Harald Granrud har brukt et helt arbeidsliv på å hjelpe bedrifter med strategier, prosesser og økonomistyring. Få hans beste tips til hvordan lykkes med å utvikle bedriften.
Problemet med å ha en jobb du er glad i, er at det er vanskelig å gi seg helt. På papiret pensjonerte Harald Granrud seg i 2018. I realiteten har han mer enn nok å henge fingrene i, med egen bedrift, en gård med skog og jord og en rekke eksterne oppdrag. I tillegg til fisketurer ved fjell og hav når han har mulighet.
– Jeg har fortsatt 100 prosent arbeidskapasitet, så hvorfor skal jeg gi meg? ler han.
Granrud har lang fartstid innen gründervirksomhet: Han har vært aktiv i styrearbeid i ulike bransjer siden 1980, drevet egen bedrift i nesten 30 år og brukt et arbeidsliv på å veilede bedrifter innen strategi, økonomi, ledelse og regnskap. Både som ansatt og i egen virksomhet.
– Det er spennende å jobbe med strategi. Nå har jeg vært så lenge i «krigen» at jeg føler meg veldig trygg i rollen med å styre utviklingsprosesser, forteller Harald.
Jobben består som regel av å kartlegge situasjonen, spå fremtiden i glasskula og deretter legge en plan for hvordan bedriften skal komme dit. Harald er også autorisert regnskapsfører og fører regnskap i Conta både for klienter og sin egen bedrift.
Regnskapsjobben tar han gjerne med seg mellom gården i Heidal i Gudbrandsdalen og eiendommen sin på Sunnmøre:
– Det fine med Conta er at jeg kan gjøre regnskapet hvor som helst og når som helst. Du har verktøykassa med deg og har tilgang når du har nett, det er det geniale. Med korona ble det for mange nødvendig å jobbe fra hjemmekontor. I praksis er dette telependling, et begrep som har ligget i vokabularet lenge, men som nå er på full fart inn i arbeidslivet.
Harald drar regnskapet med seg når vi videre spør om hvilke tips han gir ferske bedrifter som vil lykkes. Her får du bedriftsrådgiverens beste tips:
1. Hold orden på økonomien!
Det høres kanskje klisjé ut. Selvsagt vil en regnskapsfører be deg om å holde orden på regnskapet! Men tro det eller ei, å bokføre bilag er faktisk ikke favorittaktiviteten hans:
– Å føre regnskap er dødsens kjedelig, men så nødvendig! Klarer du å løfte blikket utover og ser hva tallene betyr for bedriften, er det plutselig ikke så kjedelig likevel, men derimot veldig spennende. Det er sluttresultater og rapporter som gjør at du har oversikt og kontroll, sier han.
Selve regnestykket du bør holde styr på når du driver eget firma, er ikke så komplisert:
– Kommer det mer inn på konto enn det går ut, går det greit for bedriften. Det er ikke alltid tilfellet, og det må man leve med og ha styring på, sier Harald.
For bedrifter som planlegger å vokse, anbefaler han å ta i bruk Conta sitt økonomisystem.
– Conta er veldig brukervennlig og løser de aller fleste behov. Det er modulært, slik at du kan ta i bruk det du trenger.
I Conta er det mulig å legge til lønnssystem, ordresystem, bankintegrasjon og timeregistrering. Slik kan bedrifter skalere og fortsette i samme system når bedriften vokser og har behov for mer avanserte funksjoner.
2. Legg en god strategi
Det neste tipset til bedriftsrådgiveren er å lage en plan for bedriften.
Harald forteller at selve strategiprosessen ikke er unik for firmaet ditt, men kan følge faste maler og prosedyrer. Gjennom årene som bedriftsrådgiver har han laget strategiplaner for alt fra bønder til håndverkere, kulturbedrifter og bedrifter innen handel og industri. Ofte kan han gjenbruke strategiene i totalt forskjellige bransjer.
– Ofte gjenbrukes arbeidsmetodikken i helt forskjellige bransjer, sier han.
Det viktigste med strategien er å ikke glemme at bedriften din faktisk må tjene penger for å overleve på kort og langt sikt. Det betyr at det også må utarbeides budsjetter som viser forventet utvikling både for resultat og likviditet.
– Jeg har holdt en del kurs for håndverkere, spesielt innen kulturfeltet, med mål om å få dem over i kremmertenkning. Noen er ofte så opptatt av håndverket at de glemmer helt at de også skal tjene penger!
– Men ikke jobb så mye med planen at du ikke kommer i gang. Det går an å planlegge seg helt forderva. Støtt deg på andre som har mer erfaring, anbefaler han.
Du kan komme langt med en strategi for hvordan du skal markedsføre og tjene penger på bedriften. Last ned en gratis mal for forretningsplan og kom i gang med planleggingen.
3. Ikke gjør alt alene
Det er ingen hemmelighet at det kan være krevende å være gründer, spesielt i etableringsfasen. Derfor mener Harald at du ikke bør stå alene i stormen:
– Har du familie så ikke gjør alt alene. Involver dine nærmeste så de vet hvorfor du ikke nødvendigvis kommer hjem til middag hver dag. Planene og målet er selvfølgelig å ha en normal arbeidsdag etter hvert, sier han.
4. Skaff deg kompetanse på økonomi
Til nå har du kanskje skjønt Haralds store kjepphester? Økonomistyring og likviditet. Han understreker igjen hvor viktig det er å ha kontroll på økonomien for at bedriften skal lykkes.
– Jeg så en gang et regnskapsbyrå som fikk spørsmål om hva de egentlig drev med, hvorpå de svarte at de bidro til at folk sov godt om natta. Det å bruke regnskapssystemer som Conta bidrar til at du sover godt om natta. Nesten ingenting er vondere enn når en føler at en har mista grepet. Nå finnes det verktøy som gjør at du har en helt annen kontroll på økonomien enn det folk noensinne har hatt mulighet for før.
Vil du lære mer om regnskap og økonomi? Sjekk ut disse ressursene:
Harald har også et konkret tips til deg som ikke har lyst eller mulighet til å sitte med alt økonomiansvaret selv:
– Skaff deg regnskapsfører!
Det er også mulig å gå en mellomvei, der du allierer deg med en regnskapsfører for å komme i gang og til de større oppgavene gjennom året.
– Registrer mest mulig selv gjennom året og få en regnskapsfører til å hjelpe deg med årsoppgjøret. Da sparer du penger og lærer mye på veien, tipser Harald.
Trenger du en regnskapsfører? Få 3 gratis tilbud fra regnskapsførere →.
5. Gi det tid
Bedriftsrådgiverens siste tips er å gi det tid:
– Mange tenker at veien til en suksessfull bedrift er slik: Du går i minus første året, du går i null andre året og så går du i pluss tredje året, men for mange tar det lenger tid enn planen.
Ifølge Harald bør en gründer ha stayerevne og være utålmodig utholdende.
– Du må være utålmodig for å få framdrift, men også utholdende, for når du tror du nesten er i mål, viser det seg at målet har flytta seg.
Det er bare å holde seg fast å bli med på gründerreisen, altså.
Prøv Conta gratis