Hva er AI?

Ett av de mest søkte begrepene på Google i 2023 i Norge er “Hva er AI”. AI, eller kunstig intelligens som vi kan kalle det, er et ganske vidt begrep. Men hva er det egentlig? Og kan du spare tid ved hjelp av dette i regnskapet?

Post-thumb

Ett av de mest søkte begrepene på Google i 2023 i Norge er “Hva er AI”. AI, eller kunstig intelligens som vi kan kalle det, er et ganske vidt begrep. Men hva er det egentlig? Og kan du spare tid ved hjelp av dette i regnskapet?

Definisjonen på kunstig intelligens

Det er ikke enkelt å forklare kunstig intelligens (KI) på en kort og ukomplisert måte. Men man kan si at kunstig intelligens er systemer som handler basert på store mengder informasjon, og de kan tilpasse seg ved å analysere tidligere handlinger. Kunstig intelligens ser på tidligere handlinger som har skjedd, og lærer fra disse for å tilpasse seg bedre.

Raske fakta om årets ord: «KI-generert»

Adjektivet «KI-generert» var en av de mest brukte sammensetningene i 2023.

I følge språkrådet ble «KI-generert» mer brukt enn «AI-generert» i norske tekster i 2023. Likevel skriver NRK at «Hva er AI» var på plass nummer 8 på listen over Topp 10 «Hva er?…».

– Enkelt forklart betyr KI noe som er «laget med kunstig intelligens».

Hvordan funker kunstig intelligens?

Et eksempel er den kunstige intelligensen i Conta, som gir deg forslag til hvilken regnskapskonto du skal bruke når du bokfører. Den baserer kontoforslaget på alle bokføringer som er gjort i regnskapssystemet fra før, men fortsetter å lære av nye bokføringer som blir gjort. Slik blir kontoforslagene mer og mer presise.

Et system som er bygd opp av kunstig intelligens kan tolke data fra ulike kilder, som for eksempel kameraer, trykkmålere, mikrofoner, sensorer, eller andre datakilder som du gir til systemet. Basert på dette så vil teknologien analysere dataene som er samlet inn, ta beslutninger og utføre handlinger. Ofte kan man se at systemene som bruker kunstig intelligens vil lære etter hvert som du mater dem med informasjon.

Se også: Smartere regnskapsprogram med AI

Eksempler på kunstig intelligens

Kunstig intelligens er vanligvis en del av et større IT-system. KI kan også være en del av en fysisk løsning, som for eksempel en robot. Noen andre eksempler på kunstig intelligens vi ser i hverdagen er:

Biometri: Bruker du ansiktsgjenkjenning for å låse opp mobilen? Denne teknologien er også basert på AI. Ved hjelp av kunstig intelligens vil den fokusere på å kjenne igjen ansiktet ditt for å låse opp mobilen eller ulike apper. I Conta kan du for eksempel bruke ansiktsgjenkjenning for å logge deg på mobilappen vår.

Nettshopping: Kunstig intelligens kan stå bak det du får som forslag når du får opp annonser på for eksempel Instagram. Algoritmene til Meta lager seg en slags profil som matcher brukervanene dine, og vil etter dette gi deg personlige kjøpsanbefalinger.

Oversette språk: Du har sikkert brukt Google Translate eller andre oversettere i sosiale medier til å bytte språk på en tekst. Dette er også basert på kunstig intelligens, der teknologien brukes for å prøve å gi deg oversettelser mellom ulike språk.

Kunstig intelligens i Conta

I Conta bruker vi samme kunstig intelligens som i Google, slik at når du fører regnskap, får du raske svar og løsninger. 

Conta sin AI har fått navnet Kaia. Kaia bruker maskinlæring, kjent som ML, for å forenkle bokføringen din. Den lærer søkemønstre, har smart tekstforståelse og gir deg forslag. Du vil merke noen synlige fordeler, for eksempel at Kaia foreslår bildebeskjæring når du tar bilde av kvitteringer med mobilappen, eller at den automatisk fyller ut felt når du bokfører.

Prøv Conta gratis

Mye av den kunstige intelligensen i Conta er også ting du kanskje ikke tenker over. Systemene våre lærer nye ting hele tiden ut ifra aktiviteten fra brukerne våre. I tillegg forbereder den seg stadig ved flere brukere. Med Kaia sikrer vi at systemene våre er så raske som mulig – så raske at du knapt nok merker at vi bruker denne teknologien.

Les også: Conta bruker samme teknologi som Google

Ved hjelp av kunstig intelligens får du også konteringsforslag ved at den leser innholdet i fakturaene dine enkelt, og det baserer seg på leverandør og beskrivelse. Etter å ha trent seg opp på hundretusenvis av bilag ført av Conta-brukere, gir Kaia kontoforslag med en treffsikkerhet på hele 87,5 prosent!

Kontohjelpen

Har du testet ut den gratis kontohjelpen vår? Kontohjelpen til Conta er bygd opp ved hjelp av kunstig intelligens, og her får du kjapt svar på hvilke kontoer du kan bruke i regnskapet ditt. Det eneste du trenger å gjøre er å søke etter produkter eller tjenester du har kjøpt, og AI’en vår vil hjelpe deg med å velge riktig konto.

Prøv kontohjelpen gratis


Bruk kontohjelpen når det passer deg best, tilgjengelig 24/7.


Gå til kontohjelpen →

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev