Avgiftsplikt for tjenester fra utlandet som Facebook, Google og Adobe

Når bedriften din kjøper tjenester fra utlandet, må du selv beregne og rapportere utgående merverdiavgift. I denne artikkelen forklarer vi hva det betyr. 

Post-thumb

Når bedriften din kjøper tjenester fra utlandet, må du selv beregne og rapportere utgående merverdiavgift. I denne artikkelen forklarer vi hva det betyr. 

Bedrifter som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret skal selv beregne og rapportere utgående merverdiavgift i MVA-meldingen når de kjøper tjenester fra utlandet. Dette blir også kalt motsatt avgiftsplikt.  

For at kjøper skal beregne omvendt avgiftsplikt må 

  • kjøpet gjelde en tjeneste som ville vært avgiftspliktig hvis tjenesten var norsk 
  • kjøperen av tjenesten drive næringsvirksomhet i Norge eller er offentlig virksomhet
  • kjøpet gjelde en tjeneste som er mulig å fjernlevere 

Det er kun tjenester som er avgiftspliktig etter merverdiavgiftsloven kjøperen skal betale MVA for. Eksempler på avgiftspliktig tjeneste som kan fjernleveres er annonsekjøp fra utenlandske leverandører som Facebook, Instagram og Google. 

Mange tjenester som blir levert elektronisk over internett og rådgivnings- eller konsulenttjenester er også ansett som fjernleverbare tjenester. 

Hvordan bokføre avgiftspliktige tjenester fra utlandet? 

Å bokføre avgiftspliktige tjenester fra utlandet er ikke så ulikt fra å bokføre kjøp i Norge. I grunn trenger du kun å bruke riktig MVA-kode, så ordner resten seg selv. Men det er likevel et par ting du må tenkte på.

Som ved en vanlig bokføring må du legge ved dokumentasjon på kjøpet. Dette vil da være fakturaen for kjøpet. 

Er fakturaen i en annen valuta enn NOK, må du selv regne om beløpet til norsk valuta på fakturatidspunktet. Dette skal også legges ved i dokumentasjonen. 

OBS! Noen programvarer, for eksempel Adobe, har både norsk og utenlandsk organisasjonsnummer. Fakturaene ser ellers helt like ut. Pass derfor på at du bruker riktig MVA-kode basert på organisasjonsnummeret på fakturaen.

Har selskapet du har handlet fra lagt til norsk MVA på fakturaen, må du kontakte dem og be dem sende en ny faktura uten MVA. Hvis ikke må du betale MVA dobbelt.

Conta finner du egne kontoer for kjøp av tjenester fra utlandet:

6554 Programvare kjøp fra utlandet

7321 Reklame kjøpt fra utenlandske selskap

Disse kjøpene bokføres som vanlig ved å registrere kjøp. Sjekk hvilken MVA-kode som gjelder for ditt kjøp. MVA-kode 86 er dersom du har rett til å trekke fra MVA på kjøpene, og MVA-kode 87 dersom du ikke har rett til å trekke fra MVA på kjøpene.

Les mer om bokføring av tjenester og produkter fra utlandet.

Hvis virksomheten ikke er registrert i MVA-registeret er det kun MVA-kode 87 som er tilgjengelig i Conta. Les mer om hvordan du bokfører kjøp av tjenester fra utlandet hvis bedriften ikke er MVA-registrert.

Du vil også se igjen kjøpet når du leverer MVA-meldingen. Har du brukt MVA-kode 86 vil kjøpet legge seg i to linjer. En med pluss og en med minus. Har du brukt MVA-kode 87 vil kjøpet kun ligge som pluss.

Trenger du et regnskapsprogram? Prøv Conta gratis!

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!