MVA du fakturerer og skatt som utløses av omsetningen må betales inn til staten selv om kunden ikke betaler fakturaen. Her lærer du hvordan du får pengene tilbake.
Selv om det kan ta et par år i verste fall, vil firmaet ditt få tilbake både skatt og MVA på fakturaer som ikke blir betalt. Men det krever at du bokfører riktig.
La oss si at firmaet ditt opplever dette:
- Du fakturerer 20 000 kroner + MVA den 28.08.2022.
- Du purrer og sender inkassovarsel, men kunden betaler ikke.
- Du plikter å betale inn 5000 kroner i MVA ved neste MVA-termin, den 10.10.2022.
- Du går videre i inkassoprosessen med betalingsoppfordring og utleggsbegjæring.
- Det blir 2023 før du får svar fra namsmannen om at kunden ikke har noe å betale med.
- 14.02.2023 fører du fakturaen som tap, i henhold til statens regler (mer i denne artikkelen)
For skatteetaten teller omsetningen på 20 000 kroner med på totalresultatet for 2022. Det beskattes derfor sammen med resten av overskuddet i firmaet, og pengene må betales inn til staten i form av forskudds- eller restskatt.
Grunnen er at tapet ikke ble avskrevet samme år som fakturaen ble sendt ut. Hvis du hadde kunnet avskrive med tap før nyttår 2022, ville ikke summen talt med i overskuddet.
Kan ta flere år
Så snart fakturaen er avskrevet med tap, vil den tapte omsetningen vises som en kostnad i regnskapet på konto «7830 Tap på fordringer» (kontonummeret kan variere).
Ved skatteoppgjøret for 2023 (i 2024) vil dette gi en reduksjon i skatten som skal betales, tilsvarende det som ble betalt ut på grunn av fakturaen fra 2022.
Tapsføringen reduserer også MVA-en med samme sum som ble betalt ut i oktober 2022. Tallet meldes inn i MVA-meldingen i Altinn for den perioden tapet er bokført i.
Summen må legges inn som om den var MVA på et vanlig varekjøp, i feltet for inngående MVA. (Inngående MVA er avgift som kommer inn til ditt firma i form av fakturaer og kvitteringer på kjøp av varer og tjenester).
Slik leverer du MVA-meldingen.
Samme problem ved kreditering
Samme scenario kan utspille seg med en faktura som blir kreditert. Skatteetaten ser på året og MVA-perioden fakturaen hører til i, og krever inn skatt og MVA basert på dette. Hvis kunden ikke skal betale, og du vil slippe å betale skatt for omsetningen, må du kreditere fakturaen i samme regnskapsår som den ble opprettet.
Hvis du vil slippe å betale ut MVA må du passe på å kreditere fakturaen innenfor samme MVA-termin.
Hvis det ikke er til å unngå at du krediterer fakturaen i et nytt år eller en annen MVA-termin, vet du nå at du likevel til slutt vil få alle pengene tilbake. Selv om det altså kan gå litt tid.