Juletrekompaniet bringer julestemning til Oslo for andre år på rad. De to gründerne planter, selger og kjører ut juletrær til skoler, barnehager, bedrifter, borettslag og privatpersoner.
Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.
Det er en hektisk tid for Erik Lønnum og Christoffer Askheim, gründerne bak Juletrekompaniet AS. Da vi slo av en prat med de, var de på tur med en lastebil full av juletrær fra juletrebønder på Østlandet.
– Vi planter selv, men det er såpass stor etterspørsel at vi må kjøpe inn trær også, forklarer Erik.
Akkurat hvor mange trær Juletrekompaniet selger hvert år er en godt bevart yrkeshemmelighet, og i likhet med tryllekunstnere som ikke kan avsløre hemmelighetene sine er det noe magisk med det Lønnum og Askheim driver med.
– Alle er veldig glade når vi kommer med juletreet. Gleden det gir folk er noe av det kjekkeste med denne jobben, smiler Erik.
Langt fra grønne i faget
Erik kan faget sitt, han kommer nemlig fra en gård som driver med trehogst og studerte skogbruk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Interessen for juletrær kom derimot mye tidligere.
– Det startet da jeg var guttunge. Hvert år pleide jeg og faren min å kjøre rundt med bil og henger og selge juletrær på bygda, forklarer Erik.
Han fikk muligheten til å spesialisere seg på juletrær da han vant en pengepremie for beste Masteroppgave fra NMBU.
– Jeg brukte pengene til å kjøpe en lastebil med juletrær og kom i kontakt med destinasjonssjefen på Aker Brygge som ville ha et juletreutsalg midt i sentrum. Da ble jeg bitt av basillen, jeg synes det var veldig morsomt, smiler han.
Til hjelp fikk han med seg studiekameraten Christoffer Askheim, og de startet Juletrekompaniet AS. Det øverste bildet er fra det formelle stiftelsesmøtet de to iscenesatte.
Resten av året driver Erik og Christoffer hver sin familiegård. Erik jobber også som fototaksator i Mjøsen Skog. Da tolker han flyfoto og laserdata, og setter sammen en plan for hvordan skogen skal forvaltes.
– Du kan si vi er litt overutdannet i forhold til den jobben vi driver med i julesesongen. Men det er veldig koselig, det er derfor vi fortsetter år etter år. Det gir oss veldig mye glede selv, forklarer Erik.
Og at de begge har trær i etternavnet synes han er en morsom tilfeldighet.
Edle hensikter
Sesongen starter i august, og da merker Erik og Christoffer alle trærne som skal hogges i egen skog og hos juletrebønder.
– Vi prøver å være dyktige på å plukke ut de fineste juletrærne slik at kunden er 100 prosent fornøyde når vi kommer. Og det er kjekt at alle de som brukte oss i fjor har bestilt av oss igjen i år, sier Erik.
Det hender at de får spesifikke bestillinger på både bredde og høyde, noen ganger ned til centimeteren.
– Vi har målebånd da, ler han.
Det minste treet de har levert var 30 centimeter høyt, mens det største treet leverer de hvert år til CC-senteret på Gjøvik. Det er bortimot 20 meter.
Sjekk ut trærne fra Juletrekompaniet på Instagram.
På spørsmålet om hva som er best av norsk gran og edelgran, svarer Erik at Juletrekompaniet spesialiserer seg på det som kalles fjelledelgran.
Han forklarer at det er en litt uvanlig versjon av edelgran, og finnes i farger fra mørk grønn til himmelblå og hvit-aktig. I tillegg er det et tre som holder seg fint lenge.
Hans viktigste råd for å ta vare på juletrærne er:
– Tips nummer én: Gi det nok vann. Tips nummer to: Ikke la det stå for varmt. Og nummer tre: Kos deg med juletreet.
Bare gull og grønne skoger
Erik trives godt med å drive egen bedrift:
– Jeg liker at det er litt utradisjonelt det vi driver med, og at jeg får være min egen sjef, forklarer han.
Verken Erik eller Christoffer hadde erfaring med å drive bedrift, men de får god hjelp av en regnskapsfører.
I tillegg bruker de Conta:
– Jeg har brukt Conta nå i flere år, på fire bedrifter jeg er involvert i. Det var det første fakturaprogrammet jeg prøvde og det har jeg holdt meg til hele tiden, sier Erik.
Grunnen til at han fortsetter å fakturere med Conta er fordi programmet er så enkelt å bruke. Det er spesielt viktig nå når julesesongen er blitt såpass travel for Juletrekompaniet.
Allerede fra slutten av oktober begynner telefonen å ringe og e-postene å strømme inn.
– Jeg synes Conta er et utrolig oversiktlig og greit program. Det passer oss veldig godt, i og med at det er veldig tjo og hei og fire kvister deler seg akkurat når vi driver på med dette, ler han.
Og om de har tenkt å fortsette å selge juletrær?
– Ja! Det er veldig givende å bruke det du er god på på en sånn måte at du skaper glede for andre.