Sykehusklovn Arturo Tovar: – Jobben vår er å se det friske i barnet

Sykehusklovnene besøker babyer, barn og tenåringer på sykehus i Norge. Arturo Tovar har jobbet som klovn siden han var 17 år.

Post-thumb

Sykehusklovnene besøker babyer, barn og tenåringer på sykehus i Norge. Arturo Tovar har jobbet som klovn siden han var 17 år.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter.

Scenekunstneren Arturo Tovar, kjent under klovnenavnet Señor Cocodrilo Barracuda, er født og oppvokst i Mexico City. Det var der han begynte som sykehusklovn da broren som femtenåring ble diagnosert med kreft.

– Jeg var ofte med broren min til sykehuset for cellegiftkurer og stråling. Det var helt fantastisk å møte sykehusklovner, selv om vi var to voksne tenåringer, sier han.

Foto: Erika Hebbert

– Å være sykehusklovn er drømmejobben.

Arturo traff kona Kristin da han studerte teater i London, og i 2009 flyttet han til Norge. Å fortsette som sykehusklovn var også en måte å lære språket og kulturen på. 

Nå jobber han opp til tre dager i uka på sykehus i Oslo, Drammen, Tønsberg og Elverum. I tillegg er han sykehuskoordinator og holder foredrag om sykehusklovnene. 

– Å være sykehusklovn er drømmejobben. Samtidig er det tøft og vanskelig fordi vi kommer veldig tett på syke barn som har det tungt. Men det er viktig at det finnes noen magiske øyeblikk i løpet av sykehusoppholdet, forklarer han.

Og hva er de beste arbeidsdagene som sykehusklovn? Arturo mener det er de røde dagene, slik som julaften, første nyttårsdag, påske, sommerferien og så videre. 

– Det er de dagene barna har lyst til å være ute og leve livet aller mest. Det er ofte de vanskeligste dagene på sykehuset. Sammen med barnet lager vi vårt eget tog eller feirer vår egen jul.

Foto: Ida Brekke

Hjelper både barna og de voksne

– En feiloppfattelse folk har om sykehusklovner er at vi er bråkete og ekstravagante.  Stort sett er vi veldig milde og rolige. Vi besøker barn fra 0 til 18 år så vi må tilpasse oss hele tiden, forklarer Arturo.

Alle sykehusklovnene må lære om hygiene, utstyr og hvordan de skal håndtere behandlingssituasjoner. Klovnene møter blant annet med psykologer, leger, lærere og sykepleiere for å finne ut hvordan de kan gjøre en best mulig jobb på sykehuset. 

Arturo har besøkt tre timer gamle babyer på nyfødtintensiven og 18-åringer som trenger noen å snakke med. 

– Den timer gamle babyen smiler nok ikke til oss, men besøket gir foreldrene sjansen til å senke skuldrene og puste, sier han. 

For 18-åringene hjelper det av og til å ha noen å snakke med som ikke er foreldre eller sykehusansatte.

– Foreldre ser barnet som barnet sitt, sykepleierne og legene må se barnet som pasient, men vi ser barna bare for det barnet er. Jobben vår er å se det friske i barnet. Det er det man lærer som klovn.

Foto: Ida Brekke

– Jeg har alltid jobbet som frilanser

Arturo både skaper eget arbeid og blir leid inn av andre: i tillegg til å være sykehusklovn, driver han med å regissere, skrive og spille i teaterstykker.

Akkurat nå arbeider han med et teaterprosjekt som fremmer gebrokne og uhørte stemmer i samfunnet. 

– Jeg har alltid jobbet som frilanser. Det vil jo si at jeg har ansvar for alt, men det trives jeg med.

Han innrømmer at det er en del ulønnet arbeid, både i form av regnskapsføring og fakturering. Det tidligere fakturaprogrammet han hadde likte han ikke. 

– Jeg synes det var komplisert og dyrt. Jeg fikk ingen informasjon, og måtte ha hjelp til hver faktura. Så var det noen som sa til meg at jeg måtte prøve Conta, forklarer han.

– Og det fungerer perfekt, jeg har anbefalt det til mange andre! 

Noe av det han liker best er hvor enkelt det er å lage fakturaer, og at de blir mer personlige med egne bilder eller logoer. Da kan han sende fakturaer som speiler bedriften hans, gjerne med bilder fra forestillingene.

Brukeropplevelsen mener han er så intuitiv at han nå vil prøve regnskapsprogrammet også.

– Conta er lett å bruke, det er oversiktlig, og jeg får de beskjedene jeg trenger. Og jeg tror jeg kommer til å spare penger på å føre regnskapet selv, sier han.

Det er viktig for Arturo at bedriftssiden er enkel fordi han ofte har lange dager med skriving, kreativt arbeid og skift på sykehuset. 

Han er klar på at det er tungt noen ganger, både å drive sin egen bedrift og å stille opp som sykehusklovn, men han får skape sitt eget arbeid og påvirket livet til andre mennesker på en utrolig fin måte. Det tenker han å fortsette med.

Foto: Stephen Hutton

Foto i toppen: Margrethe Myhrer

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev