Ánne Márjá: – Samisk skal ikke bare være akseptert

Ánne Márjá Guttorm Graven jobber for å fremme samisk. Hun begynte som oversetter og startet den første samiske podcasten og snapchatten og har fått språkløftprisen for arbeidet sitt.

Post-thumb

Ánne Márjá Guttorm Graven jobber for å fremme samisk. Hun begynte som oversetter og startet den første samiske podcasten og snapchatten og har fått språkløftprisen for arbeidet sitt.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

6. februar markerer vi samenes nasjonaldag. Gratulerer med dagen! Lihkku beivviin! Vuorbbe biejvijn! Læhkoeh biejjine!

– Jeg har jobbet masse, også på fritiden, for at språket skal høres og synes. Samisk skal ikke bare være akseptert innenfor husets fire vegger, det skal ut på andre plattformer også, forklarer gründer Ánne Márjá Guttorm Graven.

I 2019 vant hun Sametingets språkløftpris for jobben hun har gjort.

Innspilling av nordsamiske versjoner av Storm og Tinde, i regi av NINA – Norsk institutt for naturforskning. Oversettelse og stemme av Ánne Márjá Guttorm Graven. Foto: Jøran Wærdahl

Startet hjemme i Karasjok

Det var i 2011 at Ánne Márjá satset på å starte eget firma, hvor hun oversatte norsk, samisk og engelsk.

Men tanken om å drive for seg selv kom lenge før det. 

– Jeg trodde lenge at jeg kom til å ta over familiebedriften Graveniid. Jeg har vokst opp i et hjem med produksjon og salg av ullklær, og lærte veldig tidlig at hvis man vil oppnå noe må man gjøre det selv, forklarer Ánne Márjá.

En stund drev hun både egen bedrift og var involvert familiebedriften, men kom til et punkt hvor måtte hun ta et valg. Da falt det på egen bedrift, og avgjørelsen har hun vært fornøyd med.

– Men mitt største forbilde har hele tiden vært mamma. Det er henne jeg har lært dette av. Hele denne tankegangen om at jeg skal klare det selv, smiler hun.

Ánne Márjá har tatt utfordringene på strak arm: Siden 2011 har hun også skrevet egen diktbok, startet en samisk podcast og snapchat, ledet debatter og holdt foredrag rundt om i Sápmi.

–  Det er der hjertet mitt er

Ánne Márjá deltok på det andre kullet i Sametingets forfatterutdanning. Resultatet var en diktbok som kom ut i november 2019.

Boka Suorbmageažis, som betyr «på fingertuppen», handler blant annet om selvmord, et problem hun mener påvirker små samfunn sterkt. Nå håper hun at mer åpenhet rundt temaet vil ha en positiv effekt. 

Planen var alltid å skrive på samisk. 

– Det er der hjertet mitt er. Jeg føler også et ansvar for å holde på med språket, forklarer Ánne Márjá.

I 2015 startet hun den første samiske podcasten i verden, Sis-Finnmárkku syndroma, som tar opp alt fra grunnleggende verdispørsmål og fornorsking til nyheter og mer.

– Vi har ingen klare svar, men mange spørsmål. Og det er viktig at denne typen samfunnsdebatt finnes på samisk, sier hun.

2019 var FN-året for urfolkspråk. Da vant Ánne Márjá Sametingets språkløftpris for arbeidet med snapchatten Snaepmie. Det er en snapchat som drives fullt og helt på samisk, med gjestesnappere fra hele Sápmi. Prisen ble overrakt av kong Harald.

Hun forteller at det å jobbe med samisk, spesielt oversettelser, kan være vanskelig – av og til finnes ikke de rette begrepene, andre ganger er det store dialektforskjeller.  

– Det fører til uenigheter blant oss språkarbeidere om hva som er riktig. Det finnes grupper for å diskutere språk, der finner du både professorer, faglærte og de med genuin interesse for å bevare språket. Men en blir ikke alltid enig, forklarer hun. 

Men med ni års erfaring bak seg har hun nå mye større tro på egne evner.

Boklansering for Suorbmageažis. Foto: Gollegiella Forlag

Trives med en travel hverdag

Ánne Márjá har lært mye på egenhånd. Nå nylig har hun satt seg inn i hvordan hun kan tekste videoer, og hun utfordrer seg selv stadig ved å takke ja til nye kreative oppdrag.

– Jeg trives med denne typen krevende arbeid, det beste er når man får den mestringsfølelsen. Klarer jeg dette? Jo, jeg klarer det. Så jubler jeg. Så lager jeg en faktura og så jubler jeg enda mer!

Hun har brukt Conta til å fakturere i mange år, ja, helt siden hun startet i 2011. Det vil si at hun har brukt Conta siden fakturaprogrammet kom på banen.

– Jeg har vært veldig fornøyd. Det fungerer utrolig greit for meg, smiler hun.

Nå gleder hun seg til å prøve regnskapsprogrammet til Conta også. Hittil har hun tatt seg av regnskapet i Excel, men nå begynner det å bli mer komplisert siden hun tar på seg mange forskjellige typer oppdrag og reiser oftere i jobbsammenheng.

Nylig dro hun til Nordlyst vinterfestivalen på Andøy for å hjelpe fjerdeklassinger som skulle synge et vers hun hadde oversatt til samisk.

De neste månedene satser hun i utgangspunktet på å skrive masse, hun har nemlig en idé klar til en roman. Men kalenderen for januar og februar er allerede temmelig full.

– Det har kommet så mange morsomme prosjekter jeg ikke har kunnet si nei til, ler hun.

Om det fører til at skrivinga blir utsatt, er det uansett ingen tvil om at Ánne Márjá går et travelt og kreativt år i møte. Først skal hun feire samenes nasjonaldag på Sortland sammen med venner og familie.

 Foto: Jøran Wærdahl

Coverbilde: Samtale med Årets unge kunstner, Ánna Katri Helander, på Riddu Riđđu i 2017. Fotograf Ørjan Bertelsen. 

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev