Medic Makeup: – Vi har ingen typiske arbeidsdager

Medic Makeup lager førstehjelpsøvelser. De skal være så realistiske som mulig slik at nødetater, bedrifter og frivillige er forberedt den dagen det skjer på ekte. Nylig holdt de en tre dagers øvelse for Forsvaret.

Post-thumb
Ambulansepersonell som bærer noen på en båre

Medic Makeup lager førstehjelpsøvelser. De skal være så realistiske som mulig slik at nødetater, bedrifter og frivillige er forberedt den dagen det skjer på ekte. Nylig holdt de en tre dagers øvelse for Forsvaret.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

Merk: Personene på bildene er ikke skadet i virkeligheten, men er sminket for øvelsene.

I 2016 skulle Veronica Aamland og Simen Forberg, som begge jobber i ambulansetjenesten, hjelpe med effektsminke og AMK under en øvelse kalt Operativ Vakt. Den skulle simulere et tolv-timers skift for ambulanse- og politistudenter.

I siste liten ble sjefen syk, og Veronica og Simen fikk ansvar for hele operasjonen – en øvelse med flere bemannede ambulanser og politibiler, egen AMK-sentral, og fire til seks caser gående på samme tid.

– Operativ Vakt er den beste øvelsen vi har hatt. Etter tolv timer, spurte ambulanse- og politistudentene som var med om vi kunne holde på tolv timer til. Da følte vi at vi virkelig hadde truffet, sier Veronica.

Veronica Aamland og Simen Forberg
Veronica Aamland og Simen Forberg. Foto: Medic Makeup

Driver med noe helt unikt

I dag lager de to gründerne førstehjelpsøvelser for nødetatene, Forsvaret, Røde Kors, frivillige og bedrifter, i enkeltpersonforetaket de har kalt Medic Makeup.

– Vi har ingen typiske dager. Øvelsesdagene er stort sett hektiske, ler hun.

Med seg har de en markøransvarlig som forklarer scenarioet for skuespillerne (ofte kalt markører), en logistikkansvarlig som gjør klart skadestedene og en fotograf som dokumenter dagen. I tillegg er Veronica ansvarlig for skadesminken.

At de kan lede øvelsene, bidra med flinke skuespillere, troverdig sminke og arbeidserfaring mener de skiller dem fra andre som jobber med det samme.

Veronica beskriver det som unikt: – vi kombinerer den medisinsk kunnskapen vi har fra ambulansetjenesten med filmsminke som ikke mange driver med. I tillegg har vi erfaring med å gjennomføre øvelser fra A til Å.

Førstehjelpsøvelse
Foto: Medic Makeup

– Øvelsen er beinhard

Veronica og Simen er opptatt av at alle øvelsene skal være så realistiske som mulig. For deltakere skal det ikke bare være en uvanlig dag på jobben, men en erfaring de lærer av.

– Med godt skuespill og riktig sminke så blir det ganske realistisk. Og vi lager øvelsen fra bunnen av, slik at vi vet at den er beinhard. De som deltar skal huske det de har vært igjennom, slik at de har erfaring den dagen det faktisk skjer, forklarer Veronica.

Hun har drevet med skadesminke siden ambulansestudiene. – Jeg begynte med å bruke ingredienser en finner i hylla på matbutikken, men har gått over til silikonsminke, sier hun. Det vil si at hun støper former til bruk under øvelsen.

Silikonsminke er vanlig å se på film, men Veronica har lært seg å bruke det fordi skadene ser mer realistiske ut, og tåler behandlingen de får under øvelsen.

Silikonsminke
Foto: Medic Makeup

Alle markørene de sminker er frivillige, og arbeider til vanlig som ambulansearbeidere, sykehuspersonell, i Røde Kors eller lignende. Da har de også erfaringen som trengs for å spille riktig.

– Det er viktig at de kan spille og vet hvordan de skal reagere på den behandlingen de får. Vi er opptatt av kvalitet; at det skal være ordentlig, og det skal være trygt og sikkert for både de som øver og de som er markører, slår hun fast.

Vil helst være ute på øvelser

Da de startet Medic Makeup i 2016, var de to gründerne helt ferske når det gjaldt å drive bedrift. De fant Conta da de Googlet rundt etter fakturaprogram.

– Det var enkelt å bruke, og intuitivt for en ambulansearbeider som ikke er så glad i å drive med administrasjon, smiler Simen.

– Til å begynne med testet vi andre alternativer, men de var kronglete og tungvint, så vi gikk alltid tilbake til Conta, legger han til.

Medic Makeup vil mye heller være ute på øvelser enn å jobbe med fakturering og regnskap.

– Vi prøver så godt vi kan å ligge unna alt som heter administrasjon, og gjøre det så enkelt som overhodet mulig. Derfor er vi superfornøyde med Conta, forklarer han.

Det koster å leie inn en regnskapsfører på heltid, så inntil videre må de styre med alt selv. De har savnet et program hvor de kan samle regnskap og fakturering, og gleder seg til å nå kunne føre regnskap med Conta.

Fristende å satse fulltid

Det beste med jobben synes de er samholdet i teamet, kaoset og spenningen på øvelsesdagen, og det at de er så heldige å få bidra med nødvendig førstehjelpsopplæring.

Alle pengene de tjener går til organisering av nye øvelser, sminkeutstyr og hotell og mat for markørene.

Medic Makeup har heller ikke lagt penger i markedsføringen, og publiserer kun bilder av øvelsene på Facebook og Instagram. Likevel har de hatt nok av henvendelser.

De innrømmer begge at det frister å satse på bedriften i enda større grad, kanskje til og med drive med det på fulltid.

– Vi vet at det er snevert, både det vi driver med og markedet for det. Men det trengs. Det er mye strengere krav nå til førstehjelpsopplæring og praksis, for bedrifter også, sier Veronica.

Mann sminket med hodeskade for en førstehjelpsøvelse
Foto: Medic Makeup

De gode tilbakemeldingene de fikk første gang de holdt øvelsen Operativ Vakt har gjort det tydelig for dem hvorfor treningen er nødvendig.

– De studentene skulle begynne som lærlinger høsten etter, og da var det veldig fint å høre at de følte de fikk stort utbytte og mestringsfølelse av den dagen og det kurset. Det er ikke noe som er viktigere enn det, sier hun.

Toppfoto: Håkon Bjerkstad

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!