Nye regler: ENK og AS uten ansatte kan ikke lenger leie ut arbeidskraft

Driver du utleie av arbeidskraft? Fra 1. januar 2024 må du ha tillatelse fra Arbeidstilsynet for å gjøre dette. Hvis du driver et enkeltpersonforetak eller et aksjeselskap uten ansatte, kan du ikke søke om denne tillatelsen.

Post-thumb

Driver du utleie av arbeidskraft? Fra 1. januar 2024 må du ha tillatelse fra Arbeidstilsynet for å gjøre dette. Hvis du driver et enkeltpersonforetak eller et aksjeselskap uten ansatte, kan du ikke søke om denne tillatelsen.

Den nye regelen forbyr enkeltpersonforetak og aksjeselskap uten ansatte fra å registrere seg som bemanningsbyråer. Dette skyldes at en bedrift som kun har én eier, ikke kvalifiserer som en innleiebedrift ifølge arbeidsmiljøloven.

ENK eller AS uten ansatte?

ENK og AS uten ansatte kan fortsatt utføre oppdrag for andre bedrifter, men da som selvstendig næringsdrivende. Dette påvirkes ikke av reglene som gjelder for innleie fra bemanningsforetak. Når du jobber på selvstendige oppdrag, jobber du på egen regning og risiko. Dette betyr at du selv er ansvarlig for resultatet, i motsetning til når du er innleid og oppdragsgiver vanligvis har ansvaret for hvordan jobben blir utført.

Hva betyr «selvstendig næringsdrivende»?

En selvstendig næringsdrivende er en person som ikke er ansatt i en bedrift som noen andre eier, men som driver en næringsvirksomhet for egen regning og risiko.

Slik lykkes du med selvstendige oppdrag

Skal du ta på deg oppdrag som selvstendig næringsdrivende? Når du jobber for deg selv, er det viktig å ha alt på stell for å sikre et godt samarbeid med kundene dine. Her er noen tips til hvordan du kan være en pålitelig samarbeidspartner:

  1. Ha klare avtaler: Før du starter et oppdrag, sørg for å ha en skriftlig avtale som beskriver hva du skal levere og når det skal leveres. Du bør også inkludere pris, betalingsbetingelser, og hvordan eventuelle endringer i oppgavene skal håndteres.
  2. Ta en titt på forsikringene dine: Dobbeltsjekk at de personlige forsikringene dine dekker de oppdragene du tar. Dette kan forhindre mange ubehageligheter hvis noe uforutsett skulle skje.
  3. Spesielle klausuler om taushetsplikt og eiendomsrett: Vær tydelig på hva som er konfidensielt, hvem som eier det endelige produktet, og hvordan personvernet håndteres.
  4. Avslutning av oppdraget: Avtal hvordan oppdraget skal avsluttes og hvilke kriterier som gjelder hvis samarbeidet må avbrytes før tid.
  5. Ha et faktura- og regnskapsprogram på plass: Alle selvstendig næringsdrivende må ha oversikt over kostnader og inntekter. Har du omsetning over 50 000 kroner i året, må du føre regnskap etter bokføringsloven og levere næringsspesifikasjon sammen med skattemelding. Conta sitt regnskap- og fakturaprogram gjør regnskapsføringen din enklere, slik at du kan bruke tiden på det du kan best.
Prøv Conta gratis

Vil du ikke ta på deg selvstendige oppdrag? Dette kan du gjøre

Et alternativ til å jobbe som frilanser er å ta på deg jobb som midlertidig ansatt, enten direkte hos en oppdragsgiver eller gjennom et bemanningsbyrå.

Når du er midlertidig ansatt hos en oppdragsgiver, er dette på mange måter som et vanlig jobbforhold, men jobben varer bare i en begrenset periode. Selv om du kanskje ikke har den samme friheten som du har som frilanser, vil oppdragsgiveren være ansvarlig for resultatene av arbeidet ditt. 

Mange fordeler med å drive for deg selv

Å drive for deg selv, enten ved å starte ditt eget enkeltpersonforetak eller aksjeselskap, byr på mange fordeler. Du får større kontroll over din egen tid, kan velge prosjekter som virkelig engasjerer deg, og har muligheten til å bygge opp din egen kundeportefølje. Dersom du vurderer å starte for deg selv, tilbyr vi tjenester slik at du kan enkelt kan starte enkeltpersonforetak eller aksjeselskap. 

Starte enkeltpersonforetak eller aksjeselskap? →

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!