Regnskapsmal i regneark, eller dedikert regnskapsprogram?

Regnskapsmal eller regnskapsprogram? Selv om det fremdeles er lov for mange å føre regnskap i et regneark på PC-en, er det mange gode grunner til å vurdere et regnskapsprogram som Conta. 

Post-thumb
Smilende mann som arbeider i regnskapsprogrammet til Conta

Regnskapsmal eller regnskapsprogram? Selv om det fremdeles er lov for mange å føre regnskap i et regneark på PC-en, er det mange gode grunner til å vurdere et regnskapsprogram som Conta. 

Firmaer som har færre enn 600 bilag i året, har lov til å føre regnskap i en såkalt regnskapsmal i et regnearkprogram. Dette stiller imidlertid større krav til kunnskap hos den som skal føre regnskapet, og det blir lettere å gjøre feil som er vanskelige å rette opp i. 

I tillegg gjelder de samme lovkravene som ellers, der alle bilagene skal settes i et system hvor de kan spores tilbake til hver transaksjon i regnskapet.

Få orden på kvitteringene: Nå kan du ta bilde av et bilag og sende rett til regnskapet i Conta slik at du har full kontroll.


Last ned mobilappen fra App Store eller Google Play.

Så, regnskapsmal eller regnskapsprogram?

Mye jobb med regnskapsmal

Selv med en liten mengde bilag kan det raskt bli en stor jobb å føre hver transaksjon på minst to kontoer (i henhold til det som kalles dobbelt bokføringsprinsipp), holde rede på alle regnskapskontoene, finne frem til enkeltbilag og ikke minst lage nødvendige rapporter og MVA-melding.

Det blir også din jobb å sørge for at systemet du har satt opp regnearket overholder lovkravene til enhver tid.

Riktignok har moderne regnearkprogrammer ganske avanserte makrofunksjoner som gjør at du kan automatisere en del. Men dette er fremdeles noe du selv må sette opp eller finne på nettet, og så sørge for å holde oppdatert. 

Det er forståelig at enkelte velger regneark siden det i teorien er gratis, men vinninga kan gå opp i spinninga av grunnene som er nevnt ovenfor. De hundrelappene du sparer på å ikke bruke et regnskapsprogram kan ende opp med å koste deg i stedet.

Enklere med regnskapsføring i Conta

Med et moderne regnskapsprogram som Conta blir det langt enklere å føre regnskapet, selv om du har færre enn 600 bilag og teknisk sett kunne brukt et regneark. 

Mange regnskapsprogrammer har så mange funksjoner at det kan overvelde en nybegynner. Vi i Conta har lagt ekstra vekt på at programmet skal være så enkelt og automatisk som mulig å bruke for småbedrifter, akkurat slik fakturaprogrammet vårt også er utformet.

I praksis betyr det at programmet holder rede på alt det kompliserte for deg, slik at du kun trenger å fokusere på å registrere bilag etter hvert som de kommer inn.

  • De aller fleste bilagene kan bokføres med smarte veivisere som gjør det lettere å føre riktig, og lett å rette opp hvis du skulle gjøre en feil. 
  • Alle fakturaer du lager i Conta blir automatisk bokført i regnskapet, inkludert innbetalingene hvis du har KID på fakturaene dine.
  • Den kunstige intelligensen Kaia (AI) gir deg presise kontoforslag slik at du enkelt kan velge riktig regnskapskonto når du registrerer kjøp.
  • Rapportene du trenger er bare et par klikk unna, inkludert MVA-meldingen.
  • Du kan ta bilde og sende bilag rett til regnskapet og knytte dem til hver transaksjon for å enkelt sørge for at du overholder lovkravene til sporbarhet og trygg lagring.
  • Du kan enkelt invitere andre brukere, for eksempel en regnskapsfører, til å hjelpe i programmet.
  • Alt ligger på nettet slik at du ikke trenger ha filer med deg på en bærbar PC eller være avhengig av en stasjonær datamaskin.

Hvis du synes dette høres lovende ut, er det fullt mulig å prøve regnskapsføring i Conta gratis i 30 dager.

Prøv regnskap gratis her!

Her er en liten introduksjon til fakturering og regnskapsføring i Conta:


Lurer du på noe om regnskapsføring? Vi har skrevet en nyttig guide til å komme i gang med regnskapet.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!