Snart går fristen ut: Har du registrert reelle rettighetshavere?

31. juli nærmer seg – og det er på tide å sjekke om bedriften din har alt på stell. Har du ikke registrert reelle rettighetshavere i Brønnøysundregistrene, kan det fort koste deg dyrt.

Post-thumb

31. juli nærmer seg – og det er på tide å sjekke om bedriften din har alt på stell. Har du ikke registrert reelle rettighetshavere i Brønnøysundregistrene, kan det fort koste deg dyrt.

Hva er en reell rettighetshaver?

Siden 1. oktober 2024 har alle virksomheter og andre juridiske personer hatt plikt til å registrere opplysninger om reelle rettighetshavere. Dette betyr at du må rapportere hvem som faktisk eier eller kontrollerer selskapet ditt.

En reell rettighetshaver er den eller de som i praksis har kontroll over virksomheten. Dette kan være:

  • personer som eier mer enn 25 prosent av selskapet (direkte eller indirekte)
  • har mer enn 25 prosent av stemmenerettighetene
  • har mulighet til å utpeke eller avsette minimum 50 prosent av styremedlemmer
  • eller har mulighet til å utøve kontroll over den registreringspliktige

Det holder at ett av disse kriteriene er oppfylt. Reglene gjør det enklere for myndighetene å vite hvem som står bak norske selskaper, og er viktig både for åpenhet og for å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Hvem må rapportere – og hvorfor haster det nå?

De aller fleste selskaper, foreninger og stiftelser i Norge må melde inn reelle rettighetshavere. Unntakene gjelder blant annet små, ikke-næringsdrivende foreninger, enkeltpersonforetak og enkelte stiftelser.

Du kan bruke organisasjonsnummeret i Brønnøysundregistrene for å sjekke om de forventer at bedriften din skal rapportere inn opplysninger.

Rapporterer du ikke dette innen fristen 31. juli, kan det få store økonomiske konsekvenser:

  • Første 8 uker: 657 kroner per dag i tvangsmulkt
  • Neste 10 uker: 1 314 kroner per dag
  • Deretter: 1 971 kroner per dag

Du kan ikke søke om utsettelse for å registrere de nødvendige opplysningene. Etter åtte uker kan også du som har en sentral rolle i selskapet bli personlig ansvarlig for boten.

Dersom et foretak ikke har rapportert inn reelle rettighetshavere i tide, vil det motta et varsel i Altinn om manglende rapportering. Etter dette har virksomheten tre uker på seg til å oppfylle kravet, før tvangsmulkt begynner å løpe, ifølge brreg.no. Ifølge Regnskap Norge hadde 116 000 foretak fortsatt ikke registrert reelle rettighetshavere 31. juli. 

Hvem kan sjekke at opplysninger er sendt inn?

Både ledelsen, regnskapsfører og revisor kan sjekke om nødvendige opplysninger er sendt inn, ved å logge inn på virksomhetens innboks i Altinn.

Slik sjekker du om du har meldt inn reelle rettighetshavere.

  • Logg inn i Altinn og sjekk innboksen/arkivet. Der vil du finne vedtaksbrev eller bekreftelse hvis alt er i orden.
  • Eventuelt, søk på organisasjonsnummeret ditt i Brønnøysundregistrene for å dobbeltsjekke.
  • Hvis ikke – identifiser og registrer reelle rettighetshavere før 31. juli. Driver du aksjeselskap, skal dette registereres via skjema i Altinn. Driver du en annen type virksomhet, men som faller innenfor kravene, kan du velge type her og finne skjemaet.

I arkivet i Altinn finner du også skjemaet «Registrering av reelle rettighetshavere» hvis det er sendt inn for virksomheten.

Mange bruker regnskapsfører for å rapportere dette riktig. Ta kontakt med regnskapsføreren om du er i tvil – det er bedre å spørre enn å risikere dyre dagbøter.

Slik kan regnskapsførere sjekke status for kunder

Ønsker du som regnskapsfører å sjekke flere kunder samtidig, kan du bruke funksjonen «Søk på flere aktører» i Altinn. Søk etter ordet «reelle» for å se hvilke foretak som har mottatt kvittering og vedtak. Får du ikke opp treff på en kunde, er det sannsynlig at opplysningene ikke er sendt inn.

Vær oppmerksom på at Brønnøysundregistrene ikke gir annen statusinformasjon om innleveringen enn dette.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev