Økning i inkassogjeld

Så langt i 2018 har inkassogjelden fortsatt å øke på landsbasis, men ikke i takt med antall skyldnere. Det tyder på at det er snakk om omfattende beløp per skyldner. Kredittsjekk er et nødvendig verktøy for å unngå tap.

Post-thumb
Bekymret mann med hendene foldet

Så langt i 2018 har inkassogjelden fortsatt å øke på landsbasis, men ikke i takt med antall skyldnere. Det tyder på at det er snakk om omfattende beløp per skyldner. Kredittsjekk er et nødvendig verktøy for å unngå tap.

Inkasso brukes om oppfølgingen av ubetalte faktura når betalingsfristen har passert. Det er nødvendig når bedrifter eller privatpersoner betaler for sent eller ikke ønsker å betale det de skylder.

En rapport fra Finanstilsynet viser en økning på rundt 750 000 inkassosaker mellom første halvår i 2018 og samme periode i 2017. Det tilsvarer en økning på nesten 17 prosent.

Og så langt viser Lindorffanalysene for 2018 at inkassogjelden urovekkende har økt med 40 prosent de tre siste årene og har fortsatt å stige også i 2018. Samtidig har antall skyldnere holdt seg mer stabil – i første kvartal av 2018 har antallet kun økt med 5,5 prosent.

Det tilsier at privatpersoner og bedrifter skylder stadig større beløp.

Samtidig ser vi også en økende konkurstrend. Så langt i 2018 har 3301 bedrifter gått konkurs, over tolv prosent flere enn i fjor.

Hver 18. nordmann har en betalingsanmerkning

Hvis den som er skyldig penger ikke betaler innen 30 dager etter at en betalingsoppfordring er sendt, kan de også få en betalingsanmerkning.

Flere av fordringene i fjor førte til betalingsanmerkninger, som tilsier at privatpersoner og bedrifter sliter med å gjøre opp for seg.

Hver 18. nordmann har nå en betalingsanmerkning, viser Lindorffanalysen fra første kvartal. På landsbasis er det Finnmark og Østfold som gjør det verst – over syv prosent av befolkningen i disse fylkene har betalingsanmerkninger.

Kredittsjekk bør bli rutine

Det er viktig å vise aktsomhet for å unngå å selge til bedrifter eller privatpersoner som ikke har betalingsevne eller betalingsvilje. Det koster lite, og sparer deg både tid og penger.

Benytter du kredittsjekk kan du kredittsjekke både bedrifter og privatpersoner i forkant av salg. Det vil si at du sparer tid på oppfølging, purring og, i verste fall, inkassosaker.

NB! Husk at du må ha samtykke fra privatpersoner om du skal kredittsjekke i forkant av et salg.

Slik kan du sørge for bedre likviditet

Det er mange smarte knep du kan ta i bruk for å forsikre deg om at bedriften din alltid har god likviditet, altså at den er i stand til å betale det den skylder til leverandører, banker og lignende.

Vi har skrevet noen tips til å få inn penger raskere fra kundene dine. Blant annet er det viktig å sende faktura med en gang en vare eller tjeneste er levert, og ty til inkasso når kunden ikke betaler.

Er ulykken ute kan inkassobyrået Kravia hjelpe deg å kreve inn pengene, og du betaler kun for løste saker.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!