Foreningen FRI feirer 50-års jubileum for Pride

Foreningen FRI arbeider for likestilling både i nærmiljøet og i verden. De arrangerer Pride-festivalene her i Norge.

Post-thumb
En gjeng på Pridemarsj i 2017

Foreningen FRI arbeider for likestilling både i nærmiljøet og i verden. De arrangerer Pride-festivalene her i Norge.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

I år arrangerer FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH) elleve Pride-festivaler i Norge.

– Og vi jobber hele året med å skape møteplasser for mennesker som mener at alle, uavhengig av legning, kjønn, etnisitet og tro skal få lov til å leve fritt og være åpne, sier Kenneth Pedersen, styremedlem i FRI Telemark.

Vi tok en prat med FRI Telemark og FRI Sør rett før årets Pride-festival i Oslo, som markerer 50-års jubileet for Pride-feiringer verden over.

Likestilling i lokalmiljøet

De elleve lokallagene i FRI arrangerer ikke bare Pride, men også kafétreff, turer og fester.

– Vi stiller ikke noen krav til de som møter opp, vi bare er der. Målet er å skape inkluderende arrangementer hvor folk kan være seg selv, sier Kenneth.

I tillegg engasjerer FRI seg i politikken og formidler informasjon om ulike legninger og identiteter. Trygghet, inkludering og åpenhet er målet deres, på alle områder.

– En ting vi har jobbet med i Skien, er å få i gang Mangfoldsplanen. Det har ikke skjedd noe der siden 2012, så vi har kommet med innspill til hvordan kommunen kan forbedre den, sier Kenneth.

– Og som regel møter vi kommuneansatte og politikere som mener at det selvfølgelig skal være rom til å være seg selv, smiler han.

Fri Telemark på stand sammen med Skeiv Ungdom
Fri Telemark på stand sammen med Skeiv Ungdom. Foto: FRI Telemark.

En av hjertesakene til FRI Sør er at barn og unge skal føle seg velkomne og ha like muligheter uansett legning og identitet. Fylkesleder Anna Charlotte Larsen mener det da er viktig å jobbe tett med lokalmiljøet.

– Kommunene, barnehagene og skolene må ta det på alvor, slik at likestilling er noe som skjer i våre skolegårder og våre barnehager, sier hun.

Mange er med å bidra i FRI

FRI består av medlemmer, donorer og frivillige som bidrar på arrangementer, spesielt under Pride.

Det er behov for frivillige, hele året:

– Ofte trenger vi noen til å sette frem kaffe, ønske folk velkommen, være en turguide på turer eller stille opp som velkomstkomité på en fest. Det er så mye man kan gjøre, forklarer Kenneth.

Frivillige syr et paradeflagg på 80kvm.
Frivillige syr et paradeflagg på 80kvm. Foto: FRI Telemark.

Og det er givende arbeid:

– Det beste med å være med i FRI er å få bidra til å gjøre verden til et bedre sted, sier Anne Charlotte.

Styret som Kenneth er med i, møtes ofte på en lokal kafé for å planlegge nye arrangementer, og for å sørge for at planene de setter opp er inkluderende for alle.

– Vi møtes, vi ler, vi prater og planlegger hva vi har lyst til å gjøre, og så tar vi for oss det administrative, sånn at lokallaget drives slik det bør.

Målet er å bruke tiden og ressursene på sosiale og politiske aktiviteter, og de setter derfor pris på enkle løsninger. Når lokallagene fakturerer bruker de Conta.

– Det fungerer veldig fint for oss, sier Anna Charlotte.

Conta møter behovene de har som forening, og de setter spesielt pris på muligheten til å lage fakturaer og sende selv, og kjøpe kreditt når de har behov for andre tjenester.

– Jeg synes også at Conta er både oversiktlig og lett å forstå, så for meg virker det som fakturaprogrammet fungerer like bra for store og små kunder, sier Kenneth.

– Folk føler ikke lenger at de må bo i Oslo

Det er viktig å fremme likestilling også utenfor storbyene. Det blir stadig flere lokale arrangementer, og der mener Kenneth at FRI og Skeiv Ungdom har vært store pådrivere.

– Det er faktisk blitt slik at mange har flyttet tilbake til småstedene. Folk føler ikke lenger at de må bo i Oslo for å leve et lykkelig liv, forklarer han.

Stavanger på Skeivå 2018.
Stavanger på Skeivå 2018. Foto: FRI Telemark

Telemark holder sin første Pride 20 – 21. september i år. Det er satt opp foredrag, konsert, parade og show. De fleste lokallag er også i Oslo for å delta på Pride-festivalen som foregår frem til søndag.

– Det er så fantastisk mye som skjer der, og i år deles utrolig mange interessante, kule, viktige og triste historier i forbindelse med 50-årsjubileet for Pride, sier han.

Anna Charlotte skal være der når Mandal har sin første Pride i slutten av juni, og 21 – 25. august arrangerer FRI Skeive Sørlandsdager i Kristiansand.

Hun mener engasjementet rundt Pride bare har økt de siste årene: – For tre år siden var det 600 deltakere på Skeive Sørlandsdager, i fjor var det 7000. Det er fordi Pride rommer utrolig mange, og vi feirer noe som alle mennesker har felles: kjærlighet.

Toppfoto: FRI Telemark, Pridemarsj til Gaustadtoppen, 2017.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!