Hvordan søke om utsettelse av næringsoppgaven

Du kan unngå dagbøter ved å søke om utsettelse, men du må søke før fristen er ute den 31. mai.

Post-thumb

Du kan unngå dagbøter ved å søke om utsettelse, men du må søke før fristen er ute den 31. mai.

Fristen for å sende inn skattemelding og næringsspesifikasjon (tidligere næringsoppgave) er 31. mai, men hvis du av en eller annen grunn ikke rekker å levere innen den datoen, kan du søke Skatteetaten om utsettelse. Som regel blir dette innvilget automatisk. 

Slik søker du om utsettelse

Du søker om utsettelse via denne lenken hos Skatteetaten.

Du kan følge den lenken for å sette i gang, og utfyllingen går veldig kjapt. Du velger bare hvilken virksomhet skjemaet gjelder, og fyller ut noen få opplysninger. 

Så fremt du søker innen fristen får du som regel innvilget utsettelsen umiddelbart. Du finner kvitteringen på søknaden under «Arkiv» i Altinn, og der kan du se om du fikk utsettelsen godkjent.

Hvem kan søke?

Norske næringsdrivende (og utenlandske som driver virksomhet i Norge) kan søke om utsettelse til 30. juni. 

Du kan få dagbøter hvis du er for sent ute

Skatteetaten kan bestemme at du skal betale tilleggsskatt eller dagbøter (tvangsmulkt) hvis du er for sent ute med innleveringen av næringsoppgaven, og heller ikke har søkt om utsettelse.

Du vil i så fall få et vedtak i Altinn med beskjed om hvilken dato dagbøtene vil gjelde fra. Bøtene er 638,5 kroner, et halvt rettsgebyr, per dag (2024).

Enkelt å sende inn næringsspesifikasjon fra Conta

Enten du rekker å sende før fristen, eller får innvilget utsettelse og skal sende etterpå, er det enkelt å fikse inne i Conta. Med vår næringsoppgave-tjeneste sender du trygt og enkelt direkte inn til Altinn. 

Du kan også se denne video-guiden:

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!