Dolcevidda Iskremeri: – Is er ikke bare is

Fabrizio Maranini er født og oppvokst i Italia. I dag driver han sin egen iskrembutikk i Hardanger.

Post-thumb

Fabrizio Maranini er født og oppvokst i Italia. I dag driver han sin egen iskrembutikk i Hardanger.

Dolcevidda, iskrem fra Hardanger.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

Dolcevidda Iskremeri holder til i Eidfjord i Hardanger og lager håndlaget is med norske produkter.

– Det er Norge som inspirerer meg – utsikten og de lokale produktene. Mitt mål er å blande norske produkter med italiensk lidenskap, sier eier Fabrizio Maranini.

Fabrizio var på reisefot og skulle egentlig bare jobbe i Norge én sommersesong, men han falt for Eidfjord. Nå, tolv år senere, har han familie og egen bedrift der. Det er han og kjæresten, Sabrina, som driver Dolcevidda sammen.

Det er gelato, ikke iskrem

Vi spør hva som er den mest spennende isen han har laget, og Fabrizio tipper det må være den gangen han blandet multer fra Hardanger med chevre fra Haukeli. Han satser alltid på ferske og lokale ingredienser.

– Is er ikke bare is, det er en dessert. Gelatoen vår er laget fra bunnen av på tradisjonelle måter, slik som en italiensk bestefar ville gjort, smiler han.

Gelato fra Dolcevidda.
Gelato fra Dolcevidda.

Han vil at folk skal vite og smake forskjellen på gelato og vanlig iskrem. Der er det nemlig et hav som skiller de, mener han, både når det gjelder innhold og fremgangsmåte. 

– Italiensk gelato og amerikansk icecream er to helt forskjellige ting, forklarer han. – Det er mindre luft og mye mindre fett i gelato. Gelato har maks 9 prosent fett, vanlig iskrem kan ha opp til 22 prosent.

Regnskapsføreren anbefalte Conta

Fabrizio har jobbet som kokk og konditor siden han var seksten år. Da han i 2016 bestemte seg for å satse på egen bedrift fikk han hjelp fra Eidfjord kommune og Innovasjon Norge. 

Likevel tok det lang tid: – Det tok to år å etablere meg. I blant var det frustrerende, fordi selv om ideen er god må du stå på for å gjøre det til en realitet, sier Fabrizio 

Den første testen kom i form av en trillevogn full av is som Fabrizio tok med seg rundt på matmarked og festivaler i Hardanger. Da det gikk bra bestemte seg for å satse på en egen iskiosk i Eidfjord.

De første årene gikk med til å skape seg et navn i regionen, blant annet ved å selge mye is til andre bedrifter. Det var da han begynte å bruke Conta.

Til vanlig overlater Fabrizio det administrative arbeidet til regnskapsføreren sin. Det gjør at han kan bruke mer tid på å drive Dolcevidda.

– Det var faktisk regnskapsføreren min som anbefalte Conta fordi det er et enkelt fakturaprogram med alt det du trenger. Og jeg var veldig fornøyd med det da jeg testet det ut, sier han.

Han er klar i talen på hvorfor han leide inn en regnskapsfører: – Jeg har ikke peiling og ikke tid til å sette meg inn i alt heller, ler han.

Likevel synes han det går veldig greit å bruke Conta.

– Jeg bruker Conta til å fakturere alle bedriftskundene mine. Det passer perfekt til mitt bruk. Jeg har oversikt over inntekt og fakturaer, og det er enkelt å postlegge eller å sende fakturaene på e-post, forklarer han.

Og selv om det er mye arbeid med egen bedrift angrer han ikke i det hele tatt på at han startet opp. I hans øyne veier frihetsfølelsen, eierskapet og stoltheten mer enn opp for det.

Han er veldig stolt av at folk nå har begynt å snakke om Dolcevidda på vestlandet. 

Året litt utenom det vanlige

Hvert år flokker det cruisebåter og turister til idylliske Eidfjord. Sommeren i år blir litt annerledes på grunn av koronakrisen.

Fabrizio er likevel positiv, og mener bygda vil se mange flere norske turister enn tidligere. At nordmenn får oppleve landet på en helt ny måte mener han er en positiv konsekvens av krisetiden. 

– Uansett så startet jeg ikke egen bedrift for å bli rik, men for å dele lidenskapen min. I blant tenker jeg at det er rart at jeg endte opp på en så liten plass etter å ha reist så mye. Men det er en mening bak det. Nå har jeg startet min egen bedrift som jeg livnærer meg på, og det er jeg stolt av. Og heldigvis er nordmenn veldig glad i is, ler han.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!