Skatteregler for julebord

Skal du arrangere et julebord? Få oversikt over reglene som gjelder for bedriften din!  

Post-thumb

Skal du arrangere et julebord? Få oversikt over reglene som gjelder for bedriften din!  

Mange gleder seg til å dra på julebord med jobben. Men hva er reglene hvis driver for deg selv i et enkeltpersonforetak eller eier et aksjeselskap? La oss ta en nærmere titt på hva du må tenke på før du arrangerer julebord. 

Hvem kan arrangere julebord? 

I utgangspunktet kan alle bedrifter arrangere julebord. Men reglene er forskjellige avhengig av om bedriften har ansatte eller ikke. Det er også regler for om julebordet arrangeres internt eller med forretningsforbindelser. 

Hovedregelen er at alle kan arrangere julebord, men for å få skattefradrag må du ha ansatte.

Julebord i bedrifter uten ansatte

Har du et enkeltpersonforetak eller aksjeselskap uten ansatte kan du arrangere julebord eller en julelunsj hvis du ønsker det. Men du kan ikke fradragsføre utgiften på bedriften så lenge det ikke er flere ansatte enn deg selv. 

Har du et enkeltpersonforetak uten ansatte vil du ikke få skattefradrag eller MVA-fradrag for julebord. I et enkeltpersonforetak regnes bedriften og du som privatperson som én juridiske enhet. Det vil si at du ikke er ansatt i bedriften din. Utgiften anses da å være din egen som privatperson. 

NB! Har enkeltpersonforetaket ditt ansatte, kan du få skattefradrag for de ansattes del av julebordet. Det finnes også mange andre kostnader du kan få fradrag for som ENK.

Har du et aksjeselskap kan du få skattefradrag når du arrangerer et julebord for de ansatte.  For å få fradragsrett må det være et flertall av ansatte som ikke er eiere i bedriften. Er du eier av et aksjeselskap eller eneste ansatte i selskapet, får du ikke skattefradrag på julebordet. 

Julebord i bedrifter med ansatte

Bedrifter som har ansatte arrangerer ofte julebord som et velferdstiltak. Det er da skattefritt for ansatte. For å få fradragsrett må det være et flertall av ansatte som ikke er eiere i bedriften. Er alle ansatte eller en vesentlig gruppe, som for eksempel en avdeling, invitert til julebordet, kan det føres som en utgift i selskapet. Ansatte kan også ha med ektefelle eller samboer skattefritt.

Les også: Få oversikt over skattepliktige og skattefrie goder til ansatte.

NB! Julebord er ikke skattefritt hvis det kun er daglig leder eller styret som har julebord. Det er heller ikke skattefritt hvis alle ansatte er i familie.

Det er ikke fradragsrett på eksterne deltakere, som for eksempel forretningspartnere. 

Skatteetaten har ingen tydelige rammer på hvor mye som kan brukes på et julebord, men det må ses i sammenheng på hva som er vanlig i arbeidslivet. I Norge er det relativt vanlig å bruke litt penger på julebord, da det som regel er årets største velferdstiltak. 

Julebordet kan vare opptil 2 døgn med hotellopphold. Det kan arrangeres skattefritt i utlandet hvis det er ønskelig, så lenge det ikke overskrider kostnadene av hva det ville kostet å arrangere i Norge. Det er ikke noen regler for skattemessig fradrag for alkohol, så sant det er et velferdstiltak. 

Skal du gi julegave til de ansatte? Dette er reglene som gjelder!

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!