Skal bli størst i Norge på regnskap for kunstnere

Hans Petter Nagelstad fryktet permitteringer og oppsigelser da pandemien traff. I stedet vokste Kunst og Kultur Regnskap AS seg til et av landets største regnskapskontorer med spesialkompetanse på kulturbransjen.

Post-thumb

Hans Petter Nagelstad fryktet permitteringer og oppsigelser da pandemien traff. I stedet vokste Kunst og Kultur Regnskap AS seg til et av landets største regnskapskontorer med spesialkompetanse på kulturbransjen.

Regnskapsbyrået Kunst og Kultur Regnskap AS sitter rundt et bord.

12. mars 2020 fryktet Hans Petter Nagelstad at levebrødet hans skulle gå tapt. Han hadde brukt de siste 15 årene på å spesialisere seg på regnskap for kunstnere, en bransje som ble hardt rammet av publikumsbegrensninger og stengte kulturhus da koronapandemien traff Norge. 

Nagelstad informerte datter og kollega Marikken Nagelstad om at året kom til å bli tøft. Om noen måneder kom de til å måtte permittere, og til jul måtte de mest sannsynlig si opp stillinger permanent. 

Han kunne ikke tatt mer feil. 

Bli Conta-partner

Doblet omsetningen under pandemien

Når vi snakkes to og et halvt år senere, kan Hans Petter gladelig bekrefte at ingenting av det de fryktet skjedde. 

– Kunstnere har blødd mye under pandemien, så det var rart at vi skulle vokse. Det forventet jeg ikke, sier Hans Petter. 

Siden 2020 har selskapene hans Kunst og Kultur Regnskap AS og Skatt og Fradrag Kunstnere AS ansatt to nye faste ansatte og leier i tillegg inn to ekstra regnskapsførere i sesong. 

Førstnevnte bedrift har mer enn doblet omsetningen sin de siste to årene. 

Regnskapsfører og daglig leder i Kunst og Kultur Regnskap AS, Hans Petter Nagelstad.
Hans Petter Nagelstad vokste opp i en familie av skuespillere og kreative mennesker og har dermed en ekstra kjærlighet til kunsten og kunstneryrkene. Foto: Oclin AS

– Mange ville ha en sparringspartner når krisen traff, forteller han. 

I tillegg til klassiske regnskapsoppgaver, holdt de kundene sine oppdatert på koronasituasjonen.

– Jeg brukte mye tid på å sende ut e-poster til kundene med informasjon om alt fra kompensasjonsordninger til hva de gjeldende reglene var. Vi har scoret godt på god kommunikasjon med kundene. 

Fakta om Kunst og Kultur Regnskap AS

  • Hans Petter Nagelstad stiftet Kunst og Kultur Regnskap AS i 2007. Han driver også regnskapsbyrået Skatt og Fradrag Kunstnere AS. 

  • Begge selskapene drives sammen med datteren Marikken Nagelstad. 

  • I dag har bedriftene sju faste ansatte, pluss to ekstra i sesong. 

  • Nagelstad etablerte seg i regnskapsbransjen for 40 år siden og har spesialisert seg på regnskap for kunst- og kulturbransjen siden den gang. De siste 15 årene har bedriftene kunnet livnære seg utelukkende på den nisjen.

  • Kunst og Kultur Regnskap AS er hovedpartner med Conta.
  • Satser på digitalisering med Conta

    I kundeporteføljen til regnskapsførerne finnes det omtrent 600 scenekunstnere, billedkunstnere, fotografer, filmprodusenter og andre kunstnere. Kundene varierer fra små enkeltpersonforetak til aksjeselskap med flere ansatte og er i alle aldre. Likevel har mange av dem et fellestrekk:

    – Mange av kundene klør etter å komme inn i et digitalt regnskapssystem, forteller Marikken. 

    Mye av jobben til Marikken går ut på å digitalisere kundene og flytte dem inn i Conta sitt regnskapsprogram. 

    – Conta er veldig brukervennlig og det er lett å lære. Kundene våre er opptatt av pris, så de setter stor pris på at regnskapsprogrammet er litt billigere enn de andre på markedet, sier hun. 

    Hun forteller at mange av kundene var godt kjent med Conta allerede før regnskapsføreren kom inn i bildet, fordi de hadde brukt fakturaprogrammet i mange år. 

    Skylder suksessen på kommunikasjon

    Hans Petter er klar på hva som har forårsaket suksessen de har opplevd de siste årene: 

    – Kommunikasjon! Kundene våre har alltid en fast kontaktperson som de kan få treffe når de vil. 

    Det viktigste for ham er at kunden skal føle seg sett. De samarbeider derfor tett med Skattebetalerforeningen, en skatteadvokat i et privat advokatbyrå og en intern statsautorisert revisor for å være sikre på at de kan gi kundene de beste rådene om skatt, regnskap og MVA.  

    De opererer helst med fysiske møter og gir mer enn gjerne personlig opplæring i programvaren til kundene sine. 

    – Vi vil gi god og tett oppfølging, og tilbyr derfor en til en kursing, for eksempel i Conta, for å finne en god måte å samarbeide på, sier Marikken.

    Avansert regnskap krever godt samspill

    Selv etter å ha brukt mange år på å spesialisere seg på kulturkunder, innrømmer Hans Petter at det sjeldent er et fasitsvar på hvordan en kunstner skal føre regnskapet sitt. 

    – Regnskap for kunstnere er vanskelig. Det er lett å tråkke feil, også for oss som kan det, sier han. 

    Han forteller at blant annet skuespillere og dansere har helt andre kostnader enn de fleste andre bedrifter:

    – Omtrent ni av ti kostnader som kundene våre har regnes som private kostnader i andre bransjer. En skuespiller eller danser kan for eksempel ha klær, trening og tannbleking som kostnader, mens en skapende kunstner, som en billedkunstner, kan ha kostnader som fotomotiver og kjøp av matvarer, sigaretter og ølflasker til motivrekvisitter. Det er en helt annen verden. 

    Med den type kunder er de avhengige av et regnskapssystem som legger til rette for et godt samarbeid om regnskapet. 

    – Det er veldig bra at Conta klapper inn regnskapsfører og revisor på den måten de gjør. Det gjør at det blir et viktig samspill mellom regnskapsfører, programleverandør og kunde, sier Hans Petter. 

    Marikken Nagelstad og Vincent T. Ebbestad på kontorene til Kunst og Kultur Regnskap AS.
    Regnskapsførerene i Kunst og Kultur Regnskap AS setter opp egne kontoplaner tilpasset kunstnerbedrifter, slik at det blir enklere for kundene å føre sitt eget regnskap. Foto: Oclin AS 

    Marikken forklarer at mange av kundene deres gjør mye av bokføringen selv, så går regnskapsførerne inn som kontroller. Med Conta kan regnskapsførerne tilpasse kontoplanen til hver enkelt bedrift, slik sjansen for feilføringer minimeres og de sparer tid på korrigering. 

    – I Conta kan vi legge opp en egen kontoplan som kun viser kunstneriske kostnader slik at det er enkelt for kundene å bokføre selv, sier hun.

    Skal bli best i Norge

    Selv med enorm vekst, ligger ikke gjengen i Kunst og Kultur Regnskap AS på latsiden. Hans Petter forteller at de har hatt mye å gjøre i vår, og at de mest sannsynlig kommer til å trenge enda mer hjelp til neste høysesong. 

    – I år har vi sendt inn 650 skattemeldinger for enkeltpersonforetak og 100 for aksjeselskap. Det må jo være noe for Guinness rekordbok, ler han. 

    Ambisjonene for de neste årene er heller ikke små:

    – Vi skal forbli de vi er; selvstendige og best på regnskap for kunstnere.

    Ønsker regnskapsbyrået ditt å bli regnskapspartner med Conta? Fyll ut dette skjemaet, så tar vi kontakt!

    Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

    Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
    Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!