Syng med den stemmen du har

Christer Aannestad er en mann med mange talenter. Han er både sangpedagog, sanger, skuespiller og produsent, og mener alle kan bli en bedre sanger.

Post-thumb

Christer Aannestad er en mann med mange talenter. Han er både sangpedagog, sanger, skuespiller og produsent, og mener alle kan bli en bedre sanger.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

Christer Aannestad er sanger og sangpedagog. Han har drevet bedriften CA Vocal Arts siden 2010.

– Jeg tror at alle kan bli en bedre sanger ved hjelp av trening. Å synge har mye med anatomi og teknikk å gjøre, og alle kan utvikle seg mer enn de gjerne tror, forklarer Christer.

Han holder jevnlig kurs for kor, revylag og enkeltpersoner. I tillegg står han gjerne selv på scenen, og er produsent og koordinator ved Musikalfabrikken i Trondheim og én av tre sangpedagoger på Trøndelag teater.

Begynte som lærer fordi han var nervøs

Christer var 10 år da han først ble nysgjerrig på hvordan det var å stå på scenen. Det var under en teaterforestilling satt opp av et lokalt amatørlag. Noen år senere var Christer selv blitt et medlem.

Der ble det klart at sang var den store lidenskapen, men Christer bestemte seg for å bli sangpedagog i stedet for sanger.

– I begynnelsen valgte jeg det fordi jeg synes at det var skummelt å stå på scenen. Jeg var rett og slett så nervøs at jeg tenkte at jeg kunne bli lærer i stedet. Men hver gang jeg opptrådte ble jeg minnet på hvor morsomt det var, smiler han.

Nå synes han nervøsiteten er positiv og gir han mer energi, og han lener seg på teknikkene han har lært når han selv skal på scenen.

Han har også funnet stor glede i være lærer: 

– Det å kunne lytte til andre mennesker og hjelpe dem, og gi av meg selv på en annen måte har gitt så utrolig mye tilbake, smiler han.

– I dag kan jeg hjelpe andre som også sliter med sceneskrekk.  Da jobber vi med å kjenne på følelsen i stedet for å flykte fra den, gjerne i kombinasjon med forskjellige avspenningsøvelser, fortsetter han.

– Noen vil bare synge bedre i dusjen

Det er ikke alle som har mål om å stå på scenen når de kontakter Christer:

–  Jeg jobber med flere profesjonelle sangere, men har også elever som vil synge bedre på fritiden, eller som synes at sang har en teraupeutisk effekt. Og noen vil bare synge bedre i dusjen, og det synes jeg er en utrolig kul motivasjon, ler han.

Christer har lang og variert utdanning fra NTNU – Institutt for musikk i Trondheim, Complete Vocal Institute i København og Institutt for musikerhelse og bevegelse i Oslo. 

Ved sistnevnte studerer han for tiden relevant anatomi og bevegelseslære for instrumentalister og sangere (Timani). 

Utdanningen har gitt han større glede av å synge selv og han føler seg også tryggere som sangpedagog. Nå har han en verktøykasse som han mener kan hjelpe alle typer sangere.

Og skal han lære seg noe mer?

– Det kan være greit å ta en liten pause etter at jeg har fullført Timani-studiene… men jeg kan ikke love at det blir det siste jeg gjør, ler han. 

Christer i rollen som Mr. Warbucks under Musikalfabrikkens oppsetting av «Annie», Olavshallen 2019. Foto: Kristian Wanvik.

Alltid tenkt på å starte noe selv

Allerede fra ung alder var Christer opptatt av lister, struktur og orden. Sånn sett var det gjerne ikke rart at han startet sin egen bedrift da han begynte med sangoppdrag.

Han sier det likevel var en bratt læringskurve i begynnelsen, og at han blant annet ikke kunne så mye om regnskap. Veien har rett og slett blitt til mens han har gått.

Til å begynne med brukte han betalingsblanketter for å lage fakturaer. Det ble tungvint, spesielt etter hvert som han fikk flere og flere oppdrag. I 2012 begynte han å fakturere med Conta.

Han synes det er greit med et fiks ferdig kunderegister og god oversikt over inntekter. Han har også lyst til å ha KID-nummer på fakturaene sine, og har allerede tatt i bruk Pluss-pakken for å kunne skru på det.

NB! Fra 06. november 2020 endres abonnementene i Conta. Funksjonene du finner i Pluss-pakken, vil da være i pakken Smart.

Med Pluss kan han også laste opp kundefiler slik at alt er samlet på ett sted.

– Jeg er veldig fan av bedrifter som utvikler seg, og hos Conta har det skjedd masse de senere årene som har gitt meg bedre løsninger. Jeg har bare positive ting å si, forklarer han.

Han har også prøvd regnskapsprogrammet fra Conta, og det mener han har gjort hverdagen enklere. Før brukte han regneark til jobben.

– Det er så greit å bruke appen til å laste opp kvitteringer fortløpende i stedet for å gjøre litt her og litt der. Programmet er en god løsning både for de som vil føre regnskap selv og for de som har en regnskapsfører som skal se over det som er gjort, forklarer han.

Og trives han fortsatt med egen bedrift? 

– Ja, og det beste med å ha egen bedrift er friheten du har til å kunne velge i oppdrag når det begynner å gå bra, og at du er din egen sjef. Den ultimate drømmen må jo være at jeg kan bruke 100 prosent av tiden min på egen bedrift, smiler han.

Lykke til, Christer!

Foto: Kristian Wanvik

Toppfoto: Skuespiller Ida Göransson

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!