En fot innenfor PR-bransjen

Mens Norge var i ferd med å stenge ned i mars, startet Silje Birkhol og Elise Eiksund en studentbedrift. Det skulle vise seg å være nøkkelen til suksess.

Post-thumb

Mens Norge var i ferd med å stenge ned i mars, startet Silje Birkhol og Elise Eiksund en studentbedrift. Det skulle vise seg å være nøkkelen til suksess.

Foto: Ceu Lian Sang Thangeng

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

Jentene går tredje og siste år på bachelorstudiet PR, kommunikasjon og media på Høgskulen i Volda. Når jeg ringer blir jeg møtt av to blide og entusiastiske jenter i den andre enden av røret. 

Da resten av klassen dro på utveksling andre året, valgte Silje Birkhol og Elise Eiksund å ta fatt på entreprenørfag i Volda. Det var da Snarvei studentbedrift ble til.

Bedriften tar seg av alt fra innholdsproduksjon til hjelp med sosiale medier og markedsføringsstrategier, og har som mål at bedrifter skal kunne få all hjelpen de trenger fra et kreativt byrå med et stort utvalg av tjenester. 

Hva er en studentbedrift? En studentbedrift, ofte forkortet SB, er et prosjekt i samarbeid med skolen og Ungt Entreprenørskap, hvor studenter får starte og drive egen bedrift. Bedriften kan eksistere inntil ett år og har lov å tjene penger. Bedriften kan tjene 140 000 kroner skattefritt, og ansatte kan ta ut inntil 10 000 kroner i lønn.

Men har du en god idé til en bedrift, kan du fint starte enkeltpersonforetak eller starte AS på eget initiativ.

Snarvei SB ble opprettet bare dager før hele landet stengte ned, og det var uklart for jentene om bedriften kom til å stå på egne ben under krisen. Det viste seg derimot at den nyoppstartede bedriften dekket et behov på Sunnmøre.

–Plutselig skulle jo alt være digitalt og mange hadde behov for å kommunisere mer enn vanlig på grunn av korona, og trengte å legge en plan for hvordan kommunikasjonen deres skulle være. Vi fikk plutselig mer å gjøre enn vi hadde planlagt og det kom overraskende på, forklarer Silje. 

– Det har også vært interessant å se hvordan markedet har respondert på det vi har levert av arbeid til kundene våre, også med tanke på hva slags tid vi er inne i og at ikke alt er som normalt, legger hun til. 

Bratt læringskurve

I tillegg til mer arbeid enn planlagt etterspurte også kundene tjenester jentene ikke hadde mye erfaring med. Det tok de på strak arm og lærte seg det og.

–Vi har hatt bratt læringskurve, men det er utrolig gøy å få prøvd ut ting i praksis og jobbe med reelle kunder. Vi hadde ikke mye erfaring med for eksempel nyhetsbrev. Da var det bare å sette seg ned å lære seg det, smiler Elise.

Hittil har Snarvei SB blant annet utarbeidet en kommunikasjonsplan, produsert en kinoreklame, en markedsplan og lagd flere kampanjer. 

Selv om Snarvei SB startet som et skoleinitiativ, er jentene tydelige på at de vil fortsette med bedriften.

– Vi kan drive videre som studentbedrift et halvt år til, og etterpå kunne vi tenke oss drive i hvert vårt enkeltpersonsforetak eller AS for å fortsette med dette, forteller Elise. 

Conta gjør det lett å fakturere og føre regnskap

Studentbedrifter har ikke noe krav om regnskapsføring, men når de selger konsulenttjenester må de fakturere kundene. Snarvei SB har brukt Conta til faktureringen og beskriver det som raskt og effektivt. 

Sende faktura? I Conta kan du sende faktura på egenhånd, raskt og enkelt. Prøv gratis!

– Det går så kjapt å fakturere, det er bare å legge inn kunde og pris og sende avgårde. Jeg har faktisk brukt Conta til regnskapsføring når jeg har drevet frilans, og synes det var så enkelt å forstå. Og jeg visste så vidt hva merverdiavgift var for noe da jeg startet, ler Silje. 

– Derfor ble det et enkelt valg å velge Conta. Og det er lettvint selv når man ikke er så flink på økonomi. Jeg tenkte det var noe å grue seg til, men fikk teken ganske fort legger Silje til.

I Conta kan du føre regnskapet eller sende fakturaer helt på egenhånd. Du kan også laste opp kvitteringer i regnskapet fra mobilappen, perfekt når du er i farta! 

Trenger du regnskap til bedriften du driver eller jobber i? Prøv regnskapsprogrammet gratis! Du kan føre regnskapet helt på egenhånd eller få hjelp av en regnskapsfører hvis du ønsker det.

Vi er et bra team 

Verken Elise eller Silje kjente hverandre før de startet på studiet, men oppdaget raskt at de var et godt team. 

– Vi har begge ulik kompetanse og interessefelt. Silje er veldig god på det som har med medieproduksjon å gjøre, mens jeg jobber mer med strategi og sosiale medier, sier Elise. 

Til våren er de ferdig med bachelorgraden sin og veien etter det har de et håp om å få dele sammen. 

 Vi håper jo på å kunne jobbe videre sammen etter studiene, om det er i Snarvei eller om det er i en annen bedrift. Samarbeidet vårt fungerer veldig bra, og vi utfyller hverandre godt, avslutter Elise. 

Coverfoto: Ceu Lian Sang Thangeng

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!