Dette betyr statsbudsjettet 2025 for bedriften din

Mandag 7. oktober la Vedum og regjeringen frem forslag til statsbudsjett 2025. Det er tilsynelatende få endringer for bedrifter.

Post-thumb

Mandag 7. oktober la Vedum og regjeringen frem forslag til statsbudsjett 2025. Det er tilsynelatende få endringer for bedrifter.

For statsbudsjettet for 2025 planlegger regjeringen å bruke 460 millioner kroner fra Oljefondet. Det er tidenes største uttak i kroner, men tilsvarer 2,5 prosent av oljefondet. 0,2 prosent mindre enn for 2024. 

Blant annet øker skattefri utleie opp til 15 000 kroner innen 30 dager, pendlerfradraget økes, 400 millioner blir gitt til psykisk helse, frikortgrensen økes til 100 000 kroner, det blir gitt skattelette på inntekt og tobakk, alkohol og sukker blir dyrere. 

Regjeringen uttaler at de skal «trygge Norge» og øker budsjettet på forsvar, digitalisering, helse og politi. 

Les også: Nytt i 2024 – Viktige endringer for deg som arbeidsgiver

Ingen betydelige kutt for bedrifter

Det ser ikke ut som det er noen kutt som direkte vil påvirke for små og mellomstore bedrifter. Flere næringslivstopper har allerede vært ute å kommentert i media, at det burde vært større fokus på kutt for bedrifter. 

De fleste kuttene i budsjettet handler om å styrke Norge og statens tjenester. Privatpersoner vil få skattekutt, som vil gjøre at noen kan oppleve å få noen tusenlapper mer å rutte med i året. Dette kan påvirke bedrifter i den grad at man får mer kjøpesterke kunder.

Redusert MVA på vann- og avløpstjenester 

Regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiften på vann- og avløpstjenester fra 25 prosent til 15 prosent fra 1. mai 2025. Det gir lettelser på omkring 4 milliarder kroner i helårsvirkning, og vil redusere levekostnadene for mange husholdninger som har opplevd å få kjøpekraften redusert. 

Redusert MVA-sats innebærer at kommunale vann- og avløpsgebyrer vil bli 8 prosent billigere. En husholdning som årlig betaler 12 500 kroner i vann- og avløpsgebyrer, vil få en avgiftslettelse på rundt 1 000 kroner. Hvor mye den enkelte husholdning vil få i lettelse, avhenger av i hvilken kommune boligen ligger og hvor stor den er. 

Avvikler ekstra arbeidsgiveravgift

Fra 1. januar 2025 varsler regjeringen at den ekstra arbeidsgiveravgiften avvikles. Ekstra arbeidsgiveravgift gjelder lønnsinntekter over 850 000 kroner (sats for 2024) og ble innført som et «situasjonstilpasset og midlertidig tiltak for å dekke inn ekstraordinære utgifter» i 2023-budsjettet. Avgiften har vært sterkt kritisert, men avvikles altså fra 2025. 

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev