Hva koster det å miste en kvittering?

Det er lett å miste en papirlapp eller to. Men å miste en kvittering fører til at varene eller tjenestene firmaet ditt kjøper blir dyrere.

Post-thumb

Det er lett å miste en papirlapp eller to. Men å miste en kvittering fører til at varene eller tjenestene firmaet ditt kjøper blir dyrere.

miste en kvittering

En kvittering gjelder som dokumentasjon på at du har kjøpt inn en vare eller tjeneste til bedriften din. Med dokumentasjon kan du få skattefradrag på kjøpet, og trekke av merverdiavgiften du betalte.

Har du ikke kvitteringen (eller den ikke møter kravene til dokumentasjon) vil du få problemer når du skal føre kjøpet i regnskapet. 

Vi ser på hva et kjøp på 1000 kroner koster bedriften din med og uten kvittering.

Last ned den gratis appen til iPhone eller til Android og send kvitteringene dine rett til regnskapsprogrammet.

Når du har kvittering

La oss si at du har kjøpt inn en PC-skjerm til kontoret ditt, for 1000 kroner inkl. MVA, og du fikk med deg kvittering i firmaets navn.

Siden firmaet ditt er registrert i Merverdiavgiftsregisteret kan du trekke fra merverdiavgiften du betaler til leverandørene dine:

Pris eks. MVA = 800 kroner, så du sparer 200 kroner.

Du får også skattefradrag på 22 prosent:

800 x 22% = 176 kroner

Det vil si at firmaet egentlig betaler 624 kroner for skjermen du har kjøpt.

Regnskap gjør det enkelt å ta vare på kvitteringer: skann kvitteringen med Conta sin mobilapp og send direkte til regnskapet.


Slik registerer du et kjøp.

Når du ikke har kvittering

Hvis du mister kvitteringen kan du ikke registrere at pengene har gått direkte til kjøp av PC-skjerm. I stedet vil du som regel føre at du har tatt ut 1000 kroner. I et ENK registreres dette som et privatuttak. 

For AS blir det et lån, og hvis du ikke har penger til gode fra selskapet må du ta det ut som lønn. Bedriften må da betale arbeidsgiveravgift på lønna, og du må betale personskatt.

Hvor mye du betaler i personskatt varierer ut i fra hva du ellers har i lønn, minstefradraget du har krav på osv., men la oss si at du betaler 33% i skatt.

Du må ta ut høyere beløp fra selskapet slik at at du ender opp med 1000 kroner:

1000 / 67 x 100 = 1 493 kroner

Du må altså ta ut nesten 500 kroner ekstra for å ende opp med 1000 kroner. Og disse 1493 kronene må selskapet betale arbeidsgiveravgift av:

1493 x 14,1 (vanlig sats) = 210,5 kroner

Det utgjør til sammen 1703,5 kroner.

Men selskapet trenger ikke skatte av penger som går til lønn og arbeidsgiveravgift:

1703,5 x 0,22 = 375 kroner

Bedriften ender opp med å betale rundt 1330 kroner for denne PC-skjermen. Det er over 700 kroner mer enn hvis du hadde hatt dokumentasjon. Og det er omtrent hva det koster deg å miste en kvittering på 1000 kroner.

Hvis du kan sannsynliggjøre at kjøpet er relatert til firmaet, er det mulig å føre det som en ikke fradragsberettiget kostnad. Men det vil skape forskjeller mellom de skattemessige og regnskapsmessige verdiene dine, og du ender opp med et mer komplisert regnskap.

Det beste er derfor å ta godt vare på alle kvitteringene!

Ta vare på kvitteringer når du legger ut

Særlig i oppstarten er det mange som velger å legge ut for firmaet når de kjøper inn, for eksempel, kontorutstyr. Hvis du gjør det bør du absolutt ta vare på kvitteringene dine.

Med kvitteringene kan du føre kjøpene i regnskapet som penger lånt fra deg som privatperson. Da får du igjen pengene skattefritt når bedriften begynner å tjene penger.

Husk å få firmanavn på kvitteringene. Hvis kjøpet er på under 1000 kroner leverer du heller en utleggsliste.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med regnskapsføring i bedriften din

Tips: Det er lurt å ta bilde og laste opp kvitteringene dine i Conta så fort du har kjøpt noe. Last ned den gratis appen til iPhone eller til Android.

Du kan også laste opp kvitteringen ved å gå til menyfanen OPPLASTEDE BILAG og velge Last opp fil. Eller du kan sende kvitteringen direkte fra mobilen din ved å bruke e-postadressen som står i opplastede bilag i Conta.


Prøv Conta gratis

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev