Norsk økonomi i oppoverbakke

Konkursraten har vært vanskelig å forutsi, men sjeføkonom i Handelsbanken tror flere selskaper vil rammes snart.

Post-thumb

Konkursraten har vært vanskelig å forutsi, men sjeføkonom i Handelsbanken tror flere selskaper vil rammes snart.

I en oversikt fra kredittbyrået Experian kommer det frem at det faktisk var en nedgang i antall konkurser blant små selskaper i 2015, selv om de fremdeles representerer de aller fleste konkursene. Nytt er at aksjeselskaper med en omsetning på over 20 millioner i året har blitt noe mer rammet enn før. Antallet konkurser totalt ble likevel lavere i 2015 enn mange fryktet, med en generell nedgang på tross av en nedkjølt økonomi.

Men selv om statistikken på et område kan peke én vei, tegnes det allikevel et samlet bilde av norsk økonomi som gjør det viktig for alle firmaer å være på vakt, ta i bruk inkasso på kravene sine, samt ta forholdsregler som aktiv bruk av kredittsjekking.

Ledigheten øker

I motsetning til konkurstallene øker arbeidsledigheten taktfast, og forventes å nå en topp i år på nesten fem prosent, i følge Statistisk Sentralbyrå. Folks privatøkonomi vil være under kraftig press, og DNB Markets forventer den laveste lønnsveksten siden 80-tallets finanskrise i sine prognoser, med nær nullvekst.

Ledigheten ville etter tradisjonell tankegang også gått hånd i hånd med flere konkurser. Men de fleste oppsigelsene og permitteringene har kommet fra store selskap i oljesektoren, og her har det foreløpig ikke vært mange konkurser. Nedgangen i antall konkurser har altså fortsatt i starten av 2016, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette på tross av den økonomiske kalddusjen som lav oljepris har bidratt til.

Faren er ikke over

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, sier til Dagens Næringsliv at trenden kan være et uttrykk for at de største selskapene samarbeider tett med bankene for å demme opp balansene sine, fremfor å gi opp og gå konkurs.

– Jeg vil ikke konkludere med at faren er over. Selv tror vi at antallet konkurser kommer til å øke. Så får vi heller være glad for at antall konkurser ikke er høyere, sier Due-Andresen til DN.no.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!