Starte enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Når du skal starte for deg selv må du først velge hva slags foretaksform du ønsker å opprette. De to vanligste er enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Post-thumb

Når du skal starte for deg selv må du først velge hva slags foretaksform du ønsker å opprette. De to vanligste er enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Vurderer du å starte din egen bedrift? Vi gir deg 9 grunner til at du bør starte for deg selv! Før du oppretter et firma, kan det være lurt å tenke gjennom hva bedriften din skal drive med og hvilke mål og behov du har.

Har du mål om stor vekst i firmaet ditt, ha mange ansatte, få inn investorer eller oppnå stor profitt er aksjeselskap rett form. Skal du drive i mindre skala som en ekstra inntekt ved siden av jobben din, har mindre eiendeler og varelager  eller skal kun drive for deg selv kan det tenkes at enkeltpersonforetak er det rette valget for deg. 

Hva er forskjellen på et enkeltpersonforetak og et aksjeselskap? La oss ta en nærmere titt.

Enkeltpersonforetak 

Enkeltpersonforetak (ENK), tidligere kalt enkeltmannsforetak, er fint fordi det ikke krever noe oppstartskapital. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere deg i Brønnøysundregisteret. Det kan ta et par dager fra du har søkt til registreringen er gjennomført og bedriften din eksisterer på papiret.

Et enkeltpersonforetak passer til deg som ønsker å drive en mindre bedrift ved siden av annet arbeid, skal ha en bedrift uten stort varelager eller innkjøp, eller skal jobbe uten ansatte. Eksempler kan være hvis du selger gensere du strikker, jobber som frilansfotograf eller vaskehjelp eller selger tjenester innen for eksempel rådgivning. 

Når du er innehaver av et ENK er det lurt å ikke ha store verdier og risikoer knyttet til bedriften. Skulle du gå konkurs vil dette gå utover din privatøkonomi. Hvis du går konkurs i et ENK går du også konkurs privat. Dette bør ikke være en stopper for deg som ønsker å opprette et ENK, men det er en viktig faktor å ta hensyn til når du velger hva slags foretaksform du skal gå for. 

Les mer on enkeltpersonforetak i denne guiden fra Enkeltpersonforetak.no

Har du et firma med lite kostnader og utgifter og lav risiko kan enkeltpersonforetak være det beste for deg. Et ENK krever mindre administrative oppgaver som kan gi deg mer tid til å jobbe med det du vil. 

Tjener du under 50 000 kroner i året er du ikke pliktig til å føre regnskap, men du skal likevel kunne vise til hvor inntekter kommer fra og hva slags kostnader du har. Les mer om hva som er forskjellen på regnskapsplikt og bokføringsplikt

Opprett ENK på enkeltpersonforetak.no. Registreringen blir fylt ut av oss og sendt til Brønnøysundregisteret. Det er enkelt, og du sparer tid på registreringen!

Slik starter du ENK, steg for steg

Denne videoen viser hvor enkelt det er å starte egen bedrift med tjenesten enkeltpersonforetak.no:

Start ENK nå

Aksjeselskap 

Når du har et aksjeselskap er du rustet for endringer i markedet, konkurs og dårlige tider på en helt annen måte enn hvis du har enkeltpersonforetak. Du kan blant annet være ansatt i eget selskap og få alle fordeler ansatte får i en bedrift og du har ikke personlig ansvar hvis du går konkurs. Eier bedriften din en del inventar, varelager eller lignende vil aksjeselskap være en tryggere selskapsform å velge.

Registrer aksjeselskapet ditt på starte-as.no. Vi tar av oss søknaden til Brønnøysundregisteret. Enkelt og raskt!

Starter du AS må du betale inn aksjekapital når du oppretter selskapet. Aksjekapitalen må være et innskudd på minst 30 000 kroner, og bli satt inn på en bankkonto eid av firmaet. Dette er en sikkerhet i bedriften. 

Det går også an å opprette et AS med tingsinnskudd, hvor deler av aksjekapital er eiendeler. Det kreves da en åpningsbalanse, et dokument som setter verdi på eiendelene som blir tatt med i selskapet. Dette må godkjennes av en revisor for å være gyldig. 

Lurer du på hvordan du bokfører aksjekapitalen? Slik gjør du det i regnskapssystemet til Conta

Når du eier et aksjeselskap er du pliktig til å føre regnskap. Det er anbefalt å ha et regnskapsprogram hvor du bokfører kostnader og inntekter. 

Trenger du et regnskapsprogram? Conta tilbyr et enkelt regnskapsprogram hvor du kan føre regnskap helt selv! Skulle du trenge hjelp har vi også regnskapsførere som kan bistå deg.

Er du klar for å starte ditt eget firma? Start enkeltpersonforetak eller start aksjeselskap!

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!