Leverer ettertraktet furu fra Marnardal

Det finnes mange sagbruk i Norge, men veldig få som spesialiserer seg på kjerneved av furu, materialet inne i furua som har vist seg å være ekstremt værbestandig og hardført. Høye Sag AS gjør det.

Post-thumb
Arne og Diddi Høye

Det finnes mange sagbruk i Norge, men veldig få som spesialiserer seg på kjerneved av furu, materialet inne i furua som har vist seg å være ekstremt værbestandig og hardført. Høye Sag AS gjør det.

Dette er en del av en ny serie der vi snakker med med de som bruker Conta-tjenestene, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter. Tips oss gjerne om det er noen Conta-brukere du mener vi burde snakke med!

Arne og Diddi Høye driver Høye Sag AS fra Marnardal hvor de leverer kjerneved av furu, en type tre som blir mer og mer ettertraktet for sine naturgitte egenskaper. Kjerneveden er nemlig ferdig impregnert fra naturens side, og «vaksinert» mot det meste av sopp og mikrober.

Firmaet tok virkelig av da Arne og Diddi fikk en kjempestart på årtusenet som leverandør av kjerneved-kledning til et helt borettslag på Hånes i Kristiansand, og etter det har de blitt fast leverandør til de største byggekjedene, deriblant Montér.

Hvorfor kjerneved av furu?

Noe av det første vi lurte på da vi snakket med Arne Høye var hvorfor akkurat denne tresorten, og hvorfor kjerneveden? Han var ikke vanskelig å få i prat, dette er noe han tydelig brenner for.

– Kjerneveden er unik fordi den er naturlig impregnert av saftene og oljene i treverket. Den har også antimikrobielle egenskaper som gjør det vanskelig for sopp og bakterier å vokse, forklarer han.

Kjerneved er en tusenårig tradisjon som holdt på å gå i glemmeboka. Impregnering av tre har vært en så vanlig måte å behandle materialene på at den naturlige måten å gjøre det på nesten døde ut. Men Arne og Diddi Høye holder ikke bare liv i tradisjonen, de har vært med på å gi den nytt liv.

– Jeg var oppvokst på gård der vi hadde ei gårdssag og kom vel i gang med kjerneved allerede da, men i det store og det hele var det noe som ble litt glemt etter krigen. I løpet av de siste tiårene har det kommet gradvis tilbake, fortsetter Arne.

Bedre for miljøet

Råmaterialet har også en miljøfordel. Siden den er naturlig impregnert er den også fri for giftene som du finner i annet impregnert treverk. Faktisk lar ikke kjerneveden seg impregnere kunstig i det hele tatt, og i tillegg krever den svært lite bearbeiding før bruk. Som regel brukes kun noe som heter jernvitrol.

Vi lar Arne forklare litt bedre:

– Jernvitrolbehandling er en kjemisk, ikke-giftig farging av treet som har blitt veldig populær. Det er ikke en impregneringsprosess, for furua impregnerer seg selv med oljer som går innover i kjerneveden jo eldre treet blir. Jernvitrol brukes som behandling for å gi treet en jevnere farge over tid, sier Høye.

Pangstart i Kristiansand

Høye Sag AS er derimot av nyere dato, og fikk sin store ildprøve tidlig i levetiden til firmaet da et kjempeoppdrag tikket inn.

– Vi startet på slutten av 90-tallet, men litt ut på 2000-tallet ble vi kontaktet av Brattbakken borettslag på Hånes i Kristiansand som trengte renovering, og vi leverte faktisk kledning til hele prosjektet ved hjelp av hjelpsomme samarbeidspartnere som bidro på grunn av det store volumet, sier Høye.

Læringskurven for Høye Sag og alle de andre som var involverte ble plutselig ganske bratt, spesielt fordi veldig få hadde jobbet med denne typen ved før. Størrelsen på oppdraget var også betydelig.

Det var etter dette oppdraget at ekteparet visste at de ville fortsette med kjerneved av furu som material, og siden har de ikke sett seg tilbake.

– Etter jobben på Hånes var ferdig, kuttet vi rett og slett ut med vanlige materialer og satset kun på kjerneved.

Smalt produkt

Det er ikke veldig mange leverandører i Norge som driver med kjerneved av furu, og Høye Sag har etablert seg som hovedleverandøren i sør.

Høye Sag leverer fra Marnardal til hele det blide sørlandet fra Risør til Stavanger, men har også levert så langt opp i landet som Hedmark, selv om det også finnes noen som holder på med det samme oppe i Alvdal.

– Vi snakker jo om en begrenset ressurs i utgangspunktet, så etterspørselen er stor forteller Høye.

Høye forklarer at de store, industrielle sagbrukene satser på vanlig impregnert tre, så Høye Sag er i en særposisjon.

– Vi ligger i et segment som ikke mange andre holder på med, så det er jo et smalt produkt på alle måter. De store sagbrukene satser heller ikke på det, og da er det oss små igjen som må levere, sier han.

Leverer til de store kjedene

Høye Sag leverer som nevnt mesteparten av furua si til de store byggekjedene, men i tillegg har Arne og kona Diddi blitt det han kaller for «hoffleverandører» av treverk til vedlikehold av den gamle bybebyggelsen i Mandal, som er avhengig av furua for å opprettholde den opprinnelige kvaliteten på byggene.

Men også mange nybyggere viser også interesse for kjerneved, og tar kontakt. Han tror folk verdsetter den hardføre kvaliteten på furua som kommer lokalt fra sørlandet og langs kysten.

– Når furua vokser i et fuktig kystklima blir den kanskje litt tøffere og mer værbestandig. Det er i hvert fall ikke helt umulig å tenke seg, ler Arne.

– I tillegg kan det kan virke som om folk har begynt å sette pris på kortreist trevirke også, ikke bare kortreist mat, avslutter han.

Foto: Høye Sag 

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Black Month i Conta! Spar opptil 70% rabatt som ny kunde.