolutt den største inspirasjonen min. Hun har også utdanning innen trening og kosthold, i tillegg til å være refleksolog, og har derfor tatt på seg lignende oppdrag som det jeg gjør ved siden av fast jobb. Hun fikk bare mer og mer å gjøre, og nå driver hun for seg selv på fulltid. Jeg så at hun kunne ta helg når hun ville, ta ferie når hun ville og også jobbe døgnet rundt hvis hun ville, og slik ville jeg også ha det! 

Hva er det beste med jobben din?

Det beste er at jeg lærer noe hver eneste dag! Jeg blir så godt kjent med mennesker og hvordan de tenker, føler og handler. Det gir meg så utrolig mye når en av kundene mine får et gjennombrudd – da blir jeg selv motivert til å fortsette med min egen trening og mitt eget kosthold. Bortsett fra når jeg må gjøre kontorarbeid, føler jeg nesten ikke at jeg jobber. Regnskap er nok det siste jeg har lyst til å gjøre, men heldigvis gjør Conta det enkelt for meg. 

I min forrige jobb solgte jeg kontorutstyr, en ting som egentlig ikke betyr noe for noen. Nå selger jeg en livsstil og en mestringsfølelse, noe som virkelig betyr noe for kundene. Det er en gulrot i seg selv! 

Hva synes du om at kun én av tre gründere er kvinner?

Vi har absolutt grunnlag for å endre denne statistikken. Kvinner egner seg godt som gründere fordi vi er systematiske, ryddige og utholdende. Det er litt typisk oss kvinner at vi lar andre behov gå foran våre egne og tilpasser oss de rundt oss og lar de gå etter drømmene sine mens vi holder fortet. Damer bør bli flinkere til å sette sine egne behov litt høyere på prioriteringslista. Hvorfor skal ikke damer få satse på drømmene sine selv om det kan være utradisjonelle arbeidstider? Hverdagen kan bli mer utfordrende, men livet blir også morsommere og mer spennende!

Hvilke tips har du til andre som lurer på om de skal starte for seg selv?

Finn ut om det er et marked for det du vil gjøre og orienter deg om hvilke muligheter som finnes for økonomisk støtte i oppstarten. Du bør også ta en sjekk med deg selv om hvor mye tid og energi du er villig til å legge i dette. Du må gi alt du har og jobbe hardt for å komme deg gjennom de dagene hvor alt ser håpløst ut.

Vi er ofte preget av janteloven, men som gründer må du tørre å stikke deg frem og rope høyt. Vis andre at du har troen på deg selv og det du driver med, og da vil andre også få tiltro til deg. Det er aldri for sent å prøve hvis du har en gründerdrøm. Går det ikke, kan du alltids finne en annen jobb – verre er det faktisk ikke! 


Camilla Stene

Eier av Tante Bruun og entreprenør  

Hva driver du med?

Jeg startet mitt aller første firma da jeg var 16, og har siden den gang startet flere ulike bedrifter. Jeg eier blant annet en kafe i Ålesund som heter Tante Bruun.  I tillegg har jeg bygd opp en global salgsorganisasjon hvor vi jobber med skandinaviske helseprodukter. 

Jeg drives av å skape. Og jeg har en stor lidenskap for mennesker og utvikling. 

Har det jeg gjør en verdi for andre, både kunder og for kollegaer, så vil det også ha en verdi for meg. Sånn har jeg tenkt når jeg gjør vurderinger i hva jeg bruker tid på.

Hva inspirerte deg til å starte for deg selv? 

Jeg er nok ikke tilpasset til å være ansatt. Jeg har for mye skapertrang og for mange visjoner. For å være gründer tror jeg man trenger en iboende driv og vilje til å satse, og det har jeg nok alltid hatt. Men det er ikke for alle. 

I tillegg gir det å drive for seg selv en uavhengighetsfølelse. Den følelsen kjente jeg for første gang som liten jente når jeg tjente egne penger på småjobber, slik som barnepass og å gå med avisen. Jeg fant alltid på nye ting jeg kunne gjøre for å tjene mine egne penger. At jeg skulle bli gründer og satse på meg selv, det var det nok aldri tvil om! 

Jeg har reist mye som nettverksentreprenør, og har alltid vært fascinert av restaurant- og kafèbransjen. Mat vil alltid være et behov, og det er alltid nye mattrender å følge med på. Da jeg startet Tante Bruun ønsket jeg å fylle et hull i markedet med et kafékonsept som var litt annerledes enn kjedene. Jeg har også en kreativ side som bare må ut, og gjennom Tante Bruun kan jeg få ut det jeg ikke kan utøve i det andre firmaet mitt. 

Hva er det beste med jobben din? 

Min arbeidshverdag er nesten 100 prosent fleksibel, og jeg kan kontrollere mye selv. Jeg har to barn hjemme, og det å kunne tilbringe morgener med dem, kjøre dem til skolen og være hjemme når de kommer hjem uten å være helt utslitt, gir oss mye kvalitetstid. I tillegg kan jeg jobbe fra hvor som helst så lenge jeg har WiFi.

Som entreprenør så blir jobben livsstilen din, for det er ingen åtte til fire jobb. Jeg jobber innimellom mye, og det kan bli noen sene kvelder. Men den fleksibiliteten som følger med er uerstattelig! Og elsker man det man driver med, så føles det aldri som jobb. 

Hva er dine tanker om at kun én av tre gründere er kvinner?

Jeg er glad for å se at det har blitt flere kvinnelige gründere, for 10 år siden var det vel omkring én av fire gründere som var kvinner. Vi kvinner har akkurat samme evner som menn, det er ikke noe som skal tilsi at vi har mindre muligheter. Det handler mer om hvem vi er som mennesker og om vi er villige til å gjøre det som trengs for å drive for seg selv, enn hva slags kjønn vi har. Tidligere tenkte mange kanskje at man ikke kunne både være mor og gründer, men i 2020 håper jeg virkelig at vi kvinner har kommet lengre enn det. 

Hva er dine tips til andre som lurer på om de skal starte for seg selv?

Først må man finne noe man er engasjert i. Når ting blir tungt og du har en ekte gnist klarer du å stå i det. Jeg tror også det er viktig å gjøre en analyse av markedet. Er det behov for det jeg ønsker å drive med? Vil det være behov for dette i fremtiden? 

Jeg digger at folk starter for seg selv og tør å satse, men det er viktig å forstå trendene i markedet. Og de kan fort svinge. Sats på noe som er bærekraftig i årene fremover og søk råd hos noen som har gått veien før deg. Det kan du vinne mye på. 

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!