Ny tjeneste: Nå kan du levere Næringsoppgave 1 direkte fra Conta til Altinn

Alle enkeltpersonforetak som leverer Næringsoppgave 1 (hint: de aller fleste) kan nå enkelt finne tallene de trenger i regnskapsprogrammet til Conta og levere oppgaven direkte til Altinn.

Post-thumb

Alle enkeltpersonforetak som leverer Næringsoppgave 1 (hint: de aller fleste) kan nå enkelt finne tallene de trenger i regnskapsprogrammet til Conta og levere oppgaven direkte til Altinn.

Fra 2023 kan enkeltpersonforetak levere den nye næringsspesifikasjonen fra Conta.

Innehavere av enkeltpersonforetak må hvert år i forbindelse med skattemeldingen (selvangivelsen) levere Næringsoppgave 1 (RF-1175) og Personinntekt  (RF-1224). 

Conta har nå lansert en egen tilleggstjeneste i regnskapsprogrammet som enkelt samler opp alle opplysningene til innleveringen, og lar deg sende alt direkte inn til Altinn.

Hva er Næringsoppgave 1?

Alle enkeltpersonforetak som omsetter for mer enn 50 000 kroner i året må levere en næringsoppgave. Det er et vedlegg til skattemeldingen som viser hva bedriften din eier og skylder, og hva den har hatt av inntekter og kostnader.

Når du sender inn næringsoppgave til myndighetene blir tall derfra trukket ut og satt inn riktig sted i skattemeldingen din.

For de fleste ENK holder det å levere det som kalles Næringsoppgave 1. Unntaket er hvis du har eiendeler verdt mer enn 20 millioner eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk. Da har du regnskapsplikt og må levere Næringsoppgave 2. Det gjelder veldig få ENK, da bedrifter på denne skalaen som regel er AS.

Vi anbefaler deg å levere Næringsoppgave 1 så lenge du ikke har regnskapsplikt.

Aldri vært enklere

Den nye næringsoppgavetjenesten kan bestilles fra inne i tjenesten. Når du har bestilt Næringsoppgave for ENK fra Conta, og satt opp tilkoblingen til Altinn (tar 3 minutter) er du klar til å levere oppgaven.

Det som i praksis skjer da er:

  • Conta samler sammen alt du har ført på de forskjellige kontoene i regnskapet inn i Næringsoppgave 1-formatet
  • Du sender alt direkte inn til Altinn og trenger kun signere oppgaven derfra.

Du finner tjenesten under menyfanen RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN og NÆRINGSOPPGAVE FOR ENK. Hvis du ikke allerede har bestilt denne tilleggstjenesten kan du gjøre det herfra.

Merk at du du må ha ført alle bilag, gjort bankavstemming for hele året og avsluttet regnskapsåret før oppgaven kan leveres fra systemet. Bruk de ulike regnskapsrapportene i Conta til å sjekke at regnskapet ditt er korrekt og at du har ført alle kvitteringene fra i fjor.

Når du har gjort det, skal alle tallene i Næringsoppgave 1 være riktig fra Conta sin side.

Få en nærmere gjennomgang av Næringsoppgave 1 på hjelpesidene våre.

Slik fungerer det med skattemelding og næringsoppgave

Skattemeldingen blir som regel tilgjengelig for selvstendig næringsdrivende rundt 31. mars hvert år.

Deretter gjør du ferdig regnskapet ditt for fjoråret, ser over at all infoen myndighetene har om deg i skattemelding stemmer, fyller inn næringsoppgaven og sender inn alt til Skatteetaten.

Prosessen med å gjøre ferdig regnskapet og lage næringsoppgave kalles gjerne årsoppgjør. 

Slik fikser du årsoppgjøret for enkeltpersonforetak.

Skatteoppgjøret for selvstendig næringsdrivende kommer i løpet av høsten – som regel i august, men det kan komme så sent som oktober. Da får du enten penger igjen fra myndighetene eller må betale mer skatt.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!