Skatteregler og regnskap for influencere

Mange får inntekter fra tjenester og produkter på internett. Denne artikkelen forklarer hva influencere må tenke på i regnskapet. 

Post-thumb
- 5 min lesing

Mange får inntekter fra tjenester og produkter på internett. Denne artikkelen forklarer hva influencere må tenke på i regnskapet. 

De siste årene har det dukket opp flere muligheter for å tjene penger på internett. For noen er det noen ekstra kroner her og der, mens for andre er det hele inntektskilden. 

Usikker på om du driver hobby eller næringsvirksomhet? Les mer her! 

Eksempler på inntekt for de som jobber med sosiale medier eller som influenser, kan være fra TikTok eller Youtube sine egne opptjeningssytem, annonselenker eller reklame av produkter og tjenester på Instagram. 

Influencere: Inntekt fra sponsorsamarbeid

Vi har nå sett på inntektene du kan få fra plattformer som Youtube og TikTok. Der får du ofte direkte betalt fra tjenesten, basert på antall visninger. Det influensere gjerne tjener mest penger på, er gjennom å reklamere for sponsede produkter eller tjenester. 

Det er vanlig praksis å ha en avtale om leveranse og pris i forkant av samarbeidet. Så sender influenceren en faktura til samarbeidspartneren. 

Send faktura fra Conta

Når influencere skal promotere et produkt eller en tjeneste får de betalt for å reklamere. Det blir rett og slett som en reklamekanal på samme måte som annonser på nettaviser, radioreklame eller TV-reklame. Forskjellen er ofte at en influencer kan bruke produktene privat. Dette skal det da skattes av. 

Et eksempel er hvis en influencer reklamerer for klær fra et klesmerke. Returneres klærne tilbake til klesmerket, er det kun klesmerket som betaler for reklamen. Beholder influenseren klærne, skal dette skattes for og dokumenteres i regnskapet. 

Det er ikke helt gratis for influencere å motta en gave. Dette skal også dokumenteres i regnskapet og skattes av. Hvis gaven for eksempel er klær brukt i en annonse, så skal inntekten fra annonsen og klærne bokføres separat. 

Conta har et faktura- og regnskapsprogram som passer godt for gründere enten du vil føre hele regnskapet selv, eller sette det vekk til en regnskapsfører. Prøv Conta gratis!

Bokføre sponsede gaver, produkter og tjenester

Har du gjort reklame for et produkt eller en tjeneste så skal dette bokføres som inntekt. Inntekt i form av gave og sponsede produkter og brukte tjenester skal skattes av.  

Det gjelder alt med økonomisk verdi, og kan for eksempel være frisør, hudpleieprodukter, bøker, klær, spill, reiser, PC, barneutstyr. Dette skal inntektsføres til omsetningsverdi i regnskapet. Har du betalt en liten sum for varen eller tjenesten selv, skal det være omsetningsverdi fratrukket det beløpet du har betalt for varen.

NB! Mange influenserene mottar gaver de ikke vil ha. Disse kan du slippe å skatte av. Da må det dokumenteres for at dette er destruert eller sendt tilbake. Varen eller tjenesten kan dermed ikke brukes.

Omsetningsverdi eller markedsverdi er med andre ord prisen for varen eller produktet. Får du sponset et frisørbesøk som for andre kunder koster 2500 kroner skal dette inntektsføres i regnskapet. 

Dette bokføres under inntekt. Da velger du kunde (som er de du har fått spons fra), deretter velger du riktig inntektskonto som vanligvis er konto 3000 med MVA-kode 3. Deretter velger du at det er innbetalt til deg privat ved å velge konto 2060. 

Det er bokføres innbetalt privat fordi sponsede varer og tjenester er noe influencere bruker som privatperson. Prisen finner du enten dokumentasjon på nettsiden til aktøren, eller ved å etterspørre om dokumentasjon på pris.

Dokumentasjon på inntekt fra sosiale kanaler

Mange mottar også inntekter fra sosiale kanaler, som Youtube, TikTok og lignende. Disse inntektene får man ofte overført direkte på kontoen sin, men det er viktig å huske på at du trenger dokumentasjon på transaksjonen i regnskapet.

Alle transaksjoner i regnskapet skal ha dokumentasjon for kjøp og salg. Det betyr at når du bokfører en inntekt, så må du vise til dokumentasjon for hvor du har fått den. 

I Norge må inntekter komme fra faktura eller kassasystem som har lovlige løsninger for salgsdokumentasjon. Det er derfor også det som gjelder i regnskapsføringen. Inntekter på nett baserer seg ofte da på faktura. Har ikke plattformen en gyldig salgsdokumentasjon, må du selv opprette en kontantfaktura. 

Salgsdokumentasjon skal uoppfordret oversendes kjøper (tilbyderen), med mindre noe annet fremgår skriftlig i en undertegnet avtale. 

Selskap fra utlandet som ikke er pliktig til å føre regnskap i Norge kan ikke lage salgsdokument for norske selskaper som selger noe til dem. Det gjør at en må lage salgsdokumentet selv basert på beløpet en får inn på konto. Utenlandske tilbydere som ikke er bokføringspliktig i Norge, kan ikke utstede salgsdokument til bokføringspliktig selger. Dette innebærer at selgeren må utstede ordinært salgsdokument på grunnlag av bankoverførselen fra tilbyderen. 

Salgsdokumentet skal uoppfordret oversendes av kjøper, med mindre annet fremgår skriftlig. 

LES OGSÅ: Hva er en kontantfaktura og hvordan lage den?

Når du har dokumentasjonen på plass, kan du bokføre inntekten i regnskapet. 

Bokføring av inntekter fra Youtube, TikTok og lignende

Er du næringsdrivende og får inntekter fra salg fra videofilmer, er hovedregelen at det er avgiftspliktig, det vil si at det skal beregnes MVA. Omsetning via formidler (Youtube, Tiktok, Vimeo, Twitch) anses som både filmskaper og formidlers omsetning. Dersom formidler befinner seg i utlandet, vil filmskaperens omsetning være fritatt for merverdiavgift og skal rapporteres som eksport.  

Det betyr at inntekter fra Youtube bokføres som eksport på konto 3150 med MVA kode 52.

Om du ikke får godkjent dokumentasjon på inntekten, er den enkleste løsningen å opprette en faktura for beløpet du har mottatt. Last ned fakturaen som PDF. Da har du dokumentasjon på inntekten.

Om du tjener penger på videoer på en norsk plattform, er det MVA på inntekten. Da bokføres det på konto 3000 med MVA-kode 3. 

LES OGSÅ: Regnskap for småbedrifter – alt du må vite.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!