– Det er en undervurdert jobb frisørene gjør

Sammen med Modern Design opprettet Gro Rosland Frisørinstituttet i Sandnes for å gi et godt alternativ til de som allerede har brukt opp skoleretten sin. Snart feirer skolen 20 års jubileum.

Post-thumb

Sammen med Modern Design opprettet Gro Rosland Frisørinstituttet i Sandnes for å gi et godt alternativ til de som allerede har brukt opp skoleretten sin. Snart feirer skolen 20 års jubileum.

Gro Rosland

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

Gro Rosland beskriver Frisørinstituttet hun driver i regi av Modern Design som et godt alternativ for de som vil endre karriere, innser at de valgte feil linje på videregående eller ikke passer inn i tradisjonelle skoler.

Vi satte oss ned med Gro dagen etter at hun feiret 35 år i Modern Design.

Mener frisørbransjen må fornyes

Gro tar oss først tilbake til 1994 og reform 94, som ga alle i Norge rett til tre års videregående opplæring.

– Det vi så som en fallgruve med den reformen, er at elever som valgte allmenn og senere ville bli frisører ikke hadde et alternativ i det offentlige. Denne privatskolen er ikke en konkurrent til offentlige skoler, men et alternativ, og mange kommer til oss nettopp fordi de valgte feil på videregående, forklarer hun.

Gro mener også at privatskoler er nødvendige for å støtte rekruttering til bransjen.

– Bransjen påvirkes av politikken som føres, og som alle andre yrkesfag har vi vært i en nedgangsfase. Den sittende regjeringen har hatt mer fokus på på yrkesfag og vi ser nå større interesse: I høst var det første gang på lenge at offentlige skoler hadde flere søkere på yrkesfag enn på allmenn.

Det jobbes nå med en reform i det offentlige systemet, som betyr at alle fag får nye læreplaner i 2020. Gro sitter på læreplangruppen for Utdanningsdirektoratet, og er med på å påvirke fremtidens læreplaner.

Hun jobber også hardt for å få opprettet videreutdanning for frisører på fagskolenivå. For henne er det uaktuelt at frisører i dag ikke har muligheten til å videreutdanne seg.

– Frisørfaget er et av de få fagene hvor du forblir ‘frisør’ uansett hvor mange kurs du tar og hvor mye kunnskap du sitter med. Det godtar ikke ungdommen i dag. Derfor må bransjen tilpasses, understreker hun.

Elev som klipper en dukke

Et godt utgangspunkt for frisørene

Da skolen startet i 2000 hadde Gro allerede flere års erfaring som frisør og lærer i Modern Design. 

– Jeg brenner for dette. Det er en undervurdert jobb frisørene gjør. Du skal ha mye kunnskap for å bli en dyktig frisør, forklarer hun.

Blant egenskapene hun nevner må frisører være både omgjengelige, flinke til å kommunisere og ha respekt for alle typer mennesker. I tillegg må de være dyktige håndverkere som kan faget sitt.

Frisørinstituttet har elever fra seksten til femti år, med en snittalder på godt over tyve år. Det fem måneder lange studiet koster 83 000 kroner, og elevene kan søke om støtte fra Lånekassen. Etter endt skole søker de læreplass i frisørsalonger.

På studiet lærer elevene det grunnleggende innen frisørfaget, nemlig klipp, farge, strukturomforming, make-up, frisyreforming og herredisipliner. 

– De fleste frisører har et område som de spesialiserer seg på og det kjenner elevene våre allerede på. Målet vårt er å gi de et godt utgangspunkt uansett hva de skal drive med senere, forklarer Gro.

Allerede etter fem uker får elevene lov til å klippe kunder. Gro understreker at det ikke er forkunnskaper, men interesse som teller.

Elev som arbeider på en oppgave

– Jeg synes Conta er enkelt og oversiktlig

Gro startet skolen på eget initiativ, og da hun begynte hadde hun ingen erfaring med å drive bedrift. Her, som i frisørfaget, mener hun at interesse er viktigere enn forkunnskaper.

– Hvis du skal starte for deg selv må du være interessert i helheten. Jeg kunne ikke ha startet denne bedriften basert på at jeg liker å klippe hår eller å undervise, jeg måtte også være interessert i å drive en bedrift.

Hun har fakturert med Conta i ett og et halvt år. Før det brukte hun et annet fakturaprogram, men var ikke fornøyd.

– Jeg liker å ha kontroll og gjøre ting selv. Da synes jeg at Conta er enkelt, oversiktlig og lett å bruke. Det er også veldig greit for meg å bruke Pluss, slik at jeg kan ha med KID-nummer på fakturaene. 

NB! Fra 6. november 2020 vil funksjonene i Pluss være i abonnomentet Smart.

En konsekvens av at hun jobber så mye med læreplaner, videreutdanning og entreprenørskap er at hun ikke lenger har tid til å undervise i skolen. 

– Jeg stiller gjerne opp som vikar, og da storkoser jeg meg, men det fører også til sene kvelder på kontoret fordi jeg har andre ting å følge opp. 

Elev som arbeider på oppsett

Det hjelper å ha god flyt i det administrative: Hun synes det er mye enklere nå som regnskapsføreren har tilgang til alle fakturaene, slik at hun slipper å videresende på e-post.

– Jeg vil at alt skal være enkelt, og det er det i Conta. Det er veldig greit at vi kan være flere brukere, og at jeg kan legge inn varer i vareregisteret og automatisk tekst som blir med på hver faktura.

Selv om hun ikke lenger underviser stortrives hun i jobben. I år feirer hun 35 år i Modern Design, men har ingen planer om å gi seg med det første:

– Jeg har muligheten til å være med å påvirke bransjen, og jeg har kjekke kollegaer både i Modern Design og Frisørinstituttet. Samtidig får jeg møte engasjerte studenter, både ungdommer og voksne. Det gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Jeg går nok i alle fall for 10 år til!

Foto: Bård Golf

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev