Børsene verden over har falt kraftig de siste dagene, nå svekkes den norske kronen også betydelig.
Etter Donald Trump onsdag 2. april la frem tollsatser på utenlandske varer, er det tydelig tolluro på børsene verden over. Både børsene i USA, Asia og Europa har falt kraftig siste dagene.
Børsfallet kommer som følge av en forventning til lavere lønnsomhet etter at USA satte tollsatser på utenlandske varer. Dette fører til at mange velger å selge aksjene sine. Når mange selger aksjene sine og dette skjer i så mange bedrifter verden over, faller børsene.
DN melder at i Asia opplever de et krakk, med den største nedgangen siden 1997 på hele 13 prosent.
Selskaper verden over frykter nå lavere inntjening, som vil gi mindre utbytte til aksjonærer.
Etter Donald Trump igjen talte tirsdag 8. april, har børsene verden over fallt betraktelig mer. Og det er stor uro i markedet. Det var stor spenning knyttet til pressekonferansen han skulle holde 8. april, og om det kom til å bli endringer i tollsatsene han varslet forrige uke.
Endringene viser seg å bli enda strengere. Import fra Kina får blant annet enn tollsats på 104 prosent. Det er også varslet høyere satser på import av legemidler.
Største kronesvekkelsen siden koronapandemien
E24 skriver at så store børsbevegelser ikke har blitt sett siden mars 2020, da samfunnet ble nedstengt på grunn av koronapandemien.
I 2020 gikk Norges Bank inn og kjøpte kroner i markedet for å påvirke kronekursen. Det skjedde etter at kronesvekkelsen var så stor at nivået på dollaren stod over 12 kroner og 13 kroner mot euroen.
Siden forrige onsdag har euroen blitt verdt 90 øre mer enn kronen. Euroen ligger nå rett over 12 kroner (9. april 2025) og dollaren ligger rett under 11 kroner (9. april 2025).
Flere økonomer melder at dersom vi igjen opplever at euroen blir mot 13 kroner, er det sannsynlig at Norges Bank igjen må inn og gripe inn i markedet.
Hva betyr børsfallet for bedriften din?
Det er usikkert hva som skjer fremover, men konsekvensene av børsfall kan bli økonomiske nedgangstider som vil prege hele verden. Dette vil kunne påvirke både bedrifter og privatpersoner ettersom økonomien blir rammet av svekket kjøpekraft. Det vil si lavere forbruk og mindre å gjøre for bedrifter.
Tidligere har byggebransjen vært utsatt ved økonomiske nedgangstider, da kjøpekraften og etterspørselen etter nybygg og oppsussing er lavere.
Bedrifter med aksjer eller som handler med utenlandske selskap vil også merke kronesvekkelsen godt på inntjeningen. Eksporterer bedriften din varer, vil det være hensiktsmessig å vurdere en prisjustering.
Dersom samfunnet opplever dårligere økonomiske tider, er det desto viktigere at bedrifter selv jobber for å få best mulig likviditet. Det er viktig å være raskt ute med å få fakturaene sine betalt, og gjøre grep som å sette opp resultatbudsjett og likviditetsbudsjett for god oversikt over bedriftens økonomi.
Advarer mot å selge seg ut på langsiktige aksjer
Til VG og Dine penger råder forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim til å ikke la seg skremme av dagens nyheter.
Kvadsheim forteller at mange er bekymret for hvordan børsfallet vil påvirke pensjonen deres, men at de fleste bør ta det med ro ettersom det er helt normalt at markedet svinger.
Han trekker spesielt frem pensjonssparing og langsiktige aksjer som noe man enn så lenge bør la være. Dersom man sparer til noe på kort sikt derimot, som for eksempel bolig og trenger de pengene snart, kan man redusere risikoen ved å selge noe av fondene sine.
Også Oljefondsjef, Nikolai Tangen, har vært ute i media i dag og kommentert på børsfallet. Han forteller at oljefondet er en langsiktig investor som kan stå gjennom perioder med store svinginger, og at vi ikke kan forvente at markedet fortsetter å stige.