Lurer du på om det egentlig er på tide å sparke fra deg bilagene og få en regnskapsfører med på laget? I denne artikkelen viser vi deg tegnene på at det kan lønne seg å få hjelp.
Kanskje du trives med tallene og har stålkontroll på kvitteringene, eller kanskje du opplever at regnskapet sluker mer og mer av tiden din. Uansett hvor du er i denne reisen, vil det komme et punkt der spørsmålet presser seg fram: Når er det egentlig smart å få profesjonell hjelp med regnskapet?
Tegn på at det kan være lurt å samarbeide med en regnskapsfører
Her er noen sikre tegn på at du bør tenke på å samarbeide med en regnskapsfører:
1. Tiden strekker ikke til
Hvis du kjenner at dagene blir kortere og to-do-lista bare vokser, er det et tydelig tegn. Mange som eier bedrift starter med å gjøre regnskapet selv, men etter hvert som bedriften vokser, tar administrative oppgaver mer og mer tid. Tiden du bruker på å jobbe med regnskap, kunne du kanskje brukt på kunder, salg eller produktutvikling i stedet? Da kan regnskapsfører være akkurat det som får deg opp på hesten igjen.
2. Du gruer deg til mva, årsoppgjør og innsendinger
Mva-melding og årsoppgjør høres ikke så skummelt ut før du sitter der, litt for sent på kvelden, med papirhaugen og pulsen i halsen. Er det sånn at du gruer deg til hver gang en frist nærmer seg, kan det fort være både tryggere og mer effektivt å overlate jobben til en profesjonell. Med regnskapsfører har du alltid en som har stålkontroll på regelverket, og hjelper deg å unngå dyre feil.
Finn en regnskapsfører som kan hjelpe
Få opptil 3 gratis og uforpliktende tilbud! Fyll ut et kort skjema og fortell hva du trenger hjelp til, så kobler vi deg med erfarne regnskapsførere som passer bedriften din.
Få tilbud
3. Du er usikker på gjeldende lover og regler
Regelverket er i stadig endring, og det er ikke alltid lett å vite hva du må gjøre for å være «innafor». Er du usikker på hvordan du skal bokføre kjøp fra utlandet, tolke fradragsregler eller rapportere lønn riktig? En regnskapsfører hjelper deg, og sørger for at alt går etter boka.
4. Du har planer om å vokse
Skal du ansette, utvide, bytte selskapsform, eller kanskje selge bedriften på sikt? En regnskapsfører kan være en uvurderlig sparringspartner når du vil ta bedriften til nye høyder. De hjelper deg med både økonomiske valg og rapportering til myndighetene, slik at du kan ta gode avgjørelser og bygge noe som varer.
5. Du ønsker bedre oversikt over økonomien
Det er ikke alltid det handler om at alt må leveres i tide. Noen ganger handler det om å virkelig skjønne tallene. Om du vil ha bedre budsjett, rapporter du faktisk forstår, og noen å diskutere tallene med, kan det å ha en regnskapsfører på laget gi verdifull innsikt. Da kan du fatte beslutninger basert på fakta, ikke bare magefølelse.
Hva kan en regnskapsfører gjøre?
En regnskapsfører kan mer enn bare å føre inn tall i systemet. De sørger for at bilag, fakturaer og utlegg blir korrekt bokført og håndterer alt fra momsrapportering til årsoppgjør og skattemelding. I tillegg holder de oversikt over endringer i regelverket og sørger for at du alltid følger lover og krav.
En god regnskapsfører kan også:
- gi deg råd om økonomistyring
- hjelpe deg med å tolke rapporter
- være en verdifull samtalepartner
Med profesjonell hjelp får du rett og slett mer kontroll, mindre stress og bedre tid til å fokusere på det du kan best.
Hvordan velge regnskapsfører?
Å finne riktig regnskapsfører kan ha mye å si for både økonomien, effektiviteten og tryggheten din som bedriftseier. Det handler ikke bare om pris, men også om å få en samarbeidspartner som forstår behovene dine og kan hjelpe deg å vokse videre.
Se etter dette når du vurderer en regnskapsfører
- Kartlegg behovene dine: Tenk gjennom hva du faktisk trenger hjelp med. Er det bare bokføring og mva, eller har du også behov for lønn, rådgivning, rapportering, eller årsoppgjør? Dette gir et godt utgangspunkt for å finne den riktige matchen.
- Sjekk erfaring og kompetanse: Finn ut om regnskapsføreren har erfaring fra bransjen din eller med selskapsformen din. Spør gjerne etter referanser eller eksempler på lignende kunder.
- Vurder tilgjengelighet og kommunikasjon: God kommunikasjon er viktig. Foretrekker du digital oppfølging, jevnlig kontakt eller fysiske møter? Sjekk også hvilket supportnivå som tilbys.
- Undersøk pris og prismodell: Sammenlign timepris, faste pakker eller prismodeller per bilag. Sørg for å få full oversikt over hva som faktisk er inkludert, og hva som evt. koster ekstra.
- Se på systemene: Bruker regnskapsføreren et moderne, digitalt system som gjør hverdagen din enklere? Mange ønsker nå skybaserte løsninger som gir god oversikt og rask innsending av bilag rett fra mobilen.
God kjemi teller også! Husk at regnskapsføreren ofte blir en viktig samtalepartner i bedriftens hverdag. Velg en du føler deg trygg på, og som forklarer ting på en måte du forstår.
Det kan være lurt å innhente flere tilbud, slik at du kan sammenligne både pris, kompetanse og hva du får for pengene. Har du litt ekstra tid i starten, kan du spare både frustrasjon og penger på sikt.
Finn regnskapsfører
Finn en regnskapsfører som kjenner Conta! Søk i kartet under, eller la oss hjelpe deg – fyll ut et enkelt skjema, så kobler vi deg med regnskapsførere som bruker Conta og kan hjelpe deg med regnskapet ditt.
Få hjelp med regnskapet
Hvordan samarbeide med regnskapsfører i Conta
I Conta gjør vi det enkelt å samarbeide med en regnskapsfører, enten du vil jobbe tett sammen i hverdagen, eller bare ha hjelp til kun noen oppgaver. Du velger selv hvor mye du vil gjøre, og hvor mye regnskapsføreren skal ta hånd om. Gi regnskapsføreren tilgang til regnskapet i Conta med noen få klikk, og bestem sammen hvordan dere vil fordele arbeidet.
Kanskje vil du føre det meste selv, mens regnskapsføreren tar kontrollene og sender inn rapporter. Eller kanskje ønsker du å overlate alt sammen. Fleksibiliteten er din! Via kvitteringsappen vår kan du enkelt sende bilag rett til regnskapsprogrammet, slik at prosessen går raskt og smidig. Vi samarbeider med mange autoriserte regnskapspartnere som kjenner Conta godt. De står klare til å hjelpe deg, uansett hvor mye eller lite du ønsker å sette bort.
Ofte stilte spørsmål rundt regnskapsførere
Først og fremst avhenger kostnaden av hvor mye hjelp du trenger. Har du bare noen få bilag i måneden, vil prisen være lavere enn om du har høy omsetning og mange transaksjoner. En regnskapsfører kan ta seg av alt fra enkel bokføring og momsoppgjør til lønnskjøring og årsoppgjør, og jo flere oppgaver du setter bort, jo mer må du regne med å betale.
Det er også forskjell på om du betaler per time, per bilag, eller en fast månedspris. Noen regnskapsbyråer tilbyr pakker med faste priser, mens andre fakturerer deg etter medgått tid eller mengde arbeid. Her kan du finne en oversikt over typiske priser.
Det er ikke automatisk krav om at alle aksjeselskaper eller enkeltpersonforetak må ha en regnskapsfører. For de fleste små og mellomstore virksomheter er det fullt lovlig å gjøre regnskapet selv, så lenge du har nødvendig kunnskap og system (som Conta) på plass.
Det finnes likevel noen unntak. Har bedriften din stor omsetning, eller er du pålagt å ha revisjon, kan det i praksis være nødvendig med profesjonell regnskapsføring for å møte kravene fra myndighetene.
Alle aksjeselskaper er alltid regnskapspliktige, og må levere årsregnskap. Det kommer an på blant annet størrelse, eiendeler og antall ansatte. Enkeltpersonforetak blir regnskapspliktige hvis de overstiger visse grenser (for eksempel mer enn 20 millioner i omsetning eller flere enn 20 ansatte).
De aller fleste små AS og ENK velger selv om de vil bruke regnskapsfører. For mange kan det likevel være en god investering i både tid og trygghet – enten man lar en profesjonell ta hele jobben, eller bare deler av den.
Ja, du kan trekke fra kostnadene til regnskapsfører på skatten! For både enkeltpersonforetak og aksjeselskaper regnes utgifter til regnskapsføring som en helt vanlig driftskostnad. Det betyr at du fører honoraret for regnskapsfører (og kostnader til regnskapstjenester) i regnskapet ditt, og dette vil redusere det skattbare overskuddet i virksomheten. Dette gjelder også utlegg til årsoppgjør og annen økonomisk rådgivning som er nødvendig for driften.
Husk bare å ta vare på fakturaer og dokumentasjon, slik at du kan vise utgiftene hvis Skatteetaten skulle be om det. Så lenge kostnaden gjelder bedriftens regnskap – og ikke din privatøkonomi – får du altså fullt fradrag. Slik holder du dokumentene dine i orden.
Du er som regel ikke pålagt å ha regnskapsfører når du søker om tilskudd eller støtte, men det kan være en stor fordel. Mange støtteordninger krever detaljert dokumentasjon på regnskap, budsjetter og rapportering underveis i prosjektet.
En regnskapsfører kan hjelpe deg å sette opp et ryddig budsjett, sikre riktig føring av midler og sørge for at alle krav fra tilskuddsutsteder blir fulgt. Da unngår du potensielle feil, misforståelser og risiko for å måtte tilbakebetale støtten senere. Med regnskapsfører på laget kan du søke med større trygghet og vite at det økonomiske grunnlaget i søknaden din er så solid som mulig.