Onlyfans skatt: Slik fikser du det (2024)

Legger du ut innhold på OnlyFans og lurer på om inntekten er skattepliktig? Da er du kommet til rett sted. I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om skatt og OnlyFans.

Post-thumb

Legger du ut innhold på OnlyFans og lurer på om inntekten er skattepliktig? Da er du kommet til rett sted. I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om skatt og OnlyFans.

bytte til conta sitt regnskapsprogram

OnlyFans er en plattform hvor du kan tjene penger på bilder og videoer, inkludert lettkledde og nakeninnhold.

Mange som selger innhold på OnlyFans føler seg usikre på reglene knyttet til skatt og regnskapsføring. Derfor har vi utarbeidet en enkel skatteveiledning for deg som deler innhold på OnlyFans.

La oss begynne med noen grunnleggende avklaringer:

Trenger du hjelp med skatt og regnskap?

Beskriv jobben og få tilbud fra dyktige regnskapsførere. Gratis og uforpliktende.


Conta sin tjeneste Regnskapsklinikken hjelper små og store bedrifter å finne kvalitetssikrede regnskapsførere.

 

Få opptil 3 gratis tilbud ➔


Må jeg betale skatt av OnlyFans-inntekter?

Det korte svaret er ja. Som innholdsskaper på OnlyFans driver du med det Skatteetaten definerer som inntekt fra aktivitet på internett.

Her skiller man på skattefrie hobbyinntekter og næringsvirksomhet.

Næringsvirksomhet kjennetegnes ved at man kan tjene penger på det over tid, noe det absolutt er muligheter for på OnlyFans. Derfor bør du betale skatt på inntekter fra OnlyFans, for å unngå eventuelle sanksjoner fra Skatteetaten.


Så, OnlyFans er ikke en hobby?

Nei, OnlyFans er i de fleste tilfeller ikke en hobby.

Hobby er en type ikke-økonomisk aktivitet (som fritidsaktiviteter, sosialt arbeid osv.) som ikke er egnet til å generere et overskudd over tid. OnlyFans er ikke dette for de fleste, da det er en plattform hvor man tar betalt for innholdet som produseres.


Hvordan betale skatt på OnlyFans-inntekter

Nå som vi har fått etablert at innholdsproduksjon på OnlyFans er næringsvirksomhet, gir vi deg en forklaring på hva du må gjøre for å betale skatten du er pliktig til betale og tilfredsstille andre krav myndighetene stiller til næringsdrivende:

1. Opprett et selskap

Det første du må gjøre er å registrere en bedrift i Brønnøysundregistrene.

Du kan starte et enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS). Hvis du skal drive selskapet ved siden av fast jobb, er et enkeltpersonforetak ofte nok. Her er det færre regler og lovpålagte oppgaver du må forholde deg til enn i et AS.

LES OGSÅ: Enkeltpersonforetak eller AS?

For å starte et enkeltpersonforetak trenger du:

  • Et firmanavn som inkluderer ditt etternavn.
  • En beskrivelse av de varer eller tjenester du har til hensikt å selge.
  • Et norsk personnummer eller D-nummer.
  • Den fysiske adressen hvor du vil registrere virksomheten.


Denne videoen tar deg gjennom prosessen, steg for steg:

Start enkeltpersonforetak nå ➔

OBS! Hvis din bedrift har en MVA-pliktig omsetning som overstiger 50 000 kroner i løpet av en sammenhengende 12-måneders periode, må du huske å melde virksomheten inn i Merverdiavgiftsregisteret./a>. 


2. Søk om forskuddsskatt

Når du driver en bedrift, er det viktig å forstå skattesystemet som gjelder for inntekten din. Dette systemet baserer seg på det forventede overskuddet til selskapet ditt.

Hvis du nylig har startet ditt eget enkeltpersonforetak, må du rapportere til Skatteetaten om din forventede inntekt for det første driftsåret. Basert på denne informasjonen, vil de beregne dine innledende skatteforpliktelser som selvstendig næringsdrivende i løpet av det første året.

For mange kan det være utfordrende å nøyaktig forutsi inntektene, spesielt det første året som selvstendig næringsdrivende. Dette øker sjansen for enten å motta skattepenger tilbake eller måtte betale restskatt.

Dersom du ser at du kanskje betaler for lite skatt, har du muligheten til å foreta ekstra skatteinnbetalinger. Disse innbetalingene kan gjøres frem til 31. mai etter inntektsåret, og de bidrar til å unngå rentekostnader dersom du ender opp med restskatt.


3. Sett deg inn i reglene som gjelder bedriften din

Som næringsdrivende er det flere plikter og regler du må forholde deg til.

  • Du må holde orden over inntekter og kostnader: Når inntektene overstiger 50.000 kroner skal du føre regnskap. Selv om OnlyFans utbetaler penger uten en faktura, kan det være smart å lage fakturaer på inntektene du får slik at regnskapet blir korrekt. Faktura kan lages i Conta sitt regnskapsprogram.
  • Du må levere næringsspesifikasjon: Én gang i året skal du levere næringsspesifikasjon sammen med din private skattemelding. Før var det en komplisert oppgave, men i dag kan du få hjelp av regnskapsprogrammet ditt til å fylle ut oppgaven og sende den til Altinn. Les mer om hvordan du leverer næringsspesifikasjon.
  • Hvis du er registrert i MVA-registeret, skal du levere MVA-meldinger: MVA-meldingen er en beregning som angir den totale summen du har krevd inn fra kundene dine minus det du har betalt i mva for kjøp du har gjort i forbindelse med tjenesten du leverer. Summen avgjør om du enten skylder penger eller har et krav på tilbakebetaling. Oppgaven skal leveres annenhver måned. I Conta sitt regnskapsprogram kan du levere MVA-meldingen direkte fra systemet. Les mer om MVA-melding i Conta.
  • Hvis du har ansatte, skal det kjøres a-meldinger: Det skal sendes a-melding hver måned, selv om den ansatte ikke skal ha lønn for den aktuelle måneden. Med et lønnssystem kan du levere a-melding, bokføre lønn, sende ut lønnsslipper i én og samme prosess. Link til mer informasjon om lønn i Conta.


Hvor mye skatter man av inntekter fra OnlyFans?

Ettersom de fleste innholdsprodusenter driver et enkeltpersonforetak, er det også dette vi tar utgangspunkt i når vi skal forklare hvor mye du kan forvente å betale i skatt på inntekter fra OnlyFans.

Det er overskuddet i enkeltpersonforetaket ditt som utgjør din personlige skattbare inntekt. 

For de fleste vil skatteprosenten ligge et sted mellom 33,1 og 50,6 prosent, avhengig av hvor høy inntekt man har. Skatten skal betales forskuddsvis og det er ingen automatikk i at du får tilsendt faktura på forskuddsskatt. Du må derfor selv melde endring av inntekt for å få beregnet forskuddsskatten din.

Når Skatteetaten har beregnet hvor mye skatt du skal betale som forskudd, vil du motta faktura for hver termin i din innboks i Altinn. En gang mellom april og oktober i påfølgende år, avhengig av når du leverer skattemelding, får du et skatteoppgjør som regner ut nøyaktig skatten for året før også får du tilgode eller restskatt avhengig av om du har betalt inn for mye eller for lite.

Skatteetaten har laget en kalkulator hvor du kan beregne hva skatten din vil være. Kalkuler din skatt her.

Start enkeltpersonforetak nå ➔

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!