De fleste investeringsselskaper brukes til å kjøpe og selge aksjer uten å utløse skatt ved gevinst. Her forteller vi alt du må vite om investeringsselskap i 2024.
Driver du med investeringer, eller planlegger du kanskje å kjøpe aksjer i et selskap? Da kan det være smart å starte et investeringsselskap.
I denne guiden forteller vi alt du trenger å vite for å starte og drive et investeringsselskap i 2022.
Det er enklere enn du tror!
Men først, la oss forklare hva et investeringsselskap er og hvorfor det kan være gunstig å opprette et eget firma til å investere i aksjer, obligasjoner eller eiendom:
Hva er investeringsselskap?
Et investeringsselskap er et aksjeselskap (AS) som brukes til å investere i noterte og unoterte aksjer, opsjoner, rentefond og aksjefond.
Hovedårsaken til at folk velger å opprette et investeringsselskap er at de kan bruke det til å realisere gevinster fra investeringer uten at det utløser skatt.
Til forskjell fra en privat aksjesparekonto, er det ingen begrensninger på type investeringer – noe som betyr at du også kan selge utenlandske og unoterte aksjer uten at det utløser skatt (fritaksmetoden).
Merk at utbytte fra investeringer ikke får 100 prosent utsatt skatt. Tre prosent av mottatt utbytte skal inntektsføres, noe som gir 0,66 prosent skatt av utbytte.
Link til mer informasjon i regnskapsordboken.
Fordeler og ulemper ved investeringsselskap
Vi har allerede omtalt de viktigste fordelene ved investeringsselskap, men det er faktisk enda flere.
Her er tre grunner til å opprette investeringsselskap (som du kanskje ikke kjente til):
- Renteinntekter på penger i banken: Et investeringselskap som har noe penger i investeringer og noe penger i banken, vil kunne få renter på pengene i banken. Slik er det ikke i en aksjesparekonto, noe som gjør det mindre gunstig å ha penger stående over tid.
- Enklere fordeling av arv: Dersom du ønsker å gi et forskudd på arv til flere personer, kan du overføre eiendeler i investeringsselskapet ditt uten at skattefordelen forsvinner. Dette er ikke mulig i en aksjesparekonto, som kun kan overføres til én mottaker.
- Lavere risiko med bedre spredning: I et investeringsselskap kan man investere i flere spareformer på tvers av flere markeder enn i aksjesparekonto og fortsatt dra nytte av utsatt skatt. Dermed kan man i større grad redusere risiko gjennom diversifisering (ikke alle eggene i en kurv).
Ulemper ved investeringsselskap
Selv om et investeringsselskap kan lønne seg, er det viktig å kjenne til ulempene ved å opprette et eget selskap til investeringer.
Her er de mest fremtredende ulempene ved å opprette et investeringsselskap:
- Det koster penger: Selv om du enkelt kan opprette et selskap selv (på eksempelvis Starte-AS.no), koster det penger å registrere virksomheten i Brønnøysundregistrene og få bekreftelse på aksjekapital i banken. Dette koster henholdsvis 5 570 kr og 1 000 kr (noen banker er dyrere).
- Du må føre regnskap: Alle aksjeselskap skal føre et regnskap og sende inn årsregnskap. Med Conta sitt regnskapsprogram kan du gjøre jobben selv og engasjere en regnskapsfører om ønskelig. Her får du et enkelt regnskapsprogram med app til en fast lav pris.
OBS! Merk at finansinntekter ikke regnes som driftsinntekter. Dermed er mange investeringsselskaper ikke MVA-pliktige, noe som betyr at man slipper å sende inn MVA-meldinger.
Investeringsselskap vs. aksjesparekonto
Basert på de ovennevnte fordelene og ulempene, kan man si at å opprette et investeringsselskap er gunstig hvis man skal investere i aksjeselskaper som ikke er børsnoterte og hvis man planlegger å realisere gevinst som skal reinvesteres.
Starte investeringsselskap, steg for steg
Terskelen for å opprette investeringsselskap er betydelig lavere enn tidligere.
Dette trenger du for å starte og drive et investeringsselskap:
- 30 000 kroner i aksjekapital.
- Regnskapsprogram til å føre regnskap.
Les mer om hva du trenger her.
Stiftelseskostnadene kan dekkes av aksjekapitalen, men en forutsetning for å starte et investeringsselskap er naturligvis at man har penger som skal investeres.
Slik kan du opprette et investeringsselskap med Starte-AS.no:
- Fyll ut dette skjemaet.
- Motta stiftelsesdokumenter på e-post.
- Signer i Altinn når du mottar en e-post som ber deg gjøre det.
- Sånn! Selskapet er klart.
Når du registrerer selskap med Starte-AS får du også med regnskapsprogrammet til Conta. Alle investeringsselskap trenger et regnskapsprogram, så da slår du to fluer i en smekk.
Investeringsselskap regnskap: Slik tar du deg av regnskapsføringen
Alle investeringsselskaper må føre regnskap. Til dette trenger du et regnskapsprogram.
De beste regnskapsprogrammene er funksjonsrike, uten at det går på bekostning av brukervennlighet. Om lag 20 prosent av norske bedrifter (eller 110 000 virksomheter) bruker Conta.
Conta forenkler jobben med å føre regnskap på mange måter:
- Du kan sende inn kvitteringer direkte fra mobilen.
- Systemet har markedets beste AI som gir forslag til hvordan bilag skal bokføres.
- Fakturaer blir automatisk registrert i regnskapet.
- Faste inntekter kan enkelt automatiseres med repeterende fakturaer.
- Du kan kopiere tidligere utsendte fakturaer.
- Kunde- og leverandøropplysninger utfylles automatisk.
- MVA-meldingen kan sendes til Altinn.
- Betalinger kan gjøres i mobilappen.
- Pluss mye mer!
Regnskapsprogram for investeringsselskap
Som innehaver av et investeringsselskap har man sjelden erfaring med regnskapsføring. Derfor er det viktig at man finner et regnskapsprogram som er enkelt å bruke og hvor man kan få hjelp av en regnskapsfører når det er nødvendig.
Finn en regnskapsfører som bruker Conta.
I Conta gjøres mye av regnskapsføringen av seg selv. Her kan du ta bilde av kvitteringer med mobilen og sende dem rett til regnskapet. Systemet anbefaler automatisk hvordan bilaget skal registreres i regnskapet, og du kan betale og bokføre fakturaer i ett og samme tastetrykk (med bankintegrasjon).
I denne videoen viser vi hvor enkelt det er å sende kvitteringer til regnskapet:
Lån til investeringsselskap i regnskapet
Den enkleste måten å tilføre ekstra midler til et investeringsselskap på er ved å låne det penger.
Lån fra privatpersoner til AS skal formaliseres i en låneavtale. Denne bør minimum inneholde:
- løpetid
- renter
- nedbetalingsplan
- eventuell sikkerhet
Hvis lånet er langsiktig (med en nedbetalingstid på over ett år), så skal dette føres kredit mot konto «2255 – Gjeld til eiere»og debet «1920 – Bankkonto».