Slik åpner PSD2 for enklere regnskapsføring

EU sitt nye bankdirektiv (PSD2) gjør det mulig å koble sammen regnskapsprogrammer, banker og betalingstjenester på helt nye måter.

Post-thumb

EU sitt nye bankdirektiv (PSD2) gjør det mulig å koble sammen regnskapsprogrammer, banker og betalingstjenester på helt nye måter.

PSD2-direktivet ble innført i 2018, og er EUs nye regelverk om betalingstjenester innenfor grensene til EU og EØS. Direktivet åpner for et helt nytt nivå av samhandling på tvers av ulike tjenester som for eksempel regnskapsprogrammer og banker. 

Bankene er under PSD2 pålagt å legge til rette for samhandling mellom dem selv, og tredjeparter som f.eks. regnskapsprogrammer. Dette skal gjøres via såkalte API-er , som gjør at ulike tjenester kan «snakke sammen».

Et konkret eksempel på dette er at samtidskommunikasjon mellom bank og regnskapsprogram betyr for eksempel at bankavstemming vil gå mye kjappere, med mye mindre manuell inntasting.

Regelverket påvirker alle banker, finansielle teknologiselskaper, myndigheter og sluttbrukere som deg og meg. Og det er sluttbrukerne som må gi samtykke til å benytte seg av disse nye mulighetene.

Nå har vi lansert bankintegrasjon i Conta! Betal regninger fra regnskapsprogrammet uten å logge inn i nettbanken.

Hvorfor PSD2?

EU ønsker med PSD2 å gi økt konkurranse mellom ulike leverandører. I tillegg vil det gi bedre sikkerhet og beskyttelse mot svindel, og gjøre netthandel enklere.

Rundt 60 prosent av innbyggerne i EU har nemlig ikke betalingskort, så PSD2 legger til rette for at folk kan betale direkte fra bankkonto når de handler.

Bedre personvern

Du har sikkert hørt om tofaktor-autentisering. Det kalles også «sterk autentisering», og betalingstjenester under PSD2 er pålagt å bruke det. I praksis betyr det at at brukere må benytte minst to av tre av disse faktorene når de logger inn:

  • Noe du har: For eksempel kort, mobil, eller kodegenerator.
  • Noe du husker: For eksempel passord eller PIN-kode.
  • Noe som bare er mulig for deg å ha: For eksempel fingeravtrykk, ansikt eller iris.

Dette skal sikre dataene dine og forhindre ID-tyveri og annen uautorisert bruk. Du bruker sikkert allerede en form for tofaktor-innlogging på nettbanken, Facebook eller andre tjenester du bruker i det daglige?

Conta og PSD2

Oppfølgingen av PSD2 fra norske banker har endelig begynt å skyte fart, og vi i Conta er naturligvis på ballen. 

Conta jobber nå med å utvikle muligheten til å se bankkonto-saldoen og betale regninger direkte fra Conta uten å logge inn i nettbanken. Så da blir både inn- og utbetalinger automatisk registrert i regnskapet. Flere funksjoner er også på vei.

Følg med her på Conta.no for mer nytt hvordan vi gjør daglig firmadrift litt mer gøyalt og litt mindre stress!

Slik fungerer bankintegrasjonen i Conta:

Aktiver bankintegrasjon i innstillingene dine i Conta og betal regninger mens du bokfører.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!