Regnskap for små bedrifter: Alt du må vite (2023)

Driver du en liten bedrift og lurer på om eller hvordan du fører regnskap? Her får du en innføring i hvilke regler som gjelder og ressursene du trenger for å gjøre jobben selv i ENK eller lite AS.

Post-thumb

Driver du en liten bedrift og lurer på om eller hvordan du fører regnskap? Her får du en innføring i hvilke regler som gjelder og ressursene du trenger for å gjøre jobben selv i ENK eller lite AS.

Conta vs Fiken

83 prosent av norske bedrifter har mellom 0 og 4 ansatte.

For mange av disse virksomhetene er det enkle krav til regnskap og rapportering.

I denne artikkelen går vi igjennom de viktigste reglene som gjelder små bedrifter og verktøyene du trenger for å gjøre jobben selv i ENK og et lite AS.

Vil du føre regnskapet ditt selv? I Conta sitt regnskapsprogram er det enkelt å føre regnskap. Her får du automatisk forslag til hvordan kvitteringer og andre bilag skal bokføres, nyttige hjelpeartikler, og automatisk utfylling av MVA-melding. Prøv gratis i 30 dager.

Må jeg egentlig føre et regnskap?

Hvis bedriften din omsetter varer eller tjeneste for over 50.000 kroner i året, har den bokføringsplikt og skal føre et regnskap.

Alle bedrifter som fører et regnskap må:

Aksjeselskaper (og enkeltpersonforetak med eiendeler over 20 mill. eller flere enn 20 årsverk) skal også sende inn et årsregnskap. Til denne jobben bruker de fleste en regnskapsfører. Finn en lokal regnskapsfører her.

Driver du et enkeltpersonforetak med under 50.000 kroner i årsomsetning? Da skal du dokumentere inntekter og kostnader med relevante bilag. Til dette bruker mange et regnskapsprogram.

Du kan føre regnskapet selv

Hvis du har tid og anledning til å sette deg inn i fristene og reglene som gjelder din bedrift, kan du føre regnskapet ditt selv.

Her finner du de viktigste fristene til ENK og AS.

Conta har også laget et gratis regnskapskurs som gir deg en innføring i hvordan du kan føre regnskapet selv. Det kan du se her:

Kom i gang med Conta – Norges smarteste økonomisystem.

Hvilket regnskapssystem bør jeg velge?

Små bedrifter har som regel enkle behov. Derfor er det viktig at man velger et regnskapsprogram som er enkelt å bruke og komme i gang med.

Her er noen spørsmål du bør stille deg selv ved valg av regnskapsprogram:

  • Er systemet enkelt å bruke?
  • Er prisene konkurransedyktige?
  • Kan jeg delta på gratis kurs og webinarer?
  • Kan jeg levere næringsspesifikasjonen direkte fra løsningen?
  • Blir det brukt av regnskapsførere i mitt nærområde?

Regnskapsprogram for små bedrifter

Om lag 80 000 norske bedrifter bruker Conta. Her kan du lage fakturaer og føre regnskapet ditt selv.

I Conta sitt regnskapsprogram tar det kun 2 minutter fra du oppretter en konto til du har bokført første bilag. Noe av det som er unikt med vårt regnskapsprogram er at du kan lage fakturaer direkte i fakturamalen, slik at du alltid kan se hvordan regningen vil se ut for kunden din.

Bokføring er også veldig enkelt i Conta. Det skyldes at systemets AI (også kjent som Kaia) automatisk gir deg forslag til hvordan bilagene skal bokføres.

Fordeler med Conta sitt regnskapssystem for små bedrifter:Tips: Få deg en regnskapsfører

Selv om du planlegger å føre regnskapet ditt selv, kan det være smart å inngå en avtale med et regnskapsbyrå. Finn en regnskapsfører her!

Mange velger å sette ut deler av regnskapet sitt i starten, før man gradvis tar flere oppgaver selv. Da kan man bruke rutinene som regnskapsføreren har etablert for bedriften, slik at man kan føle seg trygg på at alt blir gjort korrekt og i henhold til gjeldende lover og regler.

For eksempel kan du bruke de samme kontoene som regnskapsfører har brukt i tidligere perioder eller kjøre lønn med samme oppsett som regnskapsføreren brukte.

En annen fordel ved å engasjere en regnskapsfører er at du alltid har en ressurs som kan hjelpe deg med regnskapet og andre oppgaver i perioder hvor du har mye å gjøre, og som kan ta seg av årsregnskapet når den tid kommer.

Se hvordan du gir regnskapsfører tilgang til Conta her

Regnskapsfører for små bedrifter

Vi anbefaler at du bruker en sammenligningstjeneste til å finne en regnskapsfører. Da får du anledning til å bli kjent med flere regnskapsbyråer, samtidig som du kan føle deg trygg på at du får et godt tilbud.

I Contas splitter nye tjeneste Regnskapsklinikken.no kan du få tilbud fra dyktige regnskapsførere i hele landet. Tjenesten er gratis og 100 prosent uforpliktende.

Regnskapsklinikken

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!